Τραγωδία στη Λαμπεντούζα: Στη Ρώμη ο Αβραμόπουλος. ‘Έκτακτο Συνέδριο’, ζητά ο Ολάντ

default image

Μόλις 28 άτομα φέρεται να έχουν διασωθεί από νέο ναυάγιο ανοιχτά της Λαμπεντούζα, στην Ιταλία. Τι δήλωσε εκπρόσωπος του Πολεμικού Ναυτικού της Μάλτας στο BBC. Φόβοι για πάνω από 700 νεκρούς. Σε εξέλιξη οι έρευνες

Μεγάλη επιχείρηση διάσωσης βρίσκεται σε εξέλιξη ανοιχτά της νήσου Λαμπεντούζα στην Ιταλία, όπου σκάφος που μετέφερε μετανάστες ανατράπηκε, είπε εκπρόσωπος του Πολεμικού Ναυτικού της Μάλτας στο BBC.

Ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι στην επιχείρηση συμμετέχουν ιταλικά πλοία, καθώς και εμπορικά πλοία.

Το δυστύχημα σημειώθηκε 130 μίλια ανοιχτά της Λαμπεντούζα.

Η εφημερίδα Times of Malta μετέδωσε ότι σκάφος με περίπου 700 μετανάστες ανατράπηκε τα μεσάνυχτα του Σαββάτου, όταν οι επιβαίνοντες μετακινήθηκαν στην μία πλευρά του σκάφους.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι έχουν βρεθεί πολλά πτώματα.

Το περιστατικό έρχεται λιγότερο από μία εβδομάδα μετά την βύθιση σκάφους με 400 μετανάστες, οι περισσότεροι από τους οποίους πέθαναν στη διάρκεια ναυαγίου.

Μόλις 150 άτομα διασώθηκαν σε εκείνο το ναυάγιο.

Μάλιστα οι μόλις 23 διασωθέντες και οι σοροί του τραγικού ναυαγίου θα μεταφερθούν στα ανοικτά της Λιβύης.

Οι επιχειρήσεις διάσωσης συντονίζονται από την ιταλική Ακτοφυλακή με τη συμμετοχή δυο πλοίων με σημαία Μάλτας, ενώ συνολικά 20 πλοία παίρνουν μέρος στις επιχειρήσεις.

Στη Ρώμη ο Δημήτρης Αβραμόπουλος

Ο Ευρωπαίος επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος πρόκειται να επισκεφθεί τη Ρώμη για συνομιλίες με την ιταλική κυβέρνηση, μετά το νέο τραγικό ναυάγιο.

Για τη νέα αυτή τραγωδία συνομίλησαν τηλεφωνικά πριν από λίγο ο κ. Αβραμόπουλος και ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο.

Η πάγια θέση της ιταλικής κυβέρνησης είναι ότι η ΕΕ πρέπει να δραστηριοποιηθεί άμεσα με περισσότερα μέσα, πολιτικά και οικονομικά, για τη συνολική αντιμετώπιση των κυμάτων μεταναστών που φθάνουν διαρκώς στις ακτές της μεσογειακής Ευρώπης.

Στις 17:00 σήμερα το απόγευμα (τοπική ώρα, 18:00 ώρα Ελλάδας) ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι θα συνεδριάσει με τους αρμόδιους υπουργούς της κυβέρνησής του για να συζητήσουν τις νέες αποφάσεις που θεωρείται αναγκαίο να ληφθούν για την όσο το δυνατόν αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του φαινομένου, το οποίο χαρακτηρίζεται από τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης «πρωτοφανής κατάσταση εκτάκτου ανάγκης».

Έκτακτη ευρωπαϊκή Σύνοδος για το νέο ναυάγιο στη Μεσόγειο

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ ζήτησε εκτάκτως να συγκληθεί μια ευρωπαϊκή σύνοδος των υπουργών Εσωτερικών και Εξωτερικών για να ληφθούν μέτρα μετά το νέο ναυάγιο ενός πλοίου μεταναστών στη Μεσόγειο.

Αν ο απολογισμός των 700 επιβεβαιωθεί “θα είναι η χειρότερη καταστροφή των τελευταίων ετών στη Μεσόγειο”, δήλωσε ο Ολάντ στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο Canal+. Πρέπει “να ενισχύσουμε τον αριθμό των πλοίων”, “να πραγματοποιούνται περισσότερες υπερπτήσεις” στην περιοχή “και να αγωνισθούμε πολύ πιο έντονα εναντίον των λαθρεμπορίων διότι αυτοί που βάζουν τους ανθρώπους στα πλοία, είναι λαθρέμποροι, ακόμη και τρομοκράτες”, δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος.

Αυτοί οι νέοι θάνατοι τροφοδοτούν και άλλες εκκλήσεις για μια ισχυρότερη απάντηση εκ μέρους της Ευρώπης στην όλο και πιο φονική μεταναστευτική κρίση στη Μεσόγειο. Διεθνείς οργανώσεις αρωγής και οι ιταλικές αρχές έχουν επικρίνει την ευρωπαϊκή επιχείρηση “Τρίτων” για την προστασία των συνόρων, η οποία πρόσφατα αντικατέστησε μια πιο συνολική ιταλική αποστολή έρευνας και διάσωσης.

“Μια τραγωδία εκτυλίσσεται στη Μεσόγειο και, αν η ΕΕ και ο κόσμος συνεχίσουν να κλείνουν τα μάτια, θα κριθούν με τον χειρότερο τρόπο, όπως κρίθηκαν και στο παρελθόν όταν έκλεισαν τα μάτια τους σε γενοκτονίες, όταν οι βολεμένοι δεν έκαναν τίποτε”, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Μάλτας Τζόζεφ Μάσκατ.

Ιταλοί αξιωματούχοι έκαναν γνωστό ότι στις έρευνες στην περιοχή του ναυαγίου συμμετέχουν 20 πλοία, κυρίως πολεμικά της Ιταλίας και της Μάλτας, καθώς και εμπορικά πλοία, ενώ τις επιχειρήσεις συντονίζει η ιταλική Ακτοφυλακή.

“Προσπαθούν να βρουν ζωντανούς ανθρώπους ανάμεσα στους νεκρούς που επιπλέουν στο νερό”, πρόσθεσαν.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι δήλωσε πως η Ευρώπη είναι μάρτυρας “μιας συστηματικής σφαγής στη Μεσόγειο”.

“Πώς μπορούμε να παραμείνουμε απαθείς, όταν βλέπουμε πληθυσμούς ολόκληρους να πεθαίνουν σε μια εποχή που τα σύγχρονα μέσα επικοινωνίας μας επιτρέπουν να γνωρίζουμε τα πάντα;”, τόνισε ο Ρέντσι μιλώντας σε μια πολιτική εκδήλωση στη Μάντοβα.

Πηγή: Times of Malta

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα