Νέα Υόρκη: Το Αμερικανικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας ακύρωσε εκδήλωση προς τιμήν του Μπολσονάρο

Νέα Υόρκη: Το Αμερικανικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας ακύρωσε εκδήλωση προς τιμήν του Μπολσονάρο
Το Αμερικανικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας 123RF

Το Αμερικανικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Νέας Υόρκης δεν θα φιλοξενήσει, όπως προγραμματιζόταν, δείπνο προς τιμή του ακροδεξιού προέδρου της Βραζιλίας, Μπολσονάρου μετά από αντιδράσεις της διεύθυνσης του μουσείου.

Το Αμερικανικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Νέας Υόρκης ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι δεν θα φιλοξενήσει, όπως προγραμματιζόταν, δείπνο προς τιμή του ακροδεξιού προέδρου της Βραζιλίας, του Ζαΐχ Μπολσονάρου, που ονομάστηκε «Πρόσωπο της Χρονιάς» από το Βραζιλιάνικο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο.

Το Επιμελητήριο σχεδίαζε η τελετή για να τιμηθεί ο Μπολσονάρου — ο οποίος έχει αφήσει να εννοηθεί πως θα αποσύρει τη Βραζιλία από τη συμφωνία του Παρισιού για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, ενώ αναγγέλλει πως θα φροντίσει να «αναπτυχθούν» τμήματα του τροπικού δάσους του Αμαζονίου — να διεξαχθεί στο μουσείο, που είναι αφιερωμένο στην επιστήμη και τη φύση, γεγονός που προκάλεσε κατακραυγή την περασμένη εβδομάδα.

Η διεύθυνση του μουσείου εξέφρασε ενόχληση για την εκδήλωση την περασμένη εβδομάδα. Εξήγησε ότι ο χώρος κλείστηκε από το Επιμελητήριο πριν ανακοινωθεί η απόφασή του να τιμήσει τον Μπολσονάρου.

«Με αμοιβαίο σεβασμό στο έργο και τους σκοπούς των οργανώσεών μας αντιστοίχως, συμφωνήσαμε (…) ότι το Μουσείο δεν είναι ο καταλληλότερος χώρος για το γκαλά και το δείπνο του Βραζιλιάνικού-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου», ανέφερε η διεύθυνση του Μουσείου μέσω Twitter. «Η εκδήλωση θα διεξαχθεί σε άλλη τοποθεσία, την ημερομηνία και την ώρα που είχε οριστεί», συμπληρώνεται στην ανακοίνωση.

Ο Μπολσονάρου, ο οποίος κατά την προεκλογική εκστρατεία που τον οδήγησε στην προεδρία πέρυσι άντλησε ρητορικά σχήματα και άλλα στοιχεία από εκείνη του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ το 2016, δέχθηκε νέες επικρίσεις από οικολογικές οργανώσεις την περασμένη εβδομάδα, όταν ανακοίνωσε πως σχηματίζει ένα σώμα που θα μπορεί να ακυρώνει πρόστιμα για παραβιάσεις της νομοθεσίας για την προστασία του περιβάλλοντος και θα επιτρέψει την εξόρυξη μεταλλευμάτων από δρυμό στον Αμαζόνιο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα