Νέα Ζηλανδία: Διαδήλωση με χάκα κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού-Αντίδραση των αρχών

Νέα Ζηλανδία: Διαδήλωση με χάκα κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού-Αντίδραση των αρχών
Οι διαδηλωτές στη Νέα Ζηλανδία AP

Ενταση σημειώθηκε έξω από το κοινοβούλιο της Νέας Ζηλανδίας το οποίο πολιόρκησαν διαδηλωτές που διαμαρτύρονταν κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού.

Επεισόδια ξέσπασαν την Πέμπτη στην περιοχή όπου βρίσκεται το νεοζηλανδικό κοινοβούλιο στην Ουέλινγκτον ανάμεσα σε αστυνομικούς και διαδηλωτές κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού για την COVID-19, οι οποίοι βρίσκονταν συγκεντρωμένοι εκεί επί τρεις ημέρες· γίνεται λόγος για από πενήντα ως εκατό συλλήψεις.

Οπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι δυνάμεις επιβολής της τάξης επενέβησαν για να διαλύσουν τη συγκέντρωση και τον αυτοσχέδιο καταυλισμό που είχε εγκατασταθεί κοντά στην έδρα του κοινοβουλίου. Περιμένοντάς τις, οι διαδηλωτές κινούνταν σε ρυθμούς χάκα – του παραδοσιακού χορού των Μαορί – και κραύγαζαν «μείνετε στις θέσεις σας», παρά την προέλαση των αστυνομικών.

Οι τελευταίοι, που είχαν προειδοποιήσει τους περίπου 150 διαδηλωτές πως διέτρεχαν κίνδυνο να συλληφθούν εάν δεν αποχωρούσαν, δέχθηκαν γροθιές, κλωτσιές, ύβρεις, ενώ ακούστηκαν συνθήματα όπως «αυτή δεν είναι δημοκρατία», «ντροπή σας», ή ακόμη «εγκαταλείψτε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό»

Η διαμαρτυρία αυτή άρχισε την Τρίτη, κατ’ εικόνα της «οχηματοπομπής της ελευθερίας» των καναδών φορτηγατζήδων που ξεκίνησε τον Ιανουάριο, καταγγέλλοντας την μετατροπή σε υποχρεωτικό του εμβολιασμού για την COVID-19 προκειμένου να επιτρέπεται η διέλευση των συνόρων με τις ΗΠΑ. Αφού αναχώρησε από το Βανκούβερ, έχει αποκλείσει εδώ και μία εβδομάδα την πρωτεύουσα Οτάβα κι ενέπνευσε παρόμοιες κινητοποιήσεις σε άλλα κράτη.

Στη Νέα Ζηλανδία, εκατοντάδες τροχόσπιτα και φορτηγά απέκλεισαν την Τρίτη τη συνοικία του κοινοβουλίου στην Ουέλινγκτον. Τα περισσότερα οχήματα αποχώρησαν έπειτα από 24 ώρες, αλλά ο σκληρός πυρήνας παρέμεινε, αποφασισμένος να συνεχίσει την κινητοποίηση «για όσο χρειαστεί».

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γκραντ Ρόμπερτσον δήλωσε ότι η υπομονή των κατοίκων είχε εξαντληθεί λόγω των εντεινόμενων προβλημάτων που προκαλούσε η κινητοποίηση και ότι θα επενέβαινε η αστυνομία.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα