Νέα Ζηλανδία: Λήξη του συναγερμού για τσουνάμι μετά τις εκκενώσεις και τον σεισμό 7,8 Ρίχτερ

Νέα Ζηλανδία: Λήξη του συναγερμού για τσουνάμι μετά τις εκκενώσεις και τον σεισμό 7,8 Ρίχτερ
youtube @Global News

Ενώ χιλιάδες κάτοικοι της ανατολικής ακτής στη Νέα Ζηλανδία είχαν ήδη εγκαταλείψει τις εστίες τους, φοβούμενοι το επερχόμενο τσουνάμι, η χώρα προχώρησε σε άρση της προειδοποίησης.

Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 7,8 βαθμών σημειώθηκε στα βόρεια των Νησιών Κερμάντεκ, στη Νέα Ζηλανδία, μετέδωσε το αμερικανικό γεωλογικό ινστιτούτο (USGS) εχθές (4/3).

Η χώρα προχώρησε πλέον σε άρση της προειδοποίησης για τσουνάμι, αφότου χιλιάδες κάτοικοι της ανατολικής ακτής είχαν ήδη εγκαταλείψει τις εστίες τους και κινήθηκαν προς περιοχές με υψηλότερο υψόμετρο, προς την ενδοχώρα.

Η μεγαλύτερη πόλη της χώρας της Ωκεανίας, το Όκλαντ, τέθηκε σε κατάσταση συναγερμού έπειτα από τρεις αλλεπάλληλους ισχυρούς σεισμούς (7,2, 7,4 και 8,1 βαθμών) στα ανοιχτά, που οδήγησαν στην έκδοση προειδοποιήσεων για τσουνάμι.

Υπήρξαν αναφορές για χαοτικές καταστάσεις σε ορισμένες πόλεις καθώς εκατοντάδες άνθρωποι προσπαθούσαν ταυτόχρονα να φτάσουν σε υψηλότερο έδαφος.

Ωστόσο, μερικές ώρες μετά, οι αρχές δήλωσαν ότι είχαν περάσει τα μεγαλύτερα κύματα. Οι κάτοικοι θα μπορούσαν να επιστρέψουν στα σπίτια τους, αλλά προειδοποιήθηκαν να μην πάνε σε παραλίες.

Στο αρχιπέλαγος του Νοτίου Ειρηνικού και της Νέας Καληδονίας προειδοποιήθηκαν επίσης να προετοιμαστούν για επικίνδυνα κύματα.

Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Jacinda Ardern δημοσίευσε στο Instagram: «Ελπίζω ότι όλοι είναι εντάξει εκεί έξω».

Μόλις την περασμένη εβδομάδα, η Νέα Ζηλανδία σηματοδότησε τη 10η επέτειο του σεισμού μεγέθους 6,3 που κατέστρεψε τμήματα του Christchurch στα νότια του νησιού, σκοτώνοντας 185 άτομα.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα