Νέες γκρίζες ζώνες ‘βλέπει’ η Τουρκία

Νέες γκρίζες ζώνες ‘βλέπει’ η Τουρκία

“Ο στρατός θα αποτρέψει με κάθε τρόπο κινήσεις της Ελλάδας στο Αιγαίο” δήλωσε με προκλητικό τρόπο ο Αντιπρόεδρος της Τουρκικής κυβέρνησης Βεϊσί Καϊνάκ. Να παρέμβει η ΕΕ και το ΝΑΤΟ ζητά ο Κουμουτσάκος 

Νέα προκλητική δήλωση αυτή την φορά από τον αντιπρόεδρο της Τουρκικής κυβέρνησης ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ, θέτει εκ νέου θέμα γκρίζων ζωνών στο Αιγαίο.

Ειδικότερα και όπως δήλωσε ο Βεϊσί Καϊνάκ, “η Ελλάδα όπως και στα Ίμια προσπαθεί να εκμεταλλευτεί πολλές βραχονησίδες. Όμως η Τουρκία δεν θα επιτρέψει στην Ελλάδα να ανοίξει νέους χώρους στο Αιγαίο» προσθέτοντας:«Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις θα αποτρέψουν με κάθε τρόπο μια τέτοια εξέλιξη».

Η δήλωση του Τούρκου αντιπροέδρου ήρθε μόλις λίγες ώρες μετά τις υπερπτήσεις τουρκικών αεροσκαφών στο Αιγαίο και ειδικότερα στα Ίμια και στην Καλόλιμνο μετά την ρίψη στεφάνου από τον Πάνο Καμμένο στα Ίμια και λίγες μέρες μετά τις απειλές να μην προχωρήσει η Ελλάδα σε κατασκευές έργων για την κατοίκηση σε νησιά του Αιγαίου.

Κουμουτσάκος: Να παρέμβει ΕΕ και ΝΑΤΟ

Από την πλευρά του ο Τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, κ. Γιώργος Κουμουτσάκος, με αφορμή τις δηλώσεις του Τούρκου Αντιπροέδρου, ζήτησε την άμεση παρέμβαση της ΕΕ και του ΝΑΤΟ ώστε “να επαναφέρουν την Τουρκία σε συμπεριφορές σεβασμού των σχέσεων καλής γειτονίας και της διεθνούς νομιμότητας”.

Ειδικότερα, ανέφερε:  “Δυστυχώς, η Τουρκία επιμένει στη λογική της έντασης. Επιμένει στην παράνομη και ριψοκίνδυνη πρακτική των παραβάσεων, παραβιάσεων και των προκλητικών υπερπτήσεων στο Αιγαίο. Όλα αυτά, σε συνδυασμό με τους επαναλαμβανόμενους ισχυρισμούς περί δήθεν “γκρίζων ζωνών”, καθώς και με τις απειλές κατά Κράτους – μέλους της Ε.Ε. και συμμάχου της στο ΝΑΤΟ, καθιστούν τη Τουρκία παράγοντα αστάθειας για ολόκληρη την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Η Ελλάδα έχει σταθερές θέσεις θεμελιωμένες στο Διεθνές Δίκαιο, στο Δίκαιο της Θάλασσας και στις Διεθνείς Συνθήκες. Μένει με αποφασιστικότητα αμετακίνητη σε αυτές.

Ταυτόχρονα, δεν πρέπει να παρασυρθεί στα παιχνίδια κλιμάκωσης της Τουρκίας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ οφείλουν να παρέμβουν άμεσα για να επαναφέρουν την Τουρκία σε συμπεριφορές σεβασμού των σχέσεων καλής γειτονίας και της διεθνούς νομιμότητας”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα