Νέο σκληρό ροκ για την Ελλάδα από τον εκπρόσωπο του Σόιμπλε

default image

Ο κ. Σόιμπλε δεν είπε κάτι καινούργιο, δήλωσε εκπρόσωπός του, αναφερόμενη στις δηλώσεις που προκάλεσαν σφοδρές αντιδράσεις στην Αθήνα

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν είπε επί της ουσίας κάτι καινούργιο, δήλωσε η εκπρόσωπός του Μαριάνε Κοτέ, αναφερόμενη στις δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών περί ενδεχόμενης νέας βοήθειας για την Ελλάδα.

Οι δηλώσεις του κ. Σόιμπλε κινούνται στη λογική των σχετικών αποφάσεων της Ευρωζώνης, επισήμανε η κ. Κοτέ και επανέλαβε ότι εφόσον, μετά το τέλος του τρέχοντος προγράμματος, η Ελλάδα χρειάζεται περαιτέρω βοήθεια, οι εταίροι της θα ανταποκριθούν θετικά.

Εναπόκειται, ωστόσο, στην Ελλάδα να αποφασίσει εάν επιθυμεί νέα βοήθεια, διευκρίνισε και πρόσθεσε ότι η Γερμανία είναι κατ’ αρχήν πρόθυμη να συμβάλει, αλλά το ζήτημα θα τεθεί το φθινόπωρο, όταν θα έχουν γίνει γνωστά τα στοιχεία του ελληνικού προϋπολογισμού.

Ο κ. Σόιμπλε, είχε δηλώσει ότι η Ελλάδα είναι πιθανό να χρειαστεί νέα βοήθεια σημειώνοντας ότι εάν η χώρα επιθυμεί να παραμείνει στο ευρώ, η μεταρρυθμιστική διαδικασία είναι απαραίτητη.

“Στα τέλη του 2012 ψηφίσαμε το δεύτερο πρόγραμμα για την Ελλάδα. Τότε ήταν σαφές ότι θα διαρκούσε δύο χρόνια και ότι η Ελλάδα και μετά από αυτό δεν θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί πλήρως από τις αγορές. Το χρέος τής Ελλάδας, σύμφωνα με τις προγνώσεις της τρόικας, θα φτάσει το 2022 σε ένα επίπεδο που θα μπορεί να χαρακτηρισθεί βιώσιμο. Γι’ αυτό ενδεχομένως η Ελλάδα να χρειαστεί ακόμα μία φορά περιορισμένη βοήθεια. Προϋπόθεση θα ήταν βεβαίως να συνεχίσει να εκπληρώνει τους όρους του ΔΝΤ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ΕΚΤ”, δηλώνει ο κ. Σόιμπλε, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην έκδοση του περιοδικού Focus.

Οι δηλώσεις Σόιμπλε, προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στην Αθήνα, με το υπουργείο Οικονομικών να προχωρά σε ανακοίνωση, υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα έχει καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες για το 2015.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα