Ποιος είναι ο Βρετανός που αποκεφάλισαν οι τζιχαντιστές

default image

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για τον αποκεφαλισμό του Βρετανού εργαζόμενου σε ανθρωπιστική οργάνωση Ντέιβιντ Χέινς. Λίγα λόγια για το ποιος ήταν. Οι αντιδράσεις ΗΠΑ και Βρετανίας (Vid)

Το Ισλαμικό Κράτος (IK) ανέλαβε την ευθύνη για τον αποκεφαλισμό του νέου ομήρου, του Βρετανού εργαζόμενου σε ανθρωπιστική οργάνωση Ντέιβιντ Χέινς, τη στιγμή που οι ΗΠΑ εντείνουν τις πρωτοβουλίες για τη δημιουργία διεθνούς συνασπισμού κατά της τζιχαντιστικής οργάνωσης που δρα στο Ιράκ και τη Συρία.

Το ΙΚ έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο που δείχνει το φόνο του 44χρονου Ντέιβιντ Χέινς, σύμφωνα με το αμερικανικό κέντρο παρακολούθησης ισλαμιστικών ιστοσελίδων SITE.

Πρόκειται για την τρίτη εκτέλεση του είδους αυτού σε ένα μήνα, μετά τις εκτελέσεις δύο Αμερικανών δημοσιογράφων και ομήρων στη Συρία, των Τζέιμς Φόλεϊ και Στίβεν Σότλοφ.

Στο βίντεο διάρκειας δύο λεπτών και 27 δευτερολέπτων, με τίτλο “Ένα μήνυμα προς τους συμμάχους της Αμερικής”, η τζιχαντιστική οργάνωση επικρίνει τη Βρετανία για την προσχώρησή της στο συνασπισμό των ΗΠΑ, οι οποίες πραγματοποιούν αεροπορικές επιδρομές κατά του ΙΚ στο Ιράκ.

“Προσχωρήσατε εθελοντικά σε ένα συνασπισμό με τις ΗΠΑ εναντίον του ΙΚ, όπως ο προκάτοχός σας Τόνι Μπλερ έκανε πριν από εσάς, ακολουθώντας μια τάση μεταξύ των βρετανών πρωθυπουργών που δεν μπορούν να βρουν το θάρρος να πουν όχι στους Αμερικανούς”, λέει ο δήμιος που έχει καλυμμένο το πρόσωπο, απευθυνόμενος στον βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον.

Το πρόσωπο αυτό, που μπορεί να είναι το ίδιο με αυτό στα βίντεο που δείχνουν τις εκτελέσεις των Σότλοφ και Φόλεϊ, προσθέτει ότι η συμμαχία αυτή “θα επιταχύνει την καταστροφή σας” και να βυθίσει τους βρετανούς πολίτες σε έναν “άλλον πόλεμο αιματηρό και ανίκητο”. Ο άνδρας απειλεί επίσης να εκτελέσει έναν ακόμη βρετανό όμηρο που εμφανίζεται στο τέλος του βίντεο.

Οι αντιδράσεις Κάμερον και Ομπάμα

‘Εντονη ήταν η αντίδραση του Κάμερον λίγο μετά τη μετάδοση του βιντεοσκοπημένου μηνύματος, με τον βρετανό πρωθυπουργό να καταγγέλλει την “αποτρόπαια δολοφονία”.

“Εμείς θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να καταδιώξουμε τους δολοφόνους και να διασφαλίσουμε ότι θα λογοδοτήσουν για τις ενέργειές τους, ανεξάρτητα από το πόσο καιρό θα πάρει αυτό”, πρόσθεσε σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από τη Ντάουνινγκ Στριτ. Ο Κάμερον αναμένεται να προεδρεύσει σήμερα της συνεδρίασης της επιτροπής κρίσης Cobra που θα εξετάσει την κατάσταση.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε αμέσως την αλληλεγγύη του στον Βρετανό σύμμαχό του και δεσμεύτηκε οι αμερικανικές δυνάμεις να καταδιώξουν τους δολοφόνους του Βρετανού και να καταστρέψουν το ΙΚ.

Ποιος ήταν ο Μάικ Χέινς

Ο Χέινς που συμμετείχε στην ανθρωπιστική δράση από το 1999, είχε απαχθεί στη Συρία τον Μάρτιο του 2013. Πραγματοποιούσε την πρώτη αποστολή του για λογαριασμό της γαλλικής μη κυβερνητικής οργάνωσης Acted ως υπεύθυνος διαχείρισης υλικού στον προσφυγικό καταυλισμό του Ατμεχ, ενός συριακού χωριού κοντά στα τουρκικά σύνορα. Η οικογένειά του είχε απευθύνει έκκληση στους απαγωγείς του να τον απελευθερώσουν.

Ο αδελφός του, ο Μάικ Χέινς, απέτισε φόρο τιμής στον “καλό αδελφό … που πρόσφατα δολοφονήθηκε εν ψυχρώ. Αγαπιόταν και αγαπιέται από όλη την οικογένειά του, θα μας λείψει τρομερά”, αναφέρει σε ανακοίνωση.

Η εκτέλεση του Χέινς ανακοινώνεται την ώρα που το Λονδίνο εντείνει τις προσπάθειες κατά της απειλής του ΙΚ. Την Τρίτη την αποστολή βαρέων πυροβόλων και πολεμοφοδίων ύψους δύο εκατομμυρίων ευρώ στις κουρδικές δυνάμεις του Ιράκ για να πολεμήσουν τους τζιχαντιστές. Πριν από την ανακοίνωση αυτή, η Βρετανία είχε στείλει ανθρωπιστική βοήθεια και όπλα που προέρχονταν από τρίτες χώρες στο Ιράκ.

Ο Κάμερον δεν “αποκλείει τίποτα”, όσον αφορά τις αεροπορικές επιδρομές κατά του ΙΚ, δήλωσε την Πέμπτη ο εκπρόσωπος του.

Το ΙΚ ανακήρυξε “χαλιφάτο”, στο τέλος Ιουνίου με επικεφαλής τον αρχηγό του, τον Ιρακινό Αμπου Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι. Το “χαλιφάτο” εκτείνεται σε μεγάλες περιοχές του Ιράκ και της Συρίας τα οποία κατέλαβαν οι τζιχαντιστές.

Για την καταπολέμηση των τζιχαντιστών, η Ουάσιγκτον επιδιώκει τη δημιουργία μεγάλου διεθνούς συνασπισμού. Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι ζήτησε χθες από την Αίγυπτο να ενταχθεί στον “πόλεμο” που οι ΗΠΑ κήρυξαν κατά του ΙΚ. Στο Κάιρο ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας δήλωσε ότι η Αίγυπτος είναι στην “πρώτη γραμμή” στη μάχη “κατά της τρομοκρατίας”, στο τέλος ενός διπλωματικού μαραθωνίου που τον οδήγησε στη Βαγδάτη, το Αμάν, τη Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας και την Άγκυρα.

Ο Κέρι ολοκληρώνει την αποστολή του στην περιοχή που είχε στόχο να λάβει υποστήριξη για τη δημιουργία του παγκόσμιου συνασπισμού ο οποίος στοχεύει στην “αποδυνάμωση” και τέλος την “καταστροφή” του ΙΚ.

Στον μαραθώνιο των διπλωματικών επαφών, ο Κέρι απέσπασε τη Πέμπτη στη Τζέντα τη δέσμευση, ενδεχομένως στρατιωτική, δέκα αραβικών χωρών, μεταξύ τους η Σαουδική Αραβία.

Ύστερα από μακροχρόνιες επιφυλάξεις, ο πρόεδρος Ομπάμα αναγκάστηκε να αναλάβει δράση παρουσιάζοντας στις 10 Σεπτεμβρίου τη στρατηγική του κατά του ΙΚ, μετά τον αποκεφαλισμό των δύο αμερικανών δημοσιογράφων από τους τζιχαντιστές.

Ο Ομπάμα ανακοίνωσε την επέκταση της αμερικανικής αεροπορικής επιχείρησης στο Ιράκ, όπου 1.600 αμερικανοί στρατιώτες θα αναπτυχθούν συνολικά για να υποστηρίξουν τις ιρακινές δυνάμεις σε εξοπλισμό, εκπαίδευση και παροχή πληροφοριών. Δήλωσε επίσης έτοιμος να πλήξει το ΙΚ στη Συρία και δεσμεύτηκε να ενισχύσει τη στρατιωτική βοήθεια προς τους μετριοπαθείς σύρους αντάρτες που πολεμούν ταυτόχρονα το ΙΚ και το καθεστώς της Δαμασκού.

Ένα πρώτο σχέδιο του διεθνούς συνασπισμού θα καταρτισθεί αύριο στο Παρίσι, όπου πραγματοποιείται διεθνής διάσκεψη για το Ιράκ και την καταπολέμηση της σουνιτικής εξτρεμιστικής οργάνωσης. Στο πλαίσιο της προετοιμασίας της διάσκεψης, ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ μετέβη την Παρασκευή στο Ιράκ και υποσχέθηκε να βοηθήσει “ακόμη περισσότερο στρατιωτικά” αυτή τη χώρα, τα στρατεύματα της οποίας υποστηρίζονται εδώ και τουλάχιστον ένα μήνα από τους κούρδους και τους σιίτες μαχητές και τους αμερικανικούς βομβαρδισμούς.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα