Νετανιάχου: Πρόκληση η αποστολή του πλοίου Estelle

default image

Πρόκληση χαρακτήρισε την αποστολή του πλοίου Estelle ο πρωθυπουργός του Ισραήλ. "Αν κάποιος ανησυχεί πραγματικά για τα ανθρώπινα δικαιώματα, μπορεί να κατευθυνθεί στην Συρία", είπε

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου ευχαρίστησε το στρατό της χώρας για το μπλόκο στο φινλανδικό πλοίο Estelle το οποίο είχε ως στόχο να σπάσει τον αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας.

Παράλληλα χαρακτήρισε «πρόκληση» την αποστολή του ιστιοφόρου στο οποίο επέβαιναν φιλοπαλαιστίνιοι ακτιβιστές, μεταξύ των οποίων και πέντε Έλληνες .

«Ακόμη και οι άνθρωποι που βρίσκονταν πάνω στο πλοίο ξέρουν ότι δεν υπάρχει ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα. Αν ανησυχούσαν πραγματικά για τα ανθρώπινα δικαιώματα θα κατευθύνονταν στη Συρία», υπογράμμισε σε ανακοίνωσή του ο Μπ. Νετανιάχου.

Μια εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού βεβαίωσε ότι το πλοίο καταλήφθηκε χωρίς να σημειωθούν επεισόδια. «Οι επιβάτες δεν προέβαλαν αντίσταση» σημείωσε.

Σε ανακοίνωσή του ο στρατός υποστηρίζει ότι η απόφαση για την επιχείρηση στο Estelle ελήφθη επειδή «όλες οι προσπάθειες, συμπεριλαμβανομένων και των διπλωματικών, με στόχο να μεταπειστεί το πλήρωμα» και να μην κατευθυνθεί στη Γάζα «αποδείχτηκαν μάταιες».

Από τη Γάζα, ο εκπρόσωπος της Χαμάς Σάμι Αμπου Ζούχρι δήλωσε ότι “η επίθεση εναντίον του πλοίου Estelle και η απαγωγή των ακτιβιστών που επέβαιναν σε αυτό είναι πράξη πειρατείας και έγκλημα κατά της ανθρωπότητας”.

Το Estelle αναμένεται να ρυμουλκηθεί στο ισραηλινό λιμάνι Ασντόντ, στα νότια του Τελ Αβίβ. Οι επιβάτες του θα παραδοθούν στην αστυνομία και κατόπιν στην υπηρεσία μετανάστευσης, που υπάγεται στο υπουργείο Εσωτερικών. Συνήθως το Ισραήλ απελαύνει στις χώρες καταγωγής τους όσους προσπαθούν να περάσουν σε εδάφη που έχει υπό τον έλεγχό του.

Σύμφωνα με την ελληνική Πρεσβεία στο Ισραήλ, όλοι οι επιβάτες του σκάφους είναι καλά στην υγεία τους. Το υπουργείο Εξωτερικών παρακολουθεί συνεχώς την εξέλιξη της υπόθεσης και έχει επιστήσει την προσοχή στις ισραηλινές Αρχές. Συγκεκριμένα, έχει ζητηθεί από το Ισραήλ να μεριμνήσει για την ασφάλεια των Ελλήνων πολιτών και τον ταχύτερο δυνατό επαναπατρισμό τους και έχουν ληφθεί σχετικές διαβεβαιώσεις.

Σημειώνεται επίσης ότι το υπουργείο Εξωτερικών είχε εκδώσει ανακοίνωση στις 17 Οκτωβρίου αποτρέποντας τους Έλληνες πολίτες από το να συμμετάσχουν στην αποστολή.

Πηγή: ΑΠΕ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα