New York Times: Η φρίκη και οι βασανισμοί πριν τους αποκεφαλισμούς των ομήρων του Ισλαμικού Κράτους

default image

Τα βασανιστήρια που υπέστησαν ο Φόλεϊ και οι άλλοι όμηροι των τζιχαντιστών πριν αποκεφαλιστούν από το ISIS αποκαλύπτουν οι New York Times

Οι New York Times αποκαλύπτουν τον “Τρόμο Πριν τους Αποκεφαλισμούς”, τη μάχη επιβίωσης που έδωσαν οι όμηροι στο υπόγειο δίκτυο φυλακών των τζιχαντιστών στη Συρία, βάσει πληροφοριών που συγκέντρωσαν από συνεντεύξεις με πέντε πρώην ομήρους, μάρτυρες από την περιοχή, συγγενείς και συναδέλφους των απελευθερωθέντων.

Ο θάνατος του James Foley, free lance δημοσιογράφος που κάλυπτε τον πόλεμο στη Συρία για την Global Post και το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ήταν ο πρώτος δυτικός όμηρος που αποκεφάλισαν on camera οι αιμοδιψείς τζιχαντιστές προκαλώντας παγκόσμιο σοκ.

Στη συνέχεια η επίδειξη τρόμου συνεχίστηκε με τον αποκεφαλισμό του Αμερικανού δημοσιογράφου Steven Sotloff αλλά και του David Haines και του Alan Henning.

Αυτή τη στιγμή στις φυλακές τρόμου του Ισλαμικού Κράτους παραμένουν τρεις δυτικοί όμηροι, σύμφωνα με τους New York Times. Οι τζιχαντιστές είχαν φτάσει να κρατούν τουλάχιστον 23 ομήρους από 12 χώρες, η πλειονότητά τους πολίτες ευρωπαϊκών κρατών που έχουν παράδοση στην καταβολή λύτρων, επισημαίνουν οι NYT. Οι περισσότεροι όμηροι που απελευθερώθηκαν προέρχονται από τις χώρες αυτές.

Το άρθρο των New York Times, βασισμένο σε πληροφορίες που συγκέντρωσαν από συνεντεύξεις με πέντε πρώην ομήρους, μάρτυρες από την περιοχή, συγγενείς και συναδέλφους των απελευθερωθέντων καταγράφει τα βασανιστήρια που υπέστησαν και πιθανότατα υφίστανται ακόμη όσοι έπεσαν στα χέρια των ανταρτών του Ισλαμικού Κράτους: ξυλοδαρμοί, εικονικοί πνιγμοί και στέρηση τροφής είναι μερικά μόνο από αυτά.

Ψυχολογική κακοποίηση

Τα βασανιστικά παιχνίδια του μυαλού γίνονταν σε ένα ιδιωτικό δωμάτιο, όπου οι απαγωγείς ζητούσαν από κάθε έναν από τους ομήρους να απαντήσουν σε τρεις προσωπικές ερωτήσεις, μια τυποποιημένη τεχνική που χρησιμοποιείται ως απόδειξη ότι ο κρατούμενος είναι ακόμα ζωντανός κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων μιας απαγωγής.

Ο James Foley επέστρεψε στο κελί που μοιραζόταν με σχεδόν δύο δωδεκάδες άλλων δυτικών ομήρων και κατέρρευσε από δάκρυα χαράς. Οι ερωτήσεις που του είχαν κάνει οι απαγωγείς ήταν πολύ προσωπικές: “Ποιος φώναξε στο γάμο του αδελφού σας;», «Ποιος ήταν ο αρχηγός της ποδοσφαιρικής ομάδας του γυμνασίου σας;”, ήταν μερικές. Γνώριζε πως οι τζιχαντιστές είχαν έρθει σε επαφή με την οικογένειά του.

Ο ένας εναντίον του άλλου

Ο κρατούμενοι αρχικά δέθηκαν μεταξύ και έπαιζαν παιχνίδια για να περάσουν οι ατελείωτες ώρες, αλλά καθώς οι συνθήκες γίνονταν όλο και πιο απελπιστικές, στράφηκαν ο ένας εναντίον του άλλου. Ορισμένοι, περιλαμβανομένου του James Foley, αναζήτησαν ανακούφιση στην πίστη των απαγωγέων τους, ασπαζόμενοι το Ισλάμ και παίρνοντας μουσουλμανικά ονόματα.

Σύμφωνα με τη μαρτυρία του 19χρονου Jejoen Bontinck από το Βέλγιο, πολλοί όμηροι ασπάζονταν το Ισλάμ ελπίζοντας ότι θα τύχουν καλύτερης μεταχείρισης από τους τζιχαντιστές.

Ο Bontinck, ο οποίος πέρασε τρεις εβδομάδες στο ίδιο κελί με τον Τζέιμς Φόλεϊ το καλοκαίρι του 2013, ανέφερε στην εφημερίδα «Φαίνονταν οι ουλές στα γόνατά του» είπε μεταφέροντας όσα του είχε πει τις ημέρες εκείνες ο Φόλεϊ: ότι έδεσαν τα πόδια του σε ένα κάγκελο και μετά τον κρέμασαν από το ταβάνι με το κεφάλι κάτω. Και τον άφησαν εκεί.

Ο Bontinck ανήκει στους νεαρούς ευρωπαίους τζιχαντιστές που είχαν μεταβεί να πολεμήσουν στη Συρία. Όμως οι τζιχαντιστές τον “αποκήρυξαν” όταν έλαβε ένα γραπτό μήνυμα στο κινητό του τηλέφωνο από τον πατέρα του που ανησυχούσε πίσω στο Βέλγιο. Ο διοικητής του τον κατηγόρησε ότι είναι κατάσκοπος και φυλακίστηκε.

Πηγή: nytimes

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα