Νιγηρία: Στους 20 οι νεκροί από την κατάρρευση κτιρίου με σχολεία και σπίτια

Νιγηρία: Στους 20 οι νεκροί από την κατάρρευση κτιρίου με σχολεία και σπίτια
Έρευνες στο σημείο όπου κατέρρευσε το κτίριο στο Λάγος AP

Το κτίριο που στέγαζε ένα νηπιαγωγείο, ένα δημοτικό σχολείο, διαμερίσματα και καταστήματα, είχε κριθεί κατεδαφιστέο από το 2017.

Είκοσι άνθρωποι σκοτώθηκαν από την κατάρρευση ενός κτιρίου που στέγαζε ένα νηπιαγωγείο και ένα δημοτικό σχολείο στα ερείπια του οποίου παγιδεύτηκαν δεκάδες άνθρωποι, δήλωσε την Παρασκευή στο Γαλλικό Πρακτορείο ο υπουργός Υγείας της Πολιτείας Λάγος, Τζίντε Ίντρις.

«Είκοσι άνθρωποι σκοτώθηκαν και 45 νοσηλεύονται σε διάφορα νοσοκομεία» της πόλης, είπε, χωρίς να διευκρινίζει πόσα παιδιά περιλαμβάνονται μεταξύ των θυμάτων. Περίπου 15 τραυματίες εξακολουθούν να νοσηλεύονται «σε σταθερή κατάσταση».

Προηγούμενος επίσημος απολογισμός έκανε λόγο για εννέα νεκρούς.

Το παλιό κτίριο που στέγαζε ένα νηπιαγωγείο και ένα δημοτικό σχολείο καθώς και διαμερίσματα και καταστήματα, κατέρρευσε ξαφνικά το πρωί της Τετάρτης στο Λάγος Άιλαντ, μια πυκνοκατοικημένη συνοικία της οικονομικής πρωτεύουσας της Νιγηρίας.

Η τραγωδία προκάλεσε τεράστια οργή στη Νιγηρία, καθώς το κτίριο αυτό κριθεί κατεδαφιστέο από το 2017, σύμφωνα με την Πολιτεία Λάγος.

Ο κυβερνήτης του Λάγος, Ακινουούμνι Αμπόντε, δήλωσε την Τετάρτη πως το σχολείο ήταν «παράνομο» και πως οι ιδιοκτήτες είχαν αρνηθεί να υπακούσουν στη διαταγή των αρχών να κατεδαφίσουν διάφορα κτίρια στην ιστορική αυτή συνοικία.

«Η πλειονότητα των κτιρίων του κέντρου του Λάγος είναι παλιά και δεν ανταποκρίνονται στις ελάχιστες προδιαγραφές», επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές ακινήτων στο Λάγος, ο Αλάνι Φασίου Αμουσά.

«Κατασκευάστηκαν πριν από πολλά χρόνια με υλικά κακής ποιότητας χωρίς την επίβλεψη διπλωματούχων μηχανικών κτιρίων», πρόσθεσε.

Παρά την κατάσταση αυτή, πολλά εγκαταλελειμμένα κτίρια ή άλλα που έχουν υποστεί μετατροπές σε αυτό το τμήμα της πόλης κατοικούνται ή χρησιμοποιούνται περισσότερο ή λιγότερο ανεπίσημα από οικογένειες ή εμπόρους.

Οι αρχές του Λάγος έστειλαν σήμερα εκσκαφείς στον τομέα αυτό και άρχισαν να κατεδαφίζουν και άλλα γειτονικά κτίρια, προκειμένου να αποτρέψουν μια νέα τραγωδία.

Σύμφωνα με τον Ομοτάγιο Φακολούχο, αξιωματούχο της Υπηρεσίας κατασκευής και ελέγχου της Πολιτείας Λάγος, η κατάσταση αυτή αφορά εκατοντάδες κτίρια.

Οι κάτοικοι τριών κτιρίων είχαν ήδη απομακρυνθεί πριν γίνει μεσημέρι και εξέφρασαν την οργή τους λέγοντας ότι δεν είχαν προειδοποιηθεί, διαπίστωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου που βρίσκεται στο σημείο.

«Έφθασαν γύρω στο μεσημέρι (13:00 ώρα Ελλάδας) χωρίς να έχουν ειδοποιήσει κανέναν», δήλωσε στο AFP ο Τοχίμπ Ολασούπο, ένας πληροφορικός 25 ετών. «Είχαν έρθει χθες για να σημειώσουν τα κτίρια, αυτό δεν μας άφησε χρόνο» να οργανωθούμε για να βρούμε μια εναλλακτική.

Φονικές καταρρεύσεις κτιρίων σημειώνονται συχνά στη Νιγηρία, όπου συχνά οι κατασκευαστικοί κανόνες καταστρατηγούνται.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα