Νιγηρία-UNICEF: 1 εκατομμύριο παιδιά εκτός σχολικής χρονιάς εξαιτίας μαζικών απαγωγών

Νιγηρία-UNICEF: 1 εκατομμύριο παιδιά εκτός σχολικής χρονιάς εξαιτίας μαζικών απαγωγών
Άδειες αίθουσες σχολείου στη Νιγηρία. ap

Κινδυνεύει η σχολική χρονιά για 1 εκατομμύριο μαθητές από τη Νιγηρία, λόγω της όξυνσης των μαζικών απαγωγών σε σχολεία της περιοχής, προειδοποιεί η UNICEF.

Τουλάχιστον 1 εκατομμύριο παιδιά από τη Νιγηρία προβλέπεται να χάνουν τη φετινή σχολική χρονιά, καθώς παρατηρείται τρομακτική αύξηση στις υποθέσεις μαζικών απαγωγών από σχολεία, ανακοίνωσε την Τετάρτη (15/09) η παιδική υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών, UNICEF.

Τα σχολεία στη Βόρεια Νιγηρία έχουν γίνει στόχος ένοπλων ομάδων που πραγματοποιούν μαζικές απαγωγές και ζητούν ως αντάλλαγμα χρήματα. Τέτοιες απαγωγές στήθηκαν αρχικά από τζιχαντιστικές οργανώσεις, πρώτα από την Μπόκο Χαράμ και έπειτα από παρακλάδια της οργάνωσης του Ισλαμικού Κράτους στη Δυτική Αφρική.

Ωστόσο πλέον αποτελεί τακτική πολλών εγκληματικών συμμοριών.

Μέχρι στιγμής, φέτος έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 20 επιθέσεις που είχαν στόχο Νιγηριανά σχολεία. Περισσότερα από 1.400 παιδιά έχουν απαχθεί, με τα 16 να έχουν δολοφονηθεί. Ενώ μέχρι τώρα, εξακολουθούν να αγνοούνται 200 παιδιά, σύμφωνα με την UNICEF.

“Οι μαθητές αποκόπτονται από την εκπαίδευσή τους καθώς οι οικογένειες και οι κοινότητες φοβούνται να στείλουν τα παιδιά στις τάξεις, λόγω των σχολικών επιθέσεων και των απαγωγών μαθητών στη Νιγηρία”, δήλωσε ο Peter Hawkins, εκπρόσωπος της UNICEF στη Νιγηρία.

Στην Αμπούζα, την πρωτεύουσα της Νιγηρίας, η έναρξη της σχολικής περιόδου αναβλήθηκε χωρίς εξηγήσεις, αφού τα σχολεία των κοντινών πολιτειών έγιναν στόχος απαγωγέων που ζητούσαν λύτρα.

Οι πάροχοι δικτύων κινητής τηλεφωνίας στην πολιτεία Ζαμφάρα χρειάστηκε να κλείσουν τις επικοινωνίες για δύο εβδομάδες “προκειμένου να επιτρέψουν στις αρμόδιες υπηρεσίες ασφαλείας να πραγματοποιήσουν τις απαιτούμενες δραστηριότητες για την αντιμετώπιση της πρόκλησης ασφάλειας στην πολιτεία”, ανέφερε σε επιστολή η Επιτροπή Επικοινωνιών της Νιγηρίας.

Η οδηγία ήρθε μετά την απαγωγή τουλάχιστον 73 μαθητών από κρατικό λύκειο στην περιοχή Μαραντούν, στην πολιτεία Ζαμφάρα. Όλοι αυτοί οι μαθητές αφέθηκαν έπειτα ελεύθεροι.

Οι στρατιωτικές αρχές, όπως αναφέρει το CNN, πραγματοποίησαν στοχευμένες επιδρομές σε κρησφύγετα απαγωγέων και άλλων εγκληματικών συμμοριών στην πολιτεία, οι οποίοι είναι γνωστοί στην περιοχή και ως “ληστές”.

Σύμφωνα με στοιχεία της UNICEF, περισσότερα από 37 εκατομμύρια παιδιά από τη Νιγηρία πρόκειται να ξεκινήσουν τη νέα σχολική χρονιά, ενώ εκτιμάται πως τα 8 εκατομμύρια απείχαν από τα σχολεία ήδη από τον προηγούμενο χρόνο εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version