Νιγηρία: Ζωντανά τα κορίτσια που απήγαγε η Μπόκο Χαράμ;

Νιγηρία: Ζωντανά τα κορίτσια που απήγαγε η Μπόκο Χαράμ;

Δύο χρόνια μετά την απαγωγή 200 κοριτσιών από τους μαχητές της Μπόκο Χαράμ από την πόλη Τσίμποκ της Νιγηρίας έρχεται στη δημοσιότητα βίντεο της οργάνωσης που δείχνει τουλάχιστον 15 από αυτά να είναι ζωντανά

Στη δημοσιότητα δόθηκε  βίντεο που φέρεται να γυρίστηκε το Δεκέμβριο του 2015 και δείχνει 15 μαυροφορεμένα κορίτσια να δηλώνουν πως  είναι οι μαθήτριες  που απήχθησαν από το σχολείο τους στην πόλη Τσιμπόκ της Νιγηρίας το Μάιο του 2014. Μάλιστα κάποιες μαθήτριες αναγνωρίστηκαν από τους γονείς τους.

Το βίντεο εστάλη στην κυβέρνηση της Νιγηρίας και αποτελεί την μοναδικό σημείο ζωής των κοριτσιών τα τελευταία δύο χρόνια. Η δημοσιοποίηση του βίντεο τη δεδομένη χρονική στιγμή δε θεωρείται τυχαία, αφού οι μαχητές της οργάνωσης βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση της Νιγηρίας για την απελευθέρωση των κοριτσιών, και η απόδειξης της ζωής τους μπορεί να αποτελέσει  γι'  αυτούς ένα ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί στις συνομιλίες. Σύμφωνα με πληροφορίες που έχει στη διάθεσή του το Γαλλικό Πρακτορείο, φέρεται ότι μέλη της Μπόκο Χαράμ επικοινώνησαν στα μέσα του Ιανουαρίου με την κυβέρνηση και ζήτησαν να έχουν συνομιλίες για μια πιθανή ανταλλαγή κρατουμένων. Η κυβέρνηση ζήτησε τότε απόδειξη ότι ζουν και αρχικά έλαβε 5 φωτογραφίες ορισμένων ομήρων και στη συνέχεια αυτό το βίντεο.

Στο Λάγος, την οικονομική πρωτεύουσα της Νιγηρίας, χθες το βράδυ έγινε αγρυπνία σε ένα πολυσύχναστο σταυροδρόμι όπου εδώ και δύο χρόνια βρίσκονται αφίσες με τις φωτογραφίες και τα ονόματα των κοριτσιών που έχουν απαχθεί. «Θέλουμε να δείξουμε στις οικογένειές τους ότι δεν είναι μόνες τους. Αισθανόμαστε τον πόνο τους και θα είμαστε στο πλευρό τους μέχρι να επιστρέψουν οι κόρες τους», δηλώνουν οι διοργανωτές.

Τα κορίτσια του Τσίμποκ είναι τα πιο γνωστά θύματα της εξέγερσης της ισλαμιστικής αυτής οργάνωσης, η οποία χρησιμοποιεί συχνά τις απαγωγές ως όπλο στον πόλεμο αυτόν που έχει ήδη προκαλέσει τον θάνατο 20.000 ανθρώπων από το 2009. Σύμφωνα με μκο που υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα, πολλές χιλιάδες γυναίκες και νεαρά κορίτσια έχουν απαχθεί από τότε που ξεκίνησε η σύγκρουση.

Η Μπόκο Χαράμ μετατρέπει τα κορίτσια που απαγάγει είτε σε ανθρώπινες βόμβες είτε σε σκλάβες του σεξ, ενώ τα αγόρια και οι άνδρες στρατολογούνται για να πολεμήσουν στο πλευρό των ανδρών της οργάνωσης η οποία επιδιώκει να εγκαθιδρύσει ένα ισλαμικό κράτος στη βορειοανατολική Νιγηρία. Τα κορίτσια του Τσίμποκ έχουν γίνει το σύμβολο «όλων των πολιτών που είδαν τη ζωή τους να καταστρέφεται από την Μπόκο Χαράμ», είπε ο διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας στη Νιγηρία Μ.Κ. Ιμπραχίμ και απηύθυνε έκκληση για την απελευθέρωση όλων των ομήρων της οργάνωσης.

Δείτε το βίντεο:

SHARE:

24Media Network