Νόμπελ Ειρήνης στην Ευρωπαϊκή Ένωση

default image

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση απονεμήθηκε το Νόμπελ Ειρήνης για το 2012 που διαδέχεται την πρόεδρο της Λιβερίας, Έλεν Τζόνσον Σέρλιφ και τις ακτιβίστριες Λέιμα Γκμπόουι και Ταουακούλ Κάρμαν.

Η Ευρωπαϊκή ‘Ενωση τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης για τον μακροχρόνιο ρόλο της στην ένωση της ηπείρου, ανακοίνωσε σήμερα η Νορβηγική Επιτροπή Νόμπελ.

Το βραβείο αυτό θεωρείται ηθική υποστήριξη προς την ΕΕ η οποία αγωνίζεται να επιλύσει την κρίση χρέους που αντιμετωπίζει.

Η Επιτροπή εξήρε την 27μελή ΕΕ για την ανοικοδόμηση μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και για το ρόλο της στην εδραίωση της σταθερότητας σε πρώην κομμουνιστικές χώρες μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου το 1989.

Το βραβείο, το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο ύψους 1,2 εκατομμυρίων δολαρίων, θα απονεμηθεί στο Όσλο, στις 10 Δεκεμβρίου.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς δήλωσε “βαθειά συγκινημένος για την τιμή αυτή προς την ΕΕ”.

“Ευρωπαϊκή Ενωση σημαίνει συμφιλίωση. Μπορεί να αποτελέσει έμπνευση. Η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι ένα μοναδικό σχέδιο ενοποίησης που αντικατέστησε τον πόλεμο με την ειρήνη και το μίσος με την αλληλεγγύη”, πρόσθεσε ο Μάρτιν Σουλτς.

Από την πλευρά του ο Κρίστιαν Μπεργκ Χαρπβίκεν, επικεφαλής του Ερευνητικού Ινστιτούτου Ειρήνης του Όσλο, δήλωσε ότι ένα βραβείο στην ΕΕ θα ήταν “πολύ αμφιλεγόμενο”. Ο ίδιος δήλωσε στον NRK ότι σίγουρα δεν αξίζει στην Ευρωπαϊκή Ένωση βραβείο για το 2012 καθώς δεν έχει επιτύχει την επίλυση των προβλημάτων που συσσωρεύονται στους κόλπους της.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα