Nord Stream: Εντοπίστηκε και άλλη διαρροή – Φόβοι για μεγάλη οικολογική καταστροφή

Nord Stream: Εντοπίστηκε και άλλη διαρροή – Φόβοι για μεγάλη οικολογική καταστροφή
Nord Stream 1 ap

H σουηδική ακτοφυλακή εντόπισε και τέταρτη διαρροή στο Nord Stream γεγονός που εντείνει την ήδη μεγάλη ανησυχία.

Η δολιοφθορά στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream 1 και 2 είναι τόσο εκτεταμένη που η σουηδική ακτοφυλακή ανακάλυψε και τέταρτη διαρροή.

Το γεγονός εντείνει αφενός την αβεβαιότητα καθώς κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει με ασφάλεια ποιος βρίσκεται πίσω από μία τόσο εκτεταμένη δολιοφθορά και αφετέρου την ανησυχία καθώς η οικολογική καταστροφή τείνει να γίνει μη ελεγχόμενη.

Ο NordStream 1, για τον οποίο υπήρχε μία χρόνο τριβή στις σχέσεις της Γερμανίας με την υπόλοιπη δύση εκτείνεται σε 1200 χιλιόμετρα και ξεκινά από τις Ακτές της Αγίας Πετρούπολης της Ρωσίας για να καταλήξει στη βορειοανατολική Γερμανία.

Τις τελευταίες τέσσερις ημέρες, αφού οι σεισμολόγοι κατέγραψαν εκρήξεις, διαφάνηκαν διαρροές αερίου οι οποίες έγιναν αντιληπτές από τις γιγάντιες φυσαλίδες στη θάλασσα, κυρίως στην επιφάνεια της Βαλτικής.

Τόσο η σουηδική όσο και η δανέζικη ακτοφυλακή βρίσκονται σε διαρκή συναγερμό. Η δε Νορβηγία, που δεν είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δήλωσε ότι για την προστασία των εγκαταστάσεων φυσικού αερίου και πετρελαίου που διαθέτει, θα επιστρατεύσει τις ένοπλες δυνάμεις της.

Με τις διαρροές απελευθερώθηκε πάντως ποσότητα μεθανίου στοιχείο που συμβάλλει στην υπερθέρμανση του πλανήτη.

Προσώρας δεν υπάρχουν ασφαλείς εκτιμήσεις για το μέγεθος της ποσότητας, ωστόσο εμπειρογνώμονες εκφράζουν φόβους ότι αν αυτή είναι μεγάλη τότε μπορεί να αντιστοιχεί στο 1/3 περίπου των ετήσιων εκπομπών διοξείδιου του άνθρακα της Δανίας σε έναν ολόκληρο χρόνο.

Η Ρωσία “δείχνει” ΗΠΑ

Η Ρωσία ζήτησε την Πέμπτη να είναι «αντικειμενική» η διεθνής έρευνα που θα διεξαχθεί για τις ζημιές που προκλήθηκαν στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream, στη Βαλτική Θάλασσα, εν μέσω λεκτικής αντιπαράθεσης μεταξύ της Μόσχας και της Δύσης για το ποιος ευθύνεται για την ακόμη ανεξήγητη ζημιά.

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα είπε κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει «να εξηγηθούν».

Αναφερόταν σε σχόλια που έκανε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν τον Φεβρουάριο, όταν είπε ότι «δεν θα υπάρχει πια Nord Stream 2» εάν η Ρωσία έστελνε στρατό στην Ουκρανία.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα