Nord Stream: Η Ρωσία ισχυρίζεται ότι έχει στοιχεία για εμπλοκή της Δύσης στο “σαμποτάζ”

Nord Stream: Η Ρωσία ισχυρίζεται ότι έχει στοιχεία για εμπλοκή της Δύσης στο “σαμποτάζ”
Διαρροή φυσικού αερίου από τους αγωγούς Nord Stream1 και Nord Stream2 Swedish Coast Guard/AP

"Δυτικό ίχνος στην οργάνωση και την εφαρμογή" της δολιοφθοράς στους αγωγούς Nord Stream1 και Nord Stream2 ισχυρίζεται ότι εντόπισε η ρωσική υπηρεσία εξωτερικών πληροφοριών.

Ο κορυφαίος κατάσκοπος της Ρωσίας δήλωσε σήμερα πως η Μόσχα έχει στη διάθεσή της υλικά που δείχνουν πως η Δύση έχει ένα ρόλο στις διαρροές από τους υποθαλάσσιους αγωγούς Nord Stream, οι οποίες απειλούν να τους θέσουν εκτός λειτουργίας σε μόνιμη βάση, μετέδωσαν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

«Έχουμε υλικά που δείχνουν ένα δυτικό ίχνος στην οργάνωση και την εφαρμογή αυτών των τρομοκρατικών πράξεων», δήλωσε σήμερα, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ, ο Σεργκέι Ναρίσκιν, επικεφαλής της ρωσικής υπηρεσίας εξωτερικών πληροφοριών.

Η δήλωση του Ναρίσκιν είναι η πιο άμεση κατηγορία εναντίον της Δύσης από ανώτερο ρώσο αξιωματούχο σχετικά με την υπόθεση αυτή. Δεν είπε τι στοιχεία διαθέτει η Ρωσία.

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε χθες, Πέμπτη, πως το «άνευ προηγουμένου σαμποτάζ» κατά των αγωγών Nord Stream ήταν «μια πράξη διεθνούς τρομοκρατίας».

Σουηδός υπουργός Ενέργειας: Απίθανο να έγινε από οποιονδήποτε άλλον εκτός ενός κράτους

Οι διαρροές φυσικού αερίου στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2 της Gazprom είναι πιθανότατα αποτελέσματα ενέργειας ενός κράτους, δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας της Σουηδίας Χασαγιάρ Φαρμανμπάρ προσερχόμενος στην σύνοδο των υπουργών Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες.

«Είναι πολύ πιθανό ότι έγινε σκοπίμως και όχι από ατύχημα και είναι απίθανο να έγινε από οποιονδήποτε άλλον εκτός ενός κράτους χωρίς να έχει γίνει αντιληπτό νωρίτερα», δήλωσε ο σουηδός υπουργός Ενέργειας.

«Και αυτό πρέπει να αντιμετωπισθεί υπό το πρίσμα της παρούσας κατάστασης ασφαλείας στην οποία βρίσκεται η Ευρώπη», τόνισε.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ερευνά την υπόθεση των διαρροών από τους αγωγούς Nord Stream 1 και 2 και έχει δηλώσει πως υποψιάζεται ότι ενέργεια δολιοφθοράς βρίσκεται πίσω από τη ζημιά, η οποία εντοπίστηκε στα ανοικτά των ακτών της Δανίας και της Σουηδίας.

Αφότου εντοπίσθηκαν οι διαρροές νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, αξιωματούχοι στη Μόσχα έχουν υπαινιχθεί πως η Δύση, με επικεφαλής τις ΗΠΑ, μπορεί να βρίσκεται πίσω από την επίθεση. Χθες, Πέμπτη, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε πως η Ουάσινγκτον έχει να κερδίσει από τις ζημιές στους αγωγούς.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα