Νότια Αφρική: Αγοράζει σε τριπλάσια τιμή το εμβόλιο της AstraZeneca

Νότια Αφρική: Αγοράζει σε τριπλάσια τιμή το εμβόλιο της AstraZeneca
Εμβόλιο της AstraZeneca Shutterstock

To Υπουργείο Υγείας της Νοτίου Αφρικής ανακοίνωσε ότι το εμβόλιο της AstraZeneca της προσφέρεται σε σχεδόν τριπλάσια τιμή σε σχέση με αυτή που προσφέρθηκε στην Ευρώπη.

Η Νότια Αφρική, η χώρα της ηπείρου που με βάση τους επίσημους απολογισμούς υφίσταται το βαρύτερο πλήγμα στην ήπειρο από την πανδημία του κορονοϊού, θα πληρώσει για να λάβει τις πρώτες της δόσεις εμβολίου, του προϊόντος της AstraZeneca, σχεδόν 2,5 φορές υψηλότερο τίμημα σε σύγκριση με ευρωπαϊκές χώρες, ανακοίνωσε την Πέμπτη το υπουργείο Υγείας της χώρας.

«Μας ενημέρωσαν ότι η τιμή είναι 5,25 δολάρια (σ.σ. 4,32 ευρώ)», ανέφερε το υπουργείο Υγείας της Νότιας Αφρικής στο Γαλλικό Πρακτορείο, χωρίς να διευκρινίσει πώς προέκυψε η διαφορά της τιμής.

Η Νότια Αφρική αναμένει 1,5 εκατ. δόσεις του συγκεκριμένου εμβολίου τις επόμενες εβδομάδες. Αγοράστηκαν στο πλαίσιο διμερών διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τη συμμαχία της AstraZeneca και του πανεπιστημίου της Οξφόρδης και θα παραχθούν στην Ινδία από το Serum Institute of India (SII).

Οπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πληρώσουν για τα εμβόλια που ανέπτυξε η ίδια συμμαχία 1,78 ευρώ ανά δόση, όπως ανέφερε βέλγος υπουργός μέσω Twitter περί τα μέσα Δεκεμβρίου.

Η τιμή των δόσεων των εμβολίων είναι λεπτό ζήτημα, παγκόσμιου ενδιαφέροντος, καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη διάφορες διαπραγματεύσεις κυβερνήσεων με φαρμακευτικές εταιρείες.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας πρόσφατα παρότρυνε τις κυβερνήσεις να πάψουν να διεξάγουν διμερείς διαπραγματεύσεις με τις φαρμακευτικές εταιρίες απευθείας, διότι υπάρχει κίνδυνος να αυξηθούν τα κόστη για τους πάντες.

Η Νότια Αφρική, η πιο βιομηχανικά ανεπτυγμένη χώρα της ηπείρου, δυσκολεύεται να χρηματοδοτήσει την ανοσοποίηση του πληθυσμού της (59 εκατ.). Έχει ενταχθεί στον μηχανισμό COVAX, του οποίου ηγείται ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και ο οποίος έχει σκοπό να εγγυηθεί δίκαιη πρόσβαση στα εμβόλια.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα