Νότια Αφρική: Μαχαίρωσαν στη φυλακή τον ακροδεξιό δολοφόνο του Κρις Χάνι, πολέμιου του απαρτχάιντ

Νότια Αφρική: Μαχαίρωσαν στη φυλακή τον ακροδεξιό δολοφόνο του Κρις Χάνι, πολέμιου του απαρτχάιντ
Janusz Walus AP Photo/Cobus Bodenstein

Ο δολοφόνος του πιο δημοφιλούς πολιτικού κατά του απαρτχάιντ, μετά τον Νέλσον Μαντέλα, δέχτηκε μαχαιριές μέσα στη φυλακή, λίγες ημέρες πριν την αποφυλάκισή του.

Ο ακροδεξιός ένοπλος που σκότωσε τον ήρωα της Νότιας Αφρικής κατά του απαρτχάιντ Chris Hani μαχαιρώθηκε στη φυλακή, σύμφωνα με αξιωματούχους.

Το μαχαίρωμα του Janusz Walus έρχεται λίγες ημέρες πριν από την αποφυλάκισή του με αναστολή μετά από σχεδόν 30 χρόνια στη φυλακή.

Φέρεται να μαχαιρώθηκε από άλλον κρατούμενο και η κατάστασή του είναι σταθερή, σύμφωνα με το BBC.

Ο Walus, 69 ετών, πυροβόλησε τον Hani το 1993 σε μια αποτυχημένη προσπάθεια να εκτροχιάσει τη μετάβαση της Νότιας Αφρικής από την κυριαρχία των λευκών μειονοτήτων σε δημοκρατικό καθεστώς.

Η δολοφονία εξακολουθεί να προκαλεί βαθιά συναισθήματα στη Νότια Αφρική. Ο κ. Χάνι θεωρούνταν ο πιο δημοφιλής πολιτικός μετά το είδωλο κατά του απαρτχάιντ, τον Νέλσον Μαντέλα.

Η κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής και η χήρα του κ. Hani, Limpho, αντιτάχθηκαν σθεναρά στις προσπάθειες του Walus να κερδίσει την ελευθερία του.

Όμως, με απόφασή του στις 21 Νοεμβρίου, το ανώτατο δικαστήριο της Νότιας Αφρικής διέταξε την απελευθέρωσή του εντός 10 ημερών, λέγοντας ότι η άρνηση του υπουργού Δικαιοσύνης να του χορηγήσει αναστολή ήταν “παράλογη”.

Σε μια σύντομη ανακοίνωση, το τμήμα των φυλακών δήλωσε ότι μπορεί να επιβεβαιώσει το “ατυχές περιστατικό μαχαιρώματος” στο οποίο εμπλέκεται ο Walus.

Οι υγειονομικοί υπάλληλοι του παρείχαν την “απαραίτητη φροντίδα”, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με το BBC, ο δράστης προσπάθησε να τον μαχαιρώσει στην καρδιά.

Η επίθεση ήρθε μετά τον βανδαλισμό ενός μνημείου προς τιμήν του Hani το Σάββατο στο νεκροταφείο όπου είναι θαμμένος.

Το κυβερνών Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο (ANC) και οι σύμμαχοί του χαρακτήρισαν το περιστατικό “προκλητική επίθεση” και “ισοδυναμεί με συνέχιση της δολοφονίας του Chris Hani στον τάφο”.

Ο βανδαλισμός θα πρέπει να εξεταστεί στο πλαίσιο της απόφασης του δικαστηρίου, η οποία “ικανοποίησε τους αμετανόητους δράστες του απαρτχάιντ”, ανέφερε το ANC, σε ανακοίνωση που εξέδωσε από κοινού με το Κομμουνιστικό Κόμμα της Νότιας Αφρικής (SACP) και το Κογκρέσο των Νοτιοαφρικανικών Συνδικάτων (Cosatu).

Ο Walus σκότωσε τον κ. Hani καθώς μάζευε τις εφημερίδες έξω από το σπίτι του τον Απρίλιο του 1993, πυροβολώντας τον εξ επαφής.

Ο Walus συνελήφθη και καταδικάστηκε σε θάνατο. Η ποινή μετατράπηκε σε ισόβια μετά την κατάργηση της θανατικής ποινής στη Νότια Αφρική.

Ο 50χρονος αγωνιστής κατά του απαρτχάιντ ήταν ηγέτης του SACP και υψηλόβαθμο μέλος της στρατιωτικής πτέρυγας του ANC.

Ο Walus είναι Πολωνός μετανάστης του οποίου η νοτιοαφρικανική υπηκοότητα ανακλήθηκε το 2017.

Ορισμένοι Νοτιοαφρικανοί έχουν ζητήσει την απέλασή του για να αποφευχθούν οι εμφύλιες ταραχές.

Ωστόσο, η κυβέρνηση το απέκλεισε, λέγοντας ότι θα εκτίσει την αναστολή του στη Νότια Αφρική.

Η κυριαρχία της λευκής μειονότητας στη Νότια Αφρική έληξε το 1994, με τον κ. Μαντέλα να γίνεται ο πρώτος μαύρος πρόεδρος της χώρας.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα