Ντάλας: Είχε και άλλα σχέδια ο δράστης του μακελειού. ‘Μήνυμα’ με το αίμα του σε τοίχο

default image

Ο δράστης του μακελειού στο Ντάλας είχε και "άλλα καταστροφικά σχέδια", σύμφωνα με τον αρχηγό της αστυνομίας της πόλης. Τα δύο γράμματα "μυστήριο" που έγραψε με το αίμα του σε τοίχο όταν τραυματίστηκε

O δράστης του μακελειού στο Ντάλας σχεδίαζε να δολοφονήσει αστυνομικούς πολύ πριν από τον θάνατο δύο Αφροαμερικανών από στελέχη των δυνάμεων επιβολής του νόμου και είχε «και άλλα καταστροφικά σχέδια», αποκάλυψε σήμερα ο επικεφαλής της αστυνομίας της πόλης.

Ο Μάικα Τζόνσον, ένας 25χρονος που υπηρέτησε στον αμερικανικό στρατό και σκότωσε την Πέμπτη στο Ντάλας πέντε αστυνομικούς και τραυμάτισε άλλους επτά, «είχε και άλλα σχέδια» δεδομένου του οπλοστασίου που ανακαλύφθηκε στην οικία του, επισήμανε ο αρχηγός της αστυνομίας του Ντάλας, Ντέιβιντ Μπράουν, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

Η αστυνομία βρήκε στην κατοικία του στα περίχωρα του Ντάλας, υλικά για την παρασκευή εκρηκτικών μηχανισμών, τουφέκια, σφαίρες και ένα βιβλίο με τακτικές μάχης.

«Ο ύποπτος είχε εξασκηθεί στην ανατίναξη εκρηκτικών υλικών και τα υλικά (που βρέθηκαν) ήταν αρκετά για να προκαλέσουν καταστροφικές συνέπειες στην πόλη και στην περιοχή βόρεια του Τέξας» πρόσθεσε ο Μπράουν.

Ο 25χρονος είχε εξάλλου σχεδιάσει το φονικό πολύ πριν από τον θάνατο δύο Αφροαμερικανών από σφαίρες αστυνομικών, την Τρίτη στη Λουιζιάνα και την Τετάρτη στη Μινεσότα, σύμφωνα με τον αρχηγό της αστυνομίας.

«Πιστεύουμε» ότι ο Τζόνσον είχε σχεδιάσει το μακελειό πριν από αυτές τις δύο υποθέσεις «που είχαν ως αποτέλεσμα να ξεσπάσει το παραλήρημά του και να επιταχυνθούν τα σχέδιά του» σύμφωνα με τον Ντέιβιντ Μπράουν.

Κατά τη διάρκεια των συμπλοκών με την αστυνομία, όπου τελικά ο Τζόνσον σκοτώθηκε από έναν εκρηκτικό μηχανισμό που πυροδότησε ένα ρομπότ, «μας έλεγε ψέματα, μας δούλευε, μας κορόιδευε, τραγουδούσε και ζητούσε να μάθει πόσους αστυνομικούς είχε σκοτώσει, έλεγε ότι ήθελε να σκοτώσει περισσότερους και ότι είχε μαζί του βόμβες» περιέγραψε ο επικεφαλής της αστυνομίας του Ντάλας.

«Η διαπραγμάτευση δεν προχωρούσε καθόλου» καθώς «εκείνος ήταν αποφασισμένος να σκοτώσει και άλλους αστυνομικούς και, αν δεν δρούσαμε, θα είχε σκοτώσει και άλλους» εξήγησε ο αξιωματικός.

Όταν ο δράστης τραυματίστηκε έγραψε τα γράμματα «rb» με το ίδιο του αίμα σε έναν τοίχο του κτιρίου όπου είχε οχυρωθεί, είπε ο Μπράουν, ο οποίος δεν γνωρίζει τι σημαίνουν αυτά τα γράμματα.

Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων ζήτησε να συνομιλήσει με έναν μαύρο αστυνομικό, σύμφωνα με τον αρχηγό της αστυνομίας του Ντάλας.

Περισσότερες από 200 συλλήψεις στις διαδηλώσεις του Σαββάτου, τεταμένη η κατάσταση μεταξύ Αφροαμερικανών και αστυνομικών

Οι δυνάμεις επιβολής του νόμου προχώρησαν σε περισσότερες από 200 προσαγωγές και συλλήψεις, σε πολλές πόλεις των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή κι ενώ η ένταση μεταξύ των Αφροαμερικανών και των αστυνομικών έχει αναζωπυρωθεί, σύμφωνα με την αστυνομία και αμερικανικά ΜΜΕ.

Αυτές οι συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν 48 ώρες αφού ένας Αφροαμερικανός άνοιξε πυρ εναντίον αστυνομικών στο Ντάλας σκοτώνοντας πέντε εξ αυτών και τραυματίζοντας άλλους επτά.

O πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα θα μεταβεί σε αυτήν την πόλη του Τέξας την Τρίτη όπου θα παραστεί σε μια τελετή στη μνήμη των πέντε αστυνομικών, ανακοίνωσε σήμερα ο Λευκός Οίκος.

«Την Τρίτη 12η Ιουλίου, έπειτα από πρόσκληση του δημάρχου (του Ντάλας Μάικ) Ρόουλινγκς ο πρόεδρος θα ταξιδέψει στο Ντάλας του Τέξας όπου θα απευθύνει ένα μήνυμα σε μια διαθρησκευτική επιμνημόσυνη τελετή στο Morton H. Meyerson Symphony Center» επισήμανε ο εκπρόσωπος τύπου του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ σε μια ανακοίνωση.

Ωστόσο οι διαδηλωτές που κατέκλυσαν τους δρόμους το Σάββατο το βράδυ θέλουν να τιμηθούν κατά προτεραιότητα οι Αφροαμερικανοί που έπεσαν νεκροί λίγες ημέρες νωρίτερα από τα πυρά αστυνομικών, έπειτα από τη δολοφονία δύο ανθρώπων από στελέχη των δυνάμεων ασφαλείας στη Λουιζιάνα και τη Μινεσότα αντίστοιχα.

Συνολικά 21 αστυνομικοί που επιχειρούσαν να διατηρήσουν την τάξη στο Σεντ Πολ της Μινεσότας, όπου ο Αφροαμερικανός Φιλάντο Καστίλε σκοτώθηκε από στελέχη των δυνάμεων επιβολής του νόμου, τραυματίστηκαν τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή, γνωστοποίησαν οι αρχές, όταν ξέσπασαν επεισόδια κατά τη διάρκεια μιας διαδήλωσης. Το πλήθος πέταξε πέτρες εναντίον των αστυνομικών και αρνήθηκε να απομακρυνθεί από έναν κεντρικό δρόμο που είχε καταλάβει. Συνολικά συνελήφθησαν 102 άνθρωποι.

«Τα γεγονότα αυτά δεν έχουν καμία σχέση με το πένθος, δεν έχουν καμία σχέση με μία διαδήλωση, αυτά ονομάζονται ταραχές» δήλωσε ο δήμαρχος του Σεντ Πολ, Κρις Κόλμαν.

«Δεν θα ανεχθούμε αυτού του είδους την απερίγραπτη βία» τόνισε ο ίδιος.

ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΑΝΟΧΗ

«Οι διαδηλωτές μεταμορφώθηκαν χθες το βράδυ σε κακοποιούς. Είμαι στην κυριολεξία έξω φρενών για τις ενέργειες ορισμένων εξ αυτών. Δεν θα το ανεχθούμε» τόνισε από την πλευρά του ο αρχηγός της αστυνομίας της πόλης Τοντ Έιξτελ.

Άλλη μία διαδήλωση σε κλίμα έντασης πραγματοποιήθηκε στο Μπατόν Ρουζ, την πόλη της Λουιζιάνας, όπου επίσης ένας Αφροαμερικανός έχασε την ζωή τους από τις σφαίρες των αστυνομικών.

Περισσότεροι από 100 άνθρωποι συνελήφθησαν σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ που επικαλούνται στοιχεία της αστυνομίας.

Κατά τη διάρκεια αυτής της κινητοποίησης, ο Ντιρέι Μακίσον, στέλεχος του κινήματος “Black Lives Matter” κατέγραψε τη σύλληψή του μέσω της εφαρμογής Periscope.

«Η αστυνομία μας προκαλούσε καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας» κατήγγειλε.

Σε ένα βίντεο ακούγονται οι διαδηλωτές, ενώ τους ακολουθούν αστυνομικοί, να φωνάζουν: «χωρίς δικαιοσύνη, δεν υπάρχει ειρήνη, ρατσιστική αστυνομία».

Κατόπιν η εικόνα χάνεται και ακούγεται: «αστυνομία. Συλλαμβάνεστε, μην αντισταθείτε».

«Η στιγμή έφθασε για να πούμε «αρκετά, αρκετά!» δήλωσε στο CNN σήμερα ο Κόρνελ Ουίλιαμ Μπρουκς, ο πρόεδρος της NAACP, της μεγαλύτερης οργάνωσης προάσπισης των δικαιωμάτων των Αφροαμερικανών.

«Ένας Αφροαμερικανός διατρέχει 21 φορές περισσότερο κίνδυνο σε σύγκριση με έναν λευκό να χάσει την ζωή του σε μια συμπλοκή με την αστυνομία» υπογράμμισε ο Μπρουκς.

Σήμερα, από τη Μαδρίτη, ο πρόεδρος Ομπάμα επανέλαβε έκκληση για ηρεμία.

Μια έκκληση ωστόσο που φαίνεται να πέφτει στο κενό, καθώς η κατάσταση είναι τεταμένη. Ενδεικτικό το γεγονός ότι το αρχηγείο της αστυνομίας του Ντάλας τέθηκε σε συναγερμό για λίγες ώρες χθες αφού υπήρξαν απειλές κατά των αστυνομικών. Οι έρευνες δεν κατέληξαν σε κάτι το συγκεκριμένο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα