Νταβούτογλου: Η Τουρκία έχει το δικαίωμα να προασπίσει τα σύνορά της

default image

Ο πρωθυπουργός Νταβούτογλου δήλωσε ότι η Τουρκία έχει το δικαίωμα να προασπίσει τα σύνορά της. Ο Τούρκος στρατιωτικός ακόλουθος κλήθηκε στο υπουργείο Άμυνας της Μόσχας

Η απάντηση της Τουρκίας ήρθε το μεσημέρι της Τρίτης, μετά την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους που έχει προκαλέσει διπλωματικό θρίλερ.

Σύμφωνα με τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου, η χώρα του “έχει το δικαίωμα να προασπίσει τα σύνορά της και ν’ απαντήσει αν ο εναέριος χώρος της παραβιαστεί παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις“.

Σε δηλώσεις που έκανε μετά την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους από τουρκικά αεροσκάφη κατά μήκος των συνόρων της χώρας με τη Συρία, είπε ακόμη πως “ο κόσμος πρέπει να ξέρει ότι η Τουρκία θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο προκειμένου να εγγυηθεί την ασφάλεια της χώρας” και των εδαφών της.

Την ίδια ώρα στη Μόσχα, ο Τούρκος στρατιωτικός ακόλουθος κλήθηκε στο ρωσικό υπουργείο Άμυνας, όπως μετάδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Tass, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζεται το περιεχόμενο των συζητήσεων.

Θυμίζουμε ότι ο Βλαδίμηρος Πούτιν χαρακτήρισε σήμερα την κατάρριψη του αεροσκάφους της χώρας του “πισώπλατη μαχαιριά”, την οποία πραγματοποίησαν συνεργοί των τρομοκρατών, λέγοντας ότι το συμβάν θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στις σχέσεις της Μόσχας με την Άγκυρα.

Μιλώντας από το ρωσικό θέρετρο Σότσι στη Μαύρη Θάλασσα πριν από μία συνάντηση με τον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα, ο Πούτιν είπε πως το αεροσκάφος δέχθηκε επίθεση μέσα από τη Συρία όταν βρισκόταν σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από τα τουρκικά σύνορα και έπεσε τέσσερα χιλιόμετρα μέσα στο έδαφος της Συρίας.

Την ίδια στιγμή η ρωσική Δούμα φέρεται να ζητά από τον Πούτιν να διακόψει πλήρως τις διπλωματικές σχέσεις με την Τουρκία και να την καταγγείλει ως εχθρικό και επιθετικό κράτος στο συμβούλιο ασφαλείας του ΟΗΕ αλλά και να την κατονομάσει ως κράτος – υποστηρικτή της τρομοκρατίας.

Το Κρεμλίνο φαίνεται πάντως να προσπαθεί να κρατήσει την ψυχραιμία του με τον εκπρόσωπο του Ρώσου Προέδρου, Ντμίτρι Πεσκόφ, να υπογραμμίζει πως είναι νωρίς για να αξιολογηθούν οι ρωσοτουρκικές σχέσεις και να επιμένει ότι προηγείται η πλήρης διαλεύκανση του περιστατικού.

Το αεροσκάφος έπεσε στον εναέριο χώρο που βρίσκεται πάνω από τη Λαττάκεια σε περιοχή όπου βρίσκονται οι Τουρκμένιοι (ή Τουρκομάνοι) της Συρίας.

Εδώ και μέρες η Άγκυρα διαμαρτύρεται για το βομβαρδισμό θέσεων στη Λαττάκεια από ρωσικά αεροσκάφη. Σύμφωνα μάλιστα με μια πληροφορία που μεταδίδουν από το πρωί τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, τουλάχιστο ένας Ρώσος πιλότος βρίσκεται στα χέρια των Τουρκμένιων της περιοχής.

Μια “επικίνδυνη” συγκυρία, όμως “πρέπει να διατηρήσουμε την ψυχραιμία” μας, λέει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ προέτρεψε σήμερα όλα τα εμπλεκόμενα μέρη “να διατηρήσουν την ψυχραιμία” τους, ενώ δήλωσε ότι πρόκειται για μια “επικίνδυνη” συγκυρία.

“Σε αυτήν την επικίνδυνη συγκυρία μετά την κατάρριψη ενός ρωσικού αεροσκάφους, όλοι εμείς πρέπει να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας και να παραμείνουμε ήρεμοι”, επισήμανε ο Ντόναλντ Τουσκ σε μήνυμα που ανήρτησε στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα