Ο Αχμαντινεζάντ “αμάρτησε” επειδή αγκάλιασε τη μητέρα του Τσάβες

default image

Για ποιους λόγους ο πρόεδρος του Ιράν κατηγορείται για θρησκευτικό "αμάρτημα"

Έντονες επικρίσεις δέχτηκε ο πρόεδρος του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ επειδή σε φωτογραφίες εμφανίζεται να παρηγορεί τη μητέρα του Ούγκο Τσάβες στην κηδεία του Κομαντάντε, αγκαλιάζοντας τη.

Οι άνδρες μουσουλμάνοι δεν επιτρέπεται να αγγίζουν γυναίκες που δεν είναι μέλη της οικογένειάς τους. Στις φωτογραφίες για τις οποίες και κατηγορείται ο Αχμαντινεζάντ, φαίνεται να κρατάει τα χέρια της μητέρας του εκλιπόντα Ούγκο Τσάβες.

Οι Μουλάδες κατηγορούν τώρα τον πρόεδρο του Ιράν ότι παραβίασε τα ισλαμικά ήθη.  Ακόμα και σε συναντήσεις υψηλού επιπέδου, ο Ιρανός πρόεδρος συνήθως υποκλίνεται ελαφρά π.χ. απέναντι στη Χίλαρι Κλίντον, χωρίς να της δίνει το χέρι.

Πέραν από το “αμάρτημα” του, οι επικριτές του Αχμαντινεζάντ τον κατηγορούν για σύγκλιση με ένα “αποκλίνον ρεύμα”, με αφορμή το εγκώμιο που έπλεξε στον Ούγκο Τσάβες.

Συνεργάτες του Ιρανού προέδρου έσπευσαν να δηλώνουν ότι η φωτογραφία είναι ψεύτικη. “Κατασκεύασαν τη φωτογραφία ή την πήραν από μία γωνία που μοιάζει να δείχνει ότι βρίσκονται σε επαφή. Δεν της έπιασε το χέρι” δήλωσε ο Μοχαμαντρέτσα Μιρ Ταντζεντίνι, σύμβουλος του Αχμαντινεζάντ.

Μία ακόμα κατασκευασμένη εκδοχή της φωτογραφίας εμφανίστηκε σε ιρανικές ιστοσελίδες. Η φωτογραφία απεικόνιζε τον Μ. Αχμαντινεζάντ στην ίδια στάση, να αγκαλιάζει έναν ηλικιωμένο άνδρα. Οι υποστηρικτές του προέδρου αναφέρουν ότι αυτή είναι η αυθεντική φωτογραφία και ότι ο Μ. Αχμαντινεζάντ αγκάλιαζε στην πραγματικότητα έναν θείο του Τσάβες και όχι τη μητέρα του. Στη συνέχεια, έλαβε δράση το Photoshop.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πάντως ότι ο άνδρας στη φωτογραφία μαζί με τον Αχμαντινετζάντ είναι ο πρώην επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι.

Στο μεταξύ, η ιστοσελίδα Entekhab ζήτησε νωρίτερα συγγνώμη από τον Αχμαντινεζάντ επειδή δημοσίευσε τη φωτογραφία και κατηγόρησε την Daily Telegraph ότι πραγματοποίησε Photoshop και μάλιστα με τρόπο ερασιτεχνικό. Λίγες ώρες αργότερα, η ιστοσελίδα απέσυρε τη συγγνώμη της, αναφέροντας ότι η φωτογραφία είναι πραγματική.

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη Τετάρτη, μετά το θάνατο του Τσάβες, το Ιράν κήρυξε ημέρα εθνικού πένθους. Ο Αχμαντινετζάντ ήταν ένας από τους πολλούς ηγέτες χωρών που ταξίδεψαν σήμερα στη Βενεζουέλα για να παραστούν στην κηδεία.

Σε συλλυπητήρια επιστολή του που δημοσιεύτηκε στην προσωπική ιστοσελίδα του ο Ιρανός πρόεδρος δήλωσε βέβαιος ότι ο Τσάβες “θα επιστρέψει” μαζί με τον Ιησού Χριστό και τον Ιμάμη Μάχντι για τον οποίο οι σιίτες θεωρούν ότι κρύφτηκε από τα εγκόσμια τον 10ο αιώνα αλλά μια μέρα θα επανεμφανιστεί και θα φέρει την δικαιοσύνη στον κόσμο. Μία δήλωση που και αυτή, είχε προκαλέσει σειρά αντιδράσεων.

Πηγή: Dailymail

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα