Ο Αμπντελχαμίντ Αμπαούντ σχεδίαζε να ανατιναχθεί στο κέντρο της Λα Ντεφάνς

default image

Οι αρχές απέτρεψαν ένα νέο μακελειό. Ο φερόμενος εγκέφαλος των επιθέσεων της 13ης Νοεμβρίου Αμπαούντ σχεδίαζε μια νέα επίθεση στην επιχειρηματική συνοικία Λα Ντεφάνς κατά την οποία θα ανατιναζόταν

Ένα νέο μακελειό πιθανόν αποφεύχθηκε στο παρά πέντε, λίγες ημέρες μετά τις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι: ο φερόμενος ως εγκέφαλος των τρομοκρατικών επιθέσεων, ο Αμπντελχαμίντ Αμπαούντ, σκόπευε να διαπράξει νέα επίθεση αυτοκτονίας σε μια συνοικία δυτικά της πρωτεύουσας, αποκάλυψε σήμερα η γαλλική Δικαιοσύνη.

Ο Αμπντελχαμίντ Αμπαούντ, ο Βελγομαροκινός τζιχαντιστής ηλικίας 28 ετών, σκοτώθηκε το πρωί της 18ης Νοεμβρίου στην έφοδο που πραγματοποίησε η γαλλική αστυνομία σε ένα διαμέρισμα στο Σεν Ντενί, στο βόρειο τμήμα του Παρισιού, όπου κρυβόταν.

Μια εξαδέλφη του σκοτώθηκε επίσης στην επιχείρηση, όπως κι άλλος ένας άνδρας, τα στοιχεία του οποίου δεν έχουν ταυτοποιηθεί και ο οποίος πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος.

«Οι δύο τρομοκράτες, ο Αμπαούντ και ο άνδρας που εντοπίστηκε δίπλα του, σχεδίαζαν μια επίθεση κατά την οποία θα πυροδοτούσαν εκρηκτικά και θα ανατινάσσονταν την Τετάρτη 18η ή την Πέμπτη 19η Νοεμβρίου στη Λα Ντεφάνς» επισήμανε ο εισαγγελέας που έχει τεθεί επικεφαλής στις έρευνες, Φρανσουά Μολέν.

Στην οικονομική και επιχειρηματική συνοικία Λα Ντεφάνς, στα δυτικά περίχωρα του Παρισιού, εδρεύουν περισσότερες από 3.000 επιχειρήσεις, μεταξύ αυτών διεθνείς κολοσσοί όπως η πετρελαϊκή Total, όπου εργάζονται καθημερινά 180.000 άνθρωποι.

Εκεί βρίσκεται επιπλέον και το εμπορικό κέντρο Quatres Temps, ένα από τα μεγαλύτερη στη Γαλλία, που θεωρείται εδώ και καιρό από τις αρχές πιθανός στόχος τρομοκρατικής επίθεσης.

Σύμφωνα με τον εισαγγελέα του Παρισιού, ο έλεγχος των τηλεφωνικών συνομιλιών που πραγματοποιήθηκαν τη νύχτα των επιθέσεων αποκάλυψε ότι ο Αμπαούντ βρισκόταν σε επαφή με ένα από τους βομβιστές αυτοκτονίας στο Σταντ ντε Φρανς, τον Μπιλάλ Χαντφί, Γάλλο υπήκοο που διέμενε στο Βέλγιο.

Βάση των τηλεφωνικών αρχείων ο τζιχαντιστής φαίνεται πως «επέστρεψε στους τόπους των εγκλημάτων μετά τις επιθέσεις» ενώ μάλιστα βρισκόταν σε εξέλιξη η επιχείρηση της αστυνομίας στο Μπατακλάν, όπου 90 άνθρωποι σκοτώθηκαν, προσέθεσε η εισαγγελία.

Σύμφωνα με τον Φρανσουά Μολέν, ο βομβιστής που σκοτώθηκε την περασμένη Τετάρτη στο Σεν Ντενί «ενδέχεται να είναι» ο τρίτος δράστης που άνοιξε πυρ εναντίον των πολιτών στις καφετέριες και τα εστιατόρια του Παρισιού, μαζί με τον Αμπαούντ και τον Μπραχίμ Αμπντεσλάμ, που ανατινάχθηκε σε ένα εστιατόριο.

(ΑΜΠΕ)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα