Βραζιλία: Ομολόγησαν ο δολοφόνος και η γυναίκα του Έλληνα πρέσβη

default image

Ο εραστής της Φρανσουάζ Αμοιρίδη, το αίμα και το απανθρακωμένο αυτοκίνητο. Τι μετέδωσε τοπικό κανάλι για τον ρόλο της συζύγου του πρέσβη και τον 29χρονο δολοφόνο. Κλιμάκιο της ΕΛ.ΑΣ μεταβαίνει στη Βραζιλία

Ένας αστυνομικός ομολόγησε ότι δολοφόνησε τον πρεσβευτή της Ελλάδας στην Μπραζίλια, πιθανότατα κατόπιν εντολής της συζύγου του διπλωμάτη, με την οποία διατηρούσε δεσμό, μετέδωσε το τηλεοπτικό κανάλι Globo TV της Βραζιλίας, επικαλούμενο αστυνομικές πηγές, ενώ λίγη ώρα αργότερα φαίνεται πως ομολόγησε την εμπλοκή της και η Φρανσουάζ Αμοιρίδη.

Το κανάλι ανέφερε ότι ο αστυνομικός Σέρτζιο Μορέιρα, 29 ετών, ομολόγησε ότι σκότωσε τον Κυριάκο Αμοιρίδη, 59 ετών, στο σπίτι που διατηρούσε ο διπλωμάτης στη Νόβα Ιγουάσου, ένα προάστιο του Ρίο ντε Ζανέιρο, το βράδυ της Δευτέρας.

Τόσο ο αστυνομικός όσο και η σύζυγος του Αμοιρίδη κρατούνται αλλά δεν έχει διευκρινιστεί αν έχουν ζητήσει δικηγόρο. Η τοπική αστυνομία και η ελληνική πρεσβεία στην Μπραζίλια απέφυγαν να κάνουν οποιοδήποτε σχόλιο για την είδηση που μετέδωσε το κανάλι. Στο ίδιο ρεπορτάζ αναφέρθηκε ότι κρατούνται επίσης άλλοι δύο ύποπτοι, τα στοιχεία των οποίων δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα.

Ο 59χρονος Έλληνας πρεσβευτής Κυριάκος Αμοιρίδης είχε εξαφανισθεί από το βράδυ της Δευτέρας, όμως η Βραζιλιάνα σύζυγός του, Φρανσουάζ Αμοιρίδη, ανέφερε την απουσία του στην αστυνομία την Τετάρτη.

Εν τω μεταξύ, δόθηκε το πράσινο φως από την Ιντερπόλ της Βραζιλίας και το Σάββατο θα μεταβούν τρεις Έλληνες αξιωματικοί, ο ένας από την Ιντερπόλ Ελλάδος και οι άλλοι δυο από την ασφάλεια Αττικής στην Βραζιλία ώστε να συμμετάσχουν στις έρευνες.

Η σύζυγος κι ο εραστής οργάνωσαν και εκτέλεσαν τη δολοφονία, σύμφωνα με όλα τα στοιχεία

Το βρετανικό πρακτορείο μεταδίδει ακόμη, πως ερευνητές έκαναν γνωστό στο Globo TV ότι η Φρανσουάζ Αμοιρίδη και ο αστυνομικός Σέρτζιο Μορέιρα σχεδίασαν και πραγματοποίησαν τον φόνο του Κυριάκου Αμοιρίδη στο σπίτι όπου διέμεναν ο διπλωμάτης και η σύζυγός του, σε φτωχή περιοχή των βόρειων προαστίων του Ρίο.

 

Ο Κυριάκος Αμοιρίδης και η σύζυγός του, ζούσαν μαζί τα τελευταία 15 χρόνια και είχαν μία κόρη, 10 ετών.

Το Ρόιτερς σημειώνει πάντως πως η αστυνομία και αξιωματούχοι της ασφάλειας της Πολιτείας του Ρίο ντε Ζανέιρο αρνήθηκαν να σχολιάσουν την πληροφορία ότι η σύζυγος του Κυριάκου Αμοιρίδη ενδέχεται να εμπλέκεται στον θάνατό του και δεν γνωστοποίησαν άλλες λεπτομέρειες, με το δίκτυο Globo να υπογραμμίζει ότι η Αμοιρίδη παραδέχτηκε τελικά την εμπλοκή της στην υπόθεση.

Μάλιστα, το Globo TV μετέδωσε ακόμη πως άλλοι δύο ύποπτοι βρίσκονται υπό κράτηση, όμως δεν έχουν γίνει γνωστά τα στοιχεία τους.

Η εφημερίδα είχε αναφέρει νωρίτερα πως αίμα βρέθηκε σ’ έναν καναπέ μέσα στο σπίτι και εικόνες από βίντεο που μεταδόθηκαν από το Globo TV δείχνουν αστυνομικούς να μεταφέρουν έναν καναπέ στο αρχηγείο της αστυνομίας.

Δεν έχει ταυτοποιηθεί η σορός

Πάντως, παρά τις πληροφορίες που είδαν το φως δημοσιότητας από βραζιλιάνικα και διεθνή μέσα ενημέρωσης, μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει επίσημη επιβεβαίωση ή ταυτοποίηση από τις αρμόδιες βραζιλιάνικες αρχές ότι η απανθρακωμένη σορός που βρέθηκε στο εγκαταλελειμμένο αυτοκίνητο στην περιοχή Νόβα Ιγουάτσου της πόλης του Ρίο, ανήκει στον Έλληνα πρέσβη στη Βραζιλία Κυριάκο Αμοιρίδη.

Μάλιστα, σήμερα ο πρέσβης της Ελλάδας στο Μπουένος Άιρες Δημήτριος Ζεβελάκης, ο οποίος έσπευσε εκτάκτως στη Βραζιλία κατόπιν οδηγιών του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, για να συνδράμει το έργο της πρεσβείας μας στην Μπραζίλια και να παρακολουθήσει εκ του σύνεγγυς την υπόθεση, συναντήθηκε με την ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών της Βραζιλίας.

 

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών περιμένει τα αποτελέσματα της ιατροδικαστικής εξέτασης και ταυτοποίησης από τις αρμόδιες αρχές της Βραζιλίας, οι οποίες δεν είναι ακόμα σε θέση, σε καμία περίπτωση, να επιβεβαιώσουν, όπως επισημαίνουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ διπλωματικές πηγές, πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, και έχει λάβει τη διαβεβαίωση από το υπουργείο Εξωτερικών της Βραζιλίας ότι θα έχει επίσημη ενημέρωση αμέσως μόλις τα αποτελέσματα των ερευνών γίνουν γνωστά.

Οι βραζιλιάνικες αρχές πρόκειται να συνεργαστούν με κλιμάκιο της ΕΛΑΣ που αναμένονται αύριο στη Βραζιλία, προκειμένου να διερευνήσουν από κοινού την υπόθεση του Έλληνα πρέσβη. Για το ζήτημα αυτό, οι βραζιλιάνικες αρχές έχουν ορίσει συγκεκριμένο σύνδεσμο για τη συνεργασία τους με τις αντίστοιχες ελληνικές. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είναι αγαστή η συνεργασία μεταξύ των ελληνικών και των βραζιλιάνικων αρχών, που παρέχουν κάθε δυνατή διευκόλυνση.

Σημειώνεται, τέλος, πως σήμερα το πρωί εκλήθη στο υπουργείο Εξωτερικών ο επιτετραμμένος της πρεσβείας της Βραζιλίας στην Αθήνα και είχε συνάντηση με υπηρεσιακούς παράγοντες για το ζήτημα του Έλληνα πρέσβη στη Βραζιλία.

Οι διπλωματικές περγαμηνές του Κυριάκου Αμοιρίδη

Σημαντικές διπλωματικές περγαμηνές και αξιοθαύμαστη καριέρα είχε ο Κυριάκος Αμοιρίδης, πρέσβης της Ελλάδας στη Βραζιλία.

Ο Έλληνας διπλωμάτης, σύμφωνα με τον ιστότοπο της ελληνικής πρεσβείας γεννήθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου του 1957, στην Βέροια. Σπούδασε Νομική στη Θεσσαλονίκη, και πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Παρίσι.

Ξεκίνησε την καριέρα του στον χώρο της διπλωματίας το 1985 και έγινε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας στη Βραζιλία το 2016. Παλαιότερα διετέλεσε πρέσβης στη Λιβύη, και εργάστηκε στην ελληνική πρεσβεία της Σερβίας. Είχε εργαστεί και ως σύμβουλος στο Ρίο, την Ολλανδία, αλλά και την Αθήνα.

Ο Κυριάκος Αμοιρίδης γνώριζε αγγλικά, γαλλικά, πορτογαλικά και σερβικά.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα