Ο Ερντογάν δηλώνει αποφασισμένος να ξηλώσει τους ‘γκιουλενικούς’ από το κράτος

default image

Συνεχίζει τις εκκαθαρίσεις ο Τούρκος πρόεδρος μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, ενώ όπως δήλωσε την Κυριακή θα "εξαλείψει το μικρόβιο που ευθύνεται" για την επιχείρηση ανατροπής του

Ο Tούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δεσμεύθηκε την Κυριακή να συνεχίσει την εξάλειψη από όλους τους κρατικούς θεσμούς του “μικροβίου” που ευθύνεται για την προχθεσινή απόπειρα πραξικοπήματος – μια αναφορά στον επί μακρόν αντίπαλό του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν ο οποίος ζει στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Μιλώντας στην κηδεία ανθρώπων που σκοτώθηκαν στα προχθεσινά επεισόδια βίας, ο Ερντογάν είπε πως η απόπειρα πραξικοπήματος από την “τρομοκρατική οργάνωση”, της οποίας ηγείται ο Γκιουλέν, εμποδίστηκε από την εθνική θέληση. Είπε ότι μέλη της οργάνωσης του Γκιουλέν, η οποία, είπε, έχει “διαφθείρει” τις ένοπλες δυνάμεις, συλλαμβάνονται σε όλους τους στρατιωτικούς βαθμούς.

Ο Ερντογάν είπε ακόμη πως τα τουρκικά υπουργεία Δικαιοσύνης και Εξωτερικών θα απευθυνθούν γραπτώς στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε άλλες δυτικές κυβερνήσεις για να απαιτήσουν την επιστροφή των υποστηρικτών του Γκιουλέν.

Ακόμη, ο Tούρκος πρόεδρος κάλεσε τους υποστηρικτές του να παραμείνουν στις δημόσιες πλατείες.

Η κυβέρνηση έχει τον έλεγχο…

Την ίδια ώρα, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μεχμέτ Σιμσέκ έστειλε μήνυμα στους επενδυτές να μην ανησυχούν μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, γράφοντας σήμερα στο Twitter πως η κυβέρνηση έχει τον έλεγχο και έχει λάβει “όλα τα απαραίτητα μέτρα” έπειτα από διαβούλευση με την κεντρική τράπεζα και το θησαυροφυλάκιο.

Ο Σιμσέκ δεν διευκρίνισε ποια μέτρα είναι αυτά. Ανέφερε επίσης στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter πως η πολιτική σταθερότητα στην Τουρκία έχει ενισχυθεί μετά την αποτυχία του πραξικοπήματος.

“Έχουμε λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα. Έχουμε τον έλεγχο. Δεν υπάρχει λόγος για ανησυχία”, έγραψε.

Εξάλλου, σε ανακοίνωσή της η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας την Κυριακή, ανέφερε ότι θα παράσχει απεριόριστη ρευστότητα στις τράπεζες προκειμένου να λειτουργήσουν αποτελεσματικά οι αγορές χρήματος.

Η τράπεζα ανέφερε ότι θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να προστατεύσει τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος και πως όλες οι αγορές και τα συστήματα της κεντρικής τράπεζας θα είναι ανοικτά μέχρι την ολοκλήρωση των συναλλαγών.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα