Ο Ερντογάν επέστρεψε στην Άγκυρα

default image

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επέστρεψε στην Άγκυρα για να προεδρεύσει συμβουλίου εθνικής ασφάλειας. Εν αναμονή μιας "σημαντικής απόφασης". Πογκρόμ στα τουρκικά πανεπιστήμια

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα προεδρεύσει σήμερα συμβουλίου εθνικής ασφάλειας και υπουργικού συμβουλίου που θα διεξαχθούν στην Άγκυρα, όπου επέστρεψε χθες το βράδυ για πρώτη φορά μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα.

Ο Ερντογάν είχε δηλώσει τη Δευτέρα στην Κωνσταντινούπολη ότι μια “σημαντική απόφαση” θα ανακοινωθεί μετά το συμβούλιο ασφαλείας, αλλά δεν είχε διευκρινίσει περαιτέρω.

Αυτές οι δύο συνεδριάσεις γίνονται την ώρα που το κύμα εκκαθαρίσεων μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα αποκτάει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις προκαλώντας ανησυχίες στη Δύση.

Το Συμβούλιο Ανωτάτης Εκπαίδευσης (YOK) απαγόρευσε μέχρι νεοτέρας όλες τις αποστολές των πανεπιστημιακών στο εξωτερικό, μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, πέντε ημέρες μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος.

Το YOK ζήτησε επίσης να εξετασθεί η κατάσταση των πανεπιστημιακών που βρίσκονται αυτήν τη στιγμή στο εξωτερικό και να κληθούν να επιστρέψουν στην Τουρκία το συντομότερο δυνατόν, εκτός εάν υπάρχει απόλυτη ανάγκη, σύμφωνα με το Anadolu.

Ο Ερντογάν, ο οποίος βρισκόταν στην Μαρμαρίδα, στη νοτιοδυτική Τουρκία, την ώρα που γινόταν η απόπειρα πραξικοπήματος την Παρασκευή το βράδυ, επέστρεψε εσπευσμένως στην Κωνσταντινούπολη όπου και βρισκόταν έκτοτε.

Ένας Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε στο AFP ότι ο πρόεδρος έφτασε στην Άγκυρα χθες το βράδυ, όπου δέχθηκε, για πρώτη φορά μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα έναν ξένο ηγέτη για μια διμερή συνάντηση, τον Γεωργιανό πρωθυπουργό Γκιόργκι Κβιρικασβίλι.

Η συνεδρίαση του συμβουλίου εθνικής ασφάλειας της οποίας θα προεδρεύσει ο Ερντογάν ξεκίνησε στη μία το μεσημέρι.

Στη συνέχεια ο Τούρκος ηγέτης αναμένεται να προεδρεύσει της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, που θα γίνει επίσης στο προεδρικό μέγαρο, η περιοχή γύρω από το οποίο είχε βομβαρδιστεί κατά την απόπειρα πραξικοπήματος.

Χθες οι αρχές έθεσαν σε διαθεσιμότητα 15.200 εργαζομένους στο υπουργείο Παιδείας που είναι ύποπτοι για σχέσεις με τον ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος κατηγορείται από την τουρκική κυβέρνηση ότι κρύβεται πίσω από το αποτυχημένο πραξικόπημα. Ο ίδιος διαψεύδει οποιαδήποτε ανάμειξη.

Περίπου 9.300 άνθρωποι έχουν εξάλλου τεθεί υπό προσωρινή κράτηση, μεταξύ των οποίων αστυνομικοί, δικαστές και περισσότεροι από 100 ανώτατοι αξιωματικοί των ενόπλων δυνάμεων.

Σφίγγει ο κλοιός στα τουρκικά πανεπιστήμια

Σε ασφυκτικό κλοιό μπαίνουν τα πανεπιστήμια στην Τουρκία όπου έχει ξεκινήσει ένα άνευ προηγουμένου κυνήγι πανεπιστημιακών που σχετίζονται με το τάγμα του χότζα Φετχουλάχ Γκιουλέν.

Απαγορεύτηκε με εντολή του Συμβουλίου Ανώτατης Παιδείας σε όλους τους πανεπιστημιακούς στα κρατικά και ιδιωτικά πανεπιστήμια της Τουρκίας να αναλαμβάνουν υπηρεσία στο εξωτερικό, ενώ ζητείται και η άμεση επιστροφή όσων πανεπιστημιακών βρίσκονται στο εξωτερικό με βάση διεθνείς συμφωνίες, αφού αξιολογηθεί επιστημονικά η περίπτωσή τους.

Στην οδηγία εξαιρούνται οι περιπτώσεις που σχετίζονται με τους Τούρκους πανεπιστημιακούς που μετά από πρόταση του Συμβουλίου έχουν αναλάβει υπηρεσία σε πανεπιστήμια του Καζακστάν και στην Κιργιζία.

Όπως προκύπτει από την οδηγία, δεν πρόκειται για απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, αλλά για απαγόρευση να αναλαμβάνουν οι πανεπιστημιακοί υπηρεσία στο εξωτερικό στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus και διμερών συμφωνιών μεταξύ πανεπιστημίων.

Σε άλλη οδηγία, το Συμβούλιο ζητεί από όλες τις πρυτανικές Αρχές να πραγματοποιήσουν εξέταση για τυχόν αντιπρυτάνεις, διευθυντές ινστιτούτων ή ανώτερων σχολών, προέδρους τμημάτων, άλλους πανεπιστημιακούς που έχουν διοικητικές θέσεις και πανεπιστημιακούς, συμπεριλαμβανομένων των ξένων υπηκόων, που έχουν σχέση με το τάγμα του χότζα Φετχουλάχ Γκιουλέν, να προβούν στη συνέχεια στις απαιτούμενες διαδικασίες εναντίον αυτών και να ενημερώσουν το Συμβούλιο μέχρι τις 5 Αυγούστου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα