Ο Ερντογάν προειδοποιεί την Μέρκελ για την γενοκτονία των Αρμενίων

default image

Τηλεφωνική συνομιλία του Τούρκου προέδρου με την Γερμανίδα καγκελάριο, δύο μέρες πριν τη ψήφιση στην Μπούντεσταγκ του νόμου περί χαρακτηρισμού της σφαγής των Αρμενίων, ως γενοκτονία

Την “ανησυχία” του για διαταραχή των σχέσεων με τη Γερμανία ενόψει της ψηφοφορίας στην Μπούντεσταγκ για το θέμα της μαζικής σφαγής των Αρμενίων, εξέφρασε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Άνγκελα Μέρκελ.

Σύμφωνα με ΜΜΕ της γείτονας χώρας, Ερντογάν και Μέρκελ είχαν τηλεφωνική συνομιλία, δύο μέρες πριν η γερμανική Βουλή αποφανθεί για το νομοσχέδιο υπό τον τίτλο “Μνήμη της γενοκτονίας των Αρμενίων και άλλων χριστιανικών μειονοτήτων τα έτη 1915 και 1916”, το οποίο προτάθηκε από τους συντηρητικούς Χριστιανοδημοκράτες (CDU) και Χριστιανοκοινωνιστές (CSU), τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) και τους Πράσινους.

Σε περίπτωση που ο νόμος “περάσει”, τότε η δολοφονία 1,5 εκατ. Αρμενίων θα αναγνωριστεί από τη Γερμανία ως γενοκτονία, την ώρα που η Τουρκία αρνείται τον συγκεκριμένο χαρακτηρισμό, υποστηρίζοντας ότι δεν υπήρχε οργανωμένο σχέδιο εναντίον τους και δεν υπάρχουν στοιχεία για σχετική εντολή από τις οθωμανικές αρχές.

“Αν αυτός ο νόμος εγκριθεί και η Γερμανία πέσει στην παγίδα, τότε αυτό θα μπορούσε να επιδεινώσει τις διπλωματικές, οικονομικές, εμπορικές, πολιτικές και στρατιωτικές σχέσεις με τη Γερμανία, όπου ζουν 3 εκατ. Τούρκοι και η οποία είναι σύμμαχος μας στο ΝΑΤΟ”, δήλωσε σε δημοσιογράφους στη Σμύρνη ο Ερντογάν.

Εξαπέλυσε επίθεση, επίσης, σε όσους προσπαθούν να “εξαπατήσουν” τη Γερμανία σχετικά με τα γεγονότα του 1915, χωρίς ωστόσο να κατηγορήσει κάποιον συγκεκριμένα.

Η τηλεφωνική επικοινωνία Ερντογάν – Μέρκελ επιβεβαιώθηκε από τον Γερμανό κυβερνητικό εκπρόσωπο, ο οποίος επεσήμανε ότι οι δύο τους συζήτησαν επίσης για την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας για την προσφυγική κρίση.

Πηγή: Reuters

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα