Ο Ερντογάν στέλνει στα δικαστήρια τον ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Τουρκία

default image

Ο πρόεδρος της Τουρκίας έχει επιδοθεί σε ένα δικαστικό κυνήγι όλων όσων αμφισβητούν τις κινήσεις του εντός της χώρας. Μετά τη σύλληψη των ακαδημαϊκών, σειρά έχει ο πολιτικός του αντίπαλος

Ο Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν υπέβαλε αγωγή στον ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, του Λαϊκού Κόμματος της Τουρκίας, για τις αναφορές του τελευταίου σε βάρος του όπου τον αποκάλεσε “στυγνό δικτάτορα” και ζήτησε αποζημίωση για μη-υλική βλάβη.

Στην αγωγή που κατέθεσαν στα δικαστήρια της Άγκυρας οι δικηγόροι του προέδρου, σημείωσαν πως ο λόγος που εξέφερε ο Κιλιτσντάρογλου, απευθυνόμενος προς το κόμμα του τον Ιανουάριο του 2016 περιείχε “βαρύτατες προσβολές”. “Ξεπέρασε τα όρια της κριτικής και επιτέθηκε την προσωπικότητα και τα δικαιώματα του πελάτη μας, ενώ θα μπορούσε να ασκήσει κριτική χρησιμοποιώντας πιο ήπιες και δίκαιες εκφράσεις” συμπληρώνουν στην αγωγή, απαιτώντας αποζημίωση 100.000 τούρκικων λιρών, ήτοι 30.000 ευρώ περίπου.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο πρόεδρος σέρνει τον πολιτικό του αντίπαλο στα δικαστήρια. Το Σεπτέμβρη του 2015, το δικαστήριο επέβαλε ποινή 20.000 τουρκικών λιρών στον Κιλιτσντάρογλου, με την κατηγορία της προσβολής του επικεφαλής του Κράτους. Η δικαστική διαμάχη ξεκίνησε με αφορμή τη διαρροή οπτικού υλικού που ενέπλεκε τον Ερντογάν και μέλη της τότε κυβέρνησής του ως πρωθυπουργού σε σκάνδαλα διαφθοράς.

Η δικαστική διαμάχη έρχεται μόλις λίγες μέρες μετά την διαταγή Ερντογάν στις δικαστικές αρχές να ξεκινήσουν διαδικασίες σε βάρος χιλιάδων ακαδημαϊκών που υπέγραφαν επιστολή με την οποία ζητούσαν από την Άγκυρα να αλλάξει στάση στο θέμα των Κούρδων. Δώδεκα καθηγητές πανεπιστημίου συνελήφθησαν ήδη με την κατηγορία της υποκίνησης μίσους και της δημόσιας θέσης υπέρ τρομοκρατικής οργάνωσης.

Ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος αποκάλεσε την επιστολή “προδοσία” και ζήτησε την άμεση παρέμβαση της δικαιοσύνης. “Μια ομάδα αυτοαποκαλούμενων ακαδημαϊκών εμφανίστηκε και έσπειρε μίσος ενάντια στο κράτος και το έθνος, παίρνοντας δημόσια θέση υπέρ της τρομοκρατικής οργάνωσης του PKK” είπε ο Ερντογάν.

Πηγή: Hurriyet

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα