Ο Ερντογάν συλλαμβάνει μια ολόκληρη εφημερίδα

Ο Ερντογάν συλλαμβάνει μια ολόκληρη εφημερίδα
Marking the World Press Freedom Day, activists with Reporters Without Borders hold posters with portraits of journalists detained in Turkey, to protest against the situation for media in the country, in front of the Turkish embassy in Berlin, Wednesday, May 3, 2017. The German language poster reads: 'Freedom for detained Journalists'. (AP Photo/Markus Schreiber) AP

Σε ακόμη μια επιχείρηση της αστυνομίας σε βάρος στελεχών δημοφιλούς εφημερίδας προχωρά η τουρκική αστυνομία και δικαιοσύνη

Αστυνομικές αρχές στην Τουρκία, πραγματοποίησαν έφοδο την Παρασκευή, συλλαμβάνοντας στελέχη της εφημερίδας Daily Sozcu και αρκετούς από τους εργαζόμενους της εταιρίας, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε στη συνέχει ο Εισαγγελέας της Κωνσταντινούπολης. Όπως σχολίασε στο Πρακτορεία Dogan, η επιχείρηση είχε ως στόχο στελέχη της εφημερίδας, καθώς και τον ιδιοκτήτη (κάτοχο της άδειας για το μέσο) Μπουράκ Ακμπέι. Ο Ακμπέι, η διευθύντρια της διαδικτυακής σελίδας της Sozcu, Μεντιχά Ολγκούν, η οικονομική διευθύντρια Γιόνκα Καλελί και ο ανταποκριτής του μέσου στη Σμύρνη Γκοκμέν Ουλού, κατηγορούνται για σχέσεις με τον Φεχτουλάχ Γκιουλέν.

“Υπήρξε ήδη φυγάς (ο Ακμπέι) και είχε εκδοθεί ένταλμα σύλληψης εναντίον του. Έχουν γίνει προσαγωγές υπόπτων και βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα για την υπόθεση” σημειώνει ο ανώτατος δικαστικός λειτουργός της τουρκικής πόλης. Σύμφωνα πάντα με το πρακτορείο οι τέσσερις τους κατηγορούνται για “συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση, διάπραξη εγκλημάτων για λογαριασμό τρομοκρατικής οργάνωσης, επίθεση σε βάρος του προέδρου και ένοπλη εξέγερση κατά της τουρκικής κυβέρνησης”.

Ο δικηγόρος του δημοσιογράφου πρόσθεσε πως οι αρχές κατάσχεσαν τον υπολογιστή του διευθυντή της εφημερίδας, ενώ σημείωσε πως η αστυνομία δεν διέθετε ένταλμα σύλληψης για όλους του συλληφθέντες, παρόλα αυτά όμως προχώρησε στην προσαγωγή.

Το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, CHP και ο αρχηγός του Κεμάλ Κιλιντσντάρογλου φαίνεται πως αντιδρούν έντονα στις συλλήψεις. Όπως μάλιστα σημειώνει η ηλεκτρονική έκδοση της Hurriyet, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης σημείωνε πως “η επιχείρηση σε βάρος της εφημερίδας, είναι επιχείρηση ενάντια στην ίδια την Τουρκία”.

“Στεκόμαστε στο πλευρό της εφημερίδας και της ελευθερίας του Τύπου ως το τέλος. Η ημερομηνία που επελέγη έχει επίσης ιδιαίτερη σημασία. Σήμερα στις 19 Μαΐου, η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε ως ένα μήνυμα στους δημοκρατικούς και υποστηρικτές του κοσμικού κράτους” σημείωσε ο βουλευτής του CHP, Σεζγκίν Τανρίκογλου.

Η Τουρκία, μετά και τις μαζικές διώξεις Ερντογάν με αφορμή το αποτυχημένο πραξικόπημα, κατατάσσεται στην 151η θέση, ανάμεσα σε 180 χώρες αναφορικά με την ελευθεροτυπία, σύμφωνα με έρευνα των Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα. Οι ίδιοι οι δημοσιογράφοι στη χώρα καταγγέλλουν “κυνήγι μαγισσών”, που όμοιό του δεν έχει συμβεί στη χώρα από το στρατιωτικό πραξικόπημα της δεκαετίας του ’80. Οι εισαγγελικές αρχές έχουν ανοίξει 2000 υποθέσεις προσβολής στο πρόσωπο του προέδρου Ερντογάν από την ημέρα που ο τελευταίος ανέλαβα καθήκοντα προέδρου το 2014.

AP Photo/Markus Schreiber

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα