Ο Ερντογάν θέλει μερίδιο της ΑΟΖ με ή χωρίς λύση του Κυπριακού

Turkish President Recep Tayyip Erdogan, Bulgarian Prime Minister Boyko Borissov, European Council President Donald Tusk and European Commission President Jean-Claude Juncker prepare for a photo, prior to a meeting at the EU Turkey summit, in Varna, Bulgaria.
Turkish President Recep Tayyip Erdogan, Bulgarian Prime Minister Boyko Borissov, European Council President Donald Tusk and European Commission President Jean-Claude Juncker prepare for a photo, prior to a meeting at the EU Turkey summit, in Varna, Bulgaria. AP

Η κοφτή απάντηση Ερντογάν στον Τούσκ, και τα σχέδια της Άγκυρας που καλοβλέπει τους φυσικούς πόρους της Κυπριακής ΑΟΖ, χωρίς να είναι διατεθειμένη να προχωρήσει σε λύση του Κυπριακού

Οι Τουρκοκύπριοι θα έχουν μερίδιο από τους υδρογονάνθρακες, στις έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ, με ή χωρίς λύση. Αυτό είπε ο Ταγίπ Ερντογάν σε Ντόναλντ Τουσκ και Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στη συνάντηση στη Βάρνα.

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται ρεπορτάζ της ιστοσελίδας του Μιχάλη Ιγνατίου, ο Ντόναλντ Τουσκ έθεσε το ζήτημα των τουρκικών προκλήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ ενώπιον του Τούρκου Προέδρου τονίζοντας του πως η Τουρκία μόνο οφέλη θα έχει από τη λύση του Κυπριακού για να εισπράξει την απάντηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πως οι Τουρκοκύπριοι θα έχουν μερίδιο των υδρογονανθράκων της κυπριακής ΑΟΖ με ή χωρίς λύση του Κυρπιακού.

Σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους, ο Ερντογάν δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται να λυθεί το Κυπριακό και επικεντρώνεται στο φυσικό αέριο. Επίσης, ευρωπαϊκές πηγές που επικαλείται η ίδια ιστοσελίδα σημείωναν ότι το μήνυμα που εισέπραξαν Τουσκ και Γιούνκερ κατά τη συνάντηση στη Βάρνα ήταν ότι θα συνεχιστούν οι τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, με στόχο να δημιουργηθούν τετελεσμένα σε ό,τι αφορά την αξιοποίηση του φυσικού αερίου, με τους ξένους διπλωμάτες να σημειώνουν ωστόσο πως Άγκυρα δεν πρόκειται να προβεί σε καμία ακραία κίνηση σε βάρος της ExxonMobil, όπως έπραξε με την ιταλική ΕΝΙ.

Πηγή: 

hellasjournal

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Τουρκία, ΑΟΖ, Ερντογάν

ADVERTISING

SHARE: