Ο Φιγιόν αμφισβητεί τη νίκη του Κοπέ

default image

Αμφισβητεί ανοιχτά τη νίκη του Ζαν-Φρανσουά Κοπέ ο Φρανσουά Φιγιόν μολονότι την είχε αποδεχτεί πριν από δύο ημέρες.

Η εκλογή του νέου ηγέτη του κεντροδεξιού αντιπολιτευόμενου κόμματος UMP, το οποίο είχε μείνει ακέφαλο μετά την αποχώρηση του Νικολά Σαρκοζί, πήρε  απρόσμενη τροπή καθώς ο Φρανσουά Φιγιόν αμφισβήτησε ανοιχτά τη νίκη του Ζαν-Φρανσουά Κοπέ, μολονότι την είχε αποδεχτεί πριν από δύο ημέρες.

Αυτή η νέα εξέλιξη φαίνεται να δίνει τη χαριστική βολή σε ένα κόμμα που παραπαίει, σύμφωνα με τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης, και αναζητά ακόμη στρατηγική και ηγέτη αφότου έχασε την εξουσία, τον περασμένο Μάιο, από το Σοσιαλιστικό Κόμμα του προέδρου Φρανσουά Ολάντ.

Ο γενικός γραμματέας της Ένωσης για Ένα Λαϊκό Κίνημα (UMP), ο Ζαν-Φρανσουά Κοπέ, αναδείχθηκε νικητής των εσωκομματικών εκλογών που διεξήχθησαν την Κυριακή με διαφορά 98 ψήφων από τον αντίπαλό του, τον πρώην πρωθυπουργό Φρανσουά Φιγιόν. Ο τελευταίος όμως σήμερα υποστήριξε ότι του “έκλεψαν” τη νίκη.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του Φιγιόν, ο Ερίκ Σιοτί, είπε ότι δεν καταμετρήθηκαν οι 1.304 ψήφοι των μελών του κόμματος από τα υπερπόντια εδάφη των νησιών Γουόλις και Φουτούνα, της Νέας Καληδονίας και του Μαγιότ. Αν λαμβάνονταν υπόψη αυτές οι ψήφοι, τότε ο Φιγιόν θα κέρδιζε, συγκεντρώνοντας 88.004 ψήφους, δηλαδή μόλις 26 περισσότερες απ’ όσες ο Κοπέ.

“Ζητάμε η COCOE (η εφορευτική επιτροπή του UMP) να επαληθεύσει το αποτέλεσμα”, είπε ο Σιοτί, περιστοιχιζόμενος από τους πρώην υπουργούς Παιδείας Βαλερί Πεκρές και Λοράν Βοκιέ.

Ο Κοπέ από την πλευρά του δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι θεωρεί “λυπηρή” τη διαμάχη αλλά “δεν έχει πρόβλημα” με την επανακαταμέτρηση που ζητά ο Φιγιόν. Απέρριψε όμως κατηγορηματικά την έκκληση του Φιγιόν να αναλάβει προσωρινά την προεδρία ο Αλέν Ζιπέ τονίζοντας ότι ο πρόεδρος του κόμματος “παραμένει πρόεδρος” μέχρι νεωτέρας.

Πάντως ο πρόεδρος της COCOE Φιλίπ Ζεράρ τόνισε ότι δεν είναι δυνατόν να αναθεωρηθεί το αποτέλεσμα. “Ανακοινώσαμε τα αποτελέσματα το βράδυ της Δευτέρας. Ήταν μια απόφαση της COCOE και οι δύο πλευρές ήταν απολύτως ενήμερες (…) Στο εξής όποιος τα αμφισβητεί θα πρέπει να προσφύγει στην επιτροπή εφέσεων”, πρόσθεσε.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα