Ο Γιουσάκου Μαεζάβα ψάχνει δημιουργικούς ανθρώπους για το ταξίδι στη Σελήνη

Ο Γιουσάκου Μαεζάβα ψάχνει δημιουργικούς ανθρώπους για το ταξίδι στη Σελήνη
O Γιουσάκoυ Μαεζάβα ψάχνει παρέα για το ταξίδι στη Σελήνη και δικαίωμα στην αίτηση έχουν όλοι οι δημιουργικοί άνθρωποι του πλανήτη. @2021 Chris Carlson/Associated Press

Ένα χρόνο μετά την αναζήτηση συντρόφου για να ταξιδέψουν μαζί στη Σελήνη, ο Γιουσάκου Μαεζάβα, ο οποίος έχει 'κλείσει' όλες τις θέσεις του SpaceX του Ίλον Μασκ για το πρώτο εμπορικό ταξίδι στη Σελήνη αναζητά οκτώ ανθρώπους να του κάνουν παρέα. Ποιες είναι οι προϋποθέσεις.

Πριν ένα χρόνο ο Γιουσάκoυ Μαεζάβα αναζητούσε μια ‘special σύντροφο’, για να τον συνοδεύσει στο ταξίδι του στο φεγγάρι. Ο 45χρονος Ιάπωνας μεγιστάνας είχε γίνει το Σεπτέμβριο του 2018 ο πρώτος που ‘έκλεισε’ θέση στο πρώτο εμπορικό ταξίδι στη Σελήνη. Είχε αγοράσει όλες τις θέσεις (12) του SpaceX Starship, του διαστημόπλοιου που κατασκευάζει από το 2017 η εταιρία του Ίλον Μασκ (το κόστος έχει εκτιμηθεί στα 4.137.406 euros) για να ‘αναλάβει’ ταξίδι των έξι ημερών γύρω από τη Σελήνη το 2023. Τώρα ο Μαεζάβα ψάχνει τους οκτώ που θα του κάνουν παρέα στο πρώτο ταξίδι ανθρώπων στη Σελήνη, μετά τους αστροναύτες του Apollo (το 1972).

Όλοι μπορούμε να κάνουμε παρέα στον Μαεζάβα στη Σελήνη

Δεν είμαστε εκατό τοις εκατό σίγουροι πως θα ‘πετάξει’ αυτό που φτιάχνουμε. Κάνουμε όμως, ό,τι μπορούμε για να τα καταφέρουμε, στο συντομότερο χρονικό διάστημα” είχε ομολογήσει ο Μασκ στη συνέντευξη Τύπου κατά την οποία είχε παρουσίασε τον πρώτο πελάτη και επιβάτη του Space X. Ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος είχε παραδεχθεί πως το ταξίδι θα είναι επικίνδυνο, με τον Μαεζάβα να διαβεβαιώνει ότι “δεν φοβάμαι, γιατί εμπιστεύομαι την ομάδα της SpaceX”. Δεν έγινε ποτέ γνωστό πόσα λεφτά έδωσε για την πρωτιά ο Ιάπωνας μεγιστάνας. Αυτό που έγινε γνωστό είναι ότι η νέα του περιπέτεια λέγεται #dearMoon. Το hashtag δεν το έβαλε τυχαία.

Από την πρώτη στιγμή είχε πει ότι συνεπιβάτες του στο ταξίδι θα είναι καλλιτέχνες “από τους οποίους θα ζητήσω να δημιουργήσουν κάτι μοναδικό και να μπορούν να το μοιραστούν με όλους τους άλλους που θα είναι στην πτήση”. Σήμερα (Τετάρτη 3/3) εξήγησε πως όταν λέει καλλιτέχνες δεν εννοεί αυτό που φαντάζεστε, γιατί όλοι τελικά, μπορούμε να είμαστε καλλιτέχνες με τον έναν ή τον άλλον τρόπο. Θα φτάσουμε κι εκεί. Ας δούμε πρώτα κάποια άλλα πράγματα που αφορούν αυτόν τον τύπο.

Παράτησε τις σπουδές για να γίνει ντράμερ σε μπάντα punk rock

Όπως έγραψαν οι New York Times, σε μια από τις χώρες με τους πιο συντηρητικούς κανονισμούς στις επιχειρήσεις -όπου δουλεύει όποιος έχει διαβάσει απεριόριστες ώρες στη ζωή του και έχει αποφοιτήσει από τα καλύτερα πανεπιστήμια- ο Μαεζάβα είναι ‘ανωμαλία’. Για αρχή, παράτησε το πανεπιστήμιο, ώστε να γίνει ντράμερ σε punk rock συγκρότημα. Διάλεξε για καλλιτεχνικό όνομα το You X Suck. Την ίδια περίοδο ‘έφτιαξε’ και έναν κατάλογο με CD και δίσκους, τους οποίους πουλούσε δια ταχυδρομικών παραγγελιών. Την ονόμασε Start Today. Το 2000 την ‘έβαλε’ στο Internet και από το 2004 άρχισε να διαθέτει και ρούχα από την Ανατολή, αλλά και τη Δύση. Όλο αυτό έγινε και Zozotown. Αφότου 30αρησε ο Μαεζάβα ήταν δισεκατομμυριούχος.

Το 2020 το Zozotown είχε 7.300 brands, με περισσότερα από 730.000 κωδικούς -ειδικό site για vintage ρούχα, άλλο για δημοπρασίες προϊόντων και ‘αδελφάκια’ σε άλλες χώρες της Ασίας. Η ‘μητέρα’ εταιρία Zozo Inc ήταν ήδη στο χρηματιστήριο του Τόκιο.

Η αγγελία για σύντροφο

Το 2020, όταν έβαλε την αγγελία για την αναζήτηση συντρόφου (έγραψε ‘θέλω να βρω μια σύντροφο, με την οποία θα υμνήσουμε την αγάπη και την παγκόσμια ειρήνη από το διάστημα’), έγινε γνωστό και ότι είχε μόλις χωρίσει από την (27χρονη) μοντέλο και ηθοποιό Αγιάμε Γκορίκι. Ήταν η τελευταία μιας σειράς από celebrities με τις οποίες έχει συνδεθεί. Ο λόγος του χωρισμού αφορούσε την άρνηση της Γκορίκι να ταξιδέψει μαζί του στο φεγγάρι.

Αυτή η εξέλιξη τον ώθησε να βρει την επόμενη εκλεκτή της καρδιάς του, μέσω της ιστοσελίδας του διοργάνωσε ‘match-making event’. Εκεί έγραψε πως “είμαι σίγουρος πως είχα τη δυνατότητα να αποκτήσω χρήματα, social status και φήμη, αλλά τώρα θέλω να ξεκινήσω από το μηδέν τη ζωή μου. Είμαι 44. Τα συναισθήματα της μοναξιάς και του κενού αρχίζουν να με κατακλύζουν. Υπάρχει λοιπόν, μόνο ένα πράγμα που σκέφτομαι: να συνεχίσω να αγαπώ μια γυναίκα”.

Η προθεσμία για όποια ήθελε να δοκιμάσει την τύχη της, ήταν τρεις μήνες (έληγε στις 17/1). Οι προϋποθέσεις ήταν οι εξής: οι γυναίκες έπρεπε να είναι ελεύθερες, πάνω από 20, ‘φωτεινές’ και θετικές και με το ενδιαφέρον να πάνε στη Σελήνη. Την απόφαση θα την ανακοίνωνε στα τέλη του Μάρτη. Όλο αυτό θα γινόταν documentary στην Abema TV (ιστοσελίδα video streaming), με τίτλο “Full Moon Lovers”.

Κοινοποίησε όλα τα παραπάνω μέσω Twitter. Ο λογαριασμός του (με τον ‘κωδικό’ @yousuck2020) έχει 10.900.000 followers. Είναι και αυτός που έχει τα δυο post με τα περισσότερα retweets από την ημέρα που προέκυψε το social network (2006).

Το Γενάρη, λίγο πριν τη λήξη υποβολής αιτήσεων πάλι μέσω του Twitter ενημέρωσε ότι για προσωπικούς λόγους (δεν ένιωθε άνετα στην ιδέα να βρει κατ’ αυτόν τον τρόπο την αγάπη) τελικά δεν ψάχνει σύντροφο και ως εκ τούτου ακυρώνεται η διαδικασία και το documentary. Ζήτησε συγγνώμη και συνέχισε τη ζωή του. Είχαν ήδη υποβάλει αίτηση 27.222 γυναίκες.

To πείραμα που στοίχισε ακριβά

Το 2017 εμπνεύστηκε το Zozosuit, μια μαύρη ολόσωμη κολλητή φόρμα που είχε πάνω λευκές κουκίδες -σαν αυτές που φορούν οι πρωταγωνιστές ταινιών επιστημονικής φαντασίας, όταν κάνουν γυρίσματα μπροστά σε green screen. Στο μυαλό του έτσι θα μπορούσε να πάρει ο κάθε πελάτης τα τέλεια μέτρα, για την τέλεια εφαρμογή των κοστουμιών, στην άνεση του σπιτιού του. Πουλήθηκαν μεν, 3.000.000 κοστούμια, αλλά αποδείχθηκε πως το λογισμικό των μετρήσεων δεν ήταν ακριβές. Η αποτυχία στοίχισε ακριβά. Τόσο που η Zozotown διέκοψε τις πωλήσεις σε ΗΠΑ και Ευρώπη, η τιμή της μετοχής καταποντίστηκε και εκείνος παραιτήθηκε από πρόεδρος, αφότου πούλησε το 30% των μετοχών του στη Yahoo Japan για 2.3 δισεκατομμύρια. Παρ’ όλα αυτά, βρήκε τον τρόπο να ρεφάρει και τώρα ψάχνει παρέα για το διάστημα. Είχε ποστάρει video στο YouTube, με την επίσκεψη του σε υποκατάστημα της SoftBank (όπου ανήκει η Yahoo Japan), για να ανανεώσει το βιβλιάριο του -μετά τη συμφωνία.

Έδειξε και το νέο του υπόλοιπο: ήταν 745.242.478 euros.

Η ζωή χωρίς χρήματα

Σε συνέντευξη που είχε δώσει το 2019 είχε μιλήσει για το υπέρτατο όνειρο που είχε. Είναι αυτό ενός κόσμου που δεν θα έχει χρήματα. Εξήγησε ότι πιστεύει ακράδαντα πως κατ’ αυτόν τον τρόπο θα αλλάξει προς το καλύτερο, η συμπεριφορά των ανθρώπων προς την εργασία και τις σχέσεις. Ναι, ο Μαεζάβα δεν πρέπει να έχει περάσει πολύ καλά στις προσωπικές του σχέσεις. Ενώ λοιπόν, εξηγούσε το όραμα του έκανε κάτι εργασίες στο ιδιωτικό του τζετ: άλλαζε την εσωτερική διακόσμηση, την οποία είχε αναθέσει στην Hermès. Τις μεγαλύτερες επενδύσεις ωστόσο, τις έχει κάνει στην τέχνη. Το 2017 είχε δώσει 100 εκατομμύρια euros σε δημοπρασία του Sotheby’s, για έργο του Ζαν Μισέλ Μπασκιά, ενώ είχε αρχίσει τις διαδικασίες για τη δημιουργία μουσείου στη γενέτειρα του (Σίμπα).

Πώς έγινε αυτός με τα περισσότερα RΤ στο Twitter

Στις 5/1 του 2019 ο 22ος πιο πλούσιος άνθρωπος της Ιαπωνίας (η προσωπική του περιουσία φτάνει στα 2.500.000.000 ευρώ) ήθελε να γιορτάσει τις πωλήσεις των 10.000.000.000 yen (77.395.239 euros) που είχε ‘πιάσει’ η επιχείρηση του στις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Η επιχείρηση ήταν το Zozotown, online ‘κατάστημα’ ρούχων που είναι το μεγαλύτερο της χώρας του. Ενημέρωσε λοιπόν, μέσω Τwitter ότι θα μοίραζε το ποσό των 10 εκατομμυρίων yen (77.393 euros) σε 100 ανθρώπους που θα διάλεγε τυχαία, μεταξύ αυτών που θα τον ακολουθούσαν και θα έκαναν RT. Είπε και ότι ο λόγος του give away ήταν η διάθεση του να κάνει ένα ‘κοινωνικό πείραμα ευτυχίας”.

Στις 31/12 του ίδιου έτους τιτίβισε πως θα προσφέρει 1.000.000 yen (7.738 euros) σε 1000 εξ όσων θα θα τον ακολουθούσαν και θα έκαναν retweet το συγκεκριμένο μήνυμα. Η επιλογή πάλι θα γινόταν τυχαία. Περισσότεροι από 4.000.000 άνθρωποι διεκδίκησαν το δικαίωμα στα χρήματα που πρόσφερε “για να κάνουν τις ζωές σας πιο χαρούμενες”. Επίσης, σημείωνε πως ο σκοπός του project αυτού, αλλά και οι προϋποθέσεις για να πάρει κάποιος τα λεφτά ‘βρίσκονταν’ στο video που είχε ετοιμάσει στο κανάλι του στο YouTube, όπου σήμερα έχει 580.000 subscribers. Τους απέκτησε με μόλις έξι videos.

Από ποιον πήρε την πρωτιά

Ο Μαεζάβα πήρε την κορυφή της λίστας ‘post με τα περισσότερα RT’ από έναν έφηβο (Κάρτερ Ουίλκερσον), ο οποίος είχε ζητήσει τον Απρίλιο του 2017 τη βοήθεια του λαού του Twitter, ώστε να εξασφαλίσει δωρεάν nuggets για ένα χρόνο από τα Wendy’s. Είχε ρωτήσει την εταιρία πόσα RT χρειάζεται, του απάντησαν 18.000.000 και ένα χρόνο μετά απήλαυσε nuggets συνολικής αξίας 827 euros, μολονότι τα retweets ήταν τελικά, 3.310.000 -κάποια είχαν γίνει και από τους μεγαλύτερους celebrities του πλανήτη. Εν τούτοις, ήταν το ρεκόρ του social network.

Οι προϋποθέσεις για να στείλετε αίτηση στον Μαεζάβα

Στην ανακοίνωση για την παρέα που θα τον συνοδεύσει στο ταξίδι του, την οποία προφανώς έκανε μέσω Τwitter, ο Μαεζάβα ξεκαθάρισε ότι δικαίωμα αίτησης έχουν όσοι είναι διατεθειμένοι να ξεπεράσουν τα όρια, δημιουργικά και να έχουν τη διάθεση να βοηθήσουν και τους άλλους επιβάτες να κάνουν το ίδιο. Δηλαδή, το ‘καλλιτέχνες’ που είχε πει το 2018 δεν περιορίζεται κάπως, καθώς στο μυαλό του “κάθε άνθρωπος, ο οποίος κάνει κάτι δημιουργικό μπορεί να χαρακτηριστεί καλλιτέχνης”. Από τις αιτήσεις που θα κατατεθούν έως τις 14/3, θα κάνει ένα πρώτο τσεκάρισμα στις 21/3. Δεν είπε τι θα ακολουθήσει (μια αποστολή ή μια συνέντευξη), αλλά ενημέρωσε ότι στα τέλη του Μαΐου θα γίνουν οι τελικές συνεντεύξεις και οι ιατρικοί έλεγχοι.

Όλα αυτά συμβαίνουν ενώ η τελευταία προσπάθεια του Ίλον Μασκ να ολοκληρώσει αυτό που είχε τάξει το 2018 συνετρίβη και πήρε φωτιά, στην προσπάθεια του για προσγείωση έπειτα από δοκιμαστική (6 ½ λεπτών) πτήση το Γενάρη. Ήταν η δεύτερη αποτυχία, έπειτα από εκείνη του Δεκέμβρη. Η εταιρία δήλωσε πως το επαναχρησιμοποιήσιμο σύστημα πυραύλων θα καταφέρει μια μέρα θα μεταφέρει πλήρωμα και φορτίο στο φεγγάρι, τον Άρη και πέρα από αυτούς τους πλανήτες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version