Ο Κάμερον θα διορίσει επόμενο Ευρωπαίο Επίτροπο έναν μετριοπαθή ευρωσκεπτικιστή

default image

Ο πρωθυπουργός Κάμερον θα διορίσει επόμενο Ευρωπαίο Επίτροπο τον πρόεδρο της Βουλής των Κοινοτήτων Αντριου Λάνσλεϊ, ο οποίος θεωρείται μετριοπαθής ευρωσκεπτικιστής

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον θα διορίσει επόμενο Ευρωπαίο Επίτροπο έναν Συντηρητικό πολιτικό, ο οποίος θεωρείται μετριοπαθής ευρωσκεπτικιστής, αναφέρει σημερινό δημοσίευμα.

Ο Άντριου Λάνσλεϊ, πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων, θα είναι ο επόμενος εκπρόσωπος της χώρας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναφέρει δημοσίευμα των Sunday Times, επικαλούμενο ανώτατη κυβερνητική πηγή.

Ο 57χρονος Λάνσλεϊ, πρώην υπουργός Υγείας, θεωρείται ένας υποψήφιος που θα είναι αποδεκτός και από τον κυβερνητικό εταίρο του Κάμερον, τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες.

Ο Νικ Κλεγκ, ηγέτης των Φιλελευθέρων Δημοκρατών, έχει δηλώσει ότι θα ασκήσει βέτο στον διορισμό οποιουδήποτε θεωρήσει υπερβολικά ευρωσκεπτικιστή.

Οι Sunday Times αναφέρουν ότι ο Λάνσλεϊ είναι ένας μετριοπαθής ευρωσκεπτικιστής, ο διορισμός του οποίου θα ικανοποιήσει τόσο τον Κλεγκ όσο και την ευρωσκεπτικιστική πτέρυγα του κόμματος του Κάμερον.

Η θητεία της παρούσας Επιτροπής λήγει στα τέλη Οκτωβρίου. Μία νέα ομάδα από 28 Επιτρόπους–μία για την κάθε χώρα μέλος της ΕΕ–διορίζεται κάθε πέντε χρόνια.

Ο Νικ Κλεγκ, ο ηγέτης των Φιλελεύθερων Δημοκρατών– κυβερνητικού εταίρου–δέχεται πιέσεις να παραιτηθεί   

Ο ηγέτης των Φιλελεύθερων Δημοκρατών στη Βρετανία, ο Νικ Κλεγκ, δέχτηκε σήμερα πιέσεις να παραιτηθεί ύστερα από τις μεγάλες απώλειες που κατέγραψε το κόμμα του στις τοπικές εκλογές την περασμένη εβδομάδα.

Το κόμμα του, εταίρος στον κυβερνητικό συνασπισμό του συντηρητικού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον, έχασε περισσότερες από 300 έδρες στις τοπικές εκλογές της Πέμπτης και αναμένεται να έχει καταγράψει μεγάλες απώλειες και στις ευρωεκλογές τα αποτελέσματα των οποίων θα δοθούν απόψε το βράδυ στη δημοσιότητα.

Δημοσιεύματα του Τύπου αναφέρουν ότι 12 από τους 56 βουλευτές του κόμματος ετοιμάζονται να απευθύνουν δημόσια έκκληση στον Κλεγκ να παραιτηθεί, κάτι το οποίο ο ίδιος είχε επανειλημμένως αποκλείσει πριν από τις εκλογές ερωτηθείς αν θα παραιτείτο σε περίπτωση μεγάλων απωλειών.

Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες αυτοχαρακτηρίζονται ως το πιο φιλοευρωπαϊκό κόμμα στη χώρα, αλλά οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι πολίτες χαρακτήρισαν ήττα του Κλεγκ την εμφάνισή του σε δύο τηλεμαχίες για την Ευρώπη με αντίπαλο τον αρχηγό του αντιευρωπαϊκού κόμματος UKIP Νάιτζελ Φάρατζ.

Κάποιοι, μάλιστα, από τους υποστηρικτές του κόμματός του τον κατηγορούν ότι πολιτικά βρίσκεται υπερβολικά κοντά στον Κάμερον.

Αν ο Κλεγκ παραιτηθεί ή απομακρυνθεί, η κυβέρνηση κινδυνεύει με αποσταθεροποίηση ένα χρόνο πριν από τις προγραμματισμένες βουλευτικές εκλογές. Ανάλογα με το ποιός θα τον διαδεχόταν στην ηγεσία του κόμματος, αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι οι Συντηρητικοί θα επέλεγαν να κυβερνήσουν μόνοι ως κυβέρνηση μειοψηφίας.

Σε ανοιχτή επιστολή προς τον Κλεγκ, η οποία δημοσιεύτηκε στο Διαδίκτυο την Παρασκευή, ακτιβιστές του ζητούν να παραιτηθεί και να αφήσει το κόμμα να επιλέξει νέο αρχηγό πριν από τις εθνικές εκλογές στις οποίες αναμένεται να χάσει πολλές από τις έδρες του.

Μέχρι σήμερα, η επιστολή είχε συγκεντρώσει περισσότερες από 200 υπογραφές.                 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα