Ο κομμουνιστής Τούρκος δήμαρχος που θριάμβευσε την Κυριακή στο Ντερσίμ

Ο κομμουνιστής Τούρκος δήμαρχος που θριάμβευσε την Κυριακή στο Ντερσίμ
O Μάτσογλου

Ο Φατίχ Μεχμέτ Μάτσογλου κατάφερε αυτό που δεν είχε καταφέρει κανείς στην Τουρκία και ετοιμάζεται για...επανάσταση.

Αυτό που έγινε στην επαρχία του Ντερσίμ στις εκλογές της Κυριακής είναι πρωτοφανέρωτο στην πολιτική ιστορία της Τουρκίας.

Δηλωμένος κομμουνιστής υποψήφιος, ο Φατίχ Μεχμέτ Μάτσογλου, κέρδισε τη μεγάλη μάχη με 32% των ψήφων και καλείται να εφαρμόσει το καθαρά κομμουνιστικό-σοσιαλιστικό πρόγραμμά του σε όλη την επαρχία, στοίχημα το οποίο αξίζει να παρακολουθήσει κανείς με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

H επαρχία του Ντερσίμ (Τουνσελί) βρίσκεται στην ανατολική Τουρκία και αριθμεί σχεδόν 90.000 ανθρώπους πληθυσμό εκ των οποίων οι περισσότεροι είναι Κούρδοι. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι ο υποψήφιος του φιλοκουρδικού HDP αναδείχθηκε δεύτερος με ποσοστό 28%.

O Μάτσογλου θα επιχειρήσει να μεταλαμπαδεύσει στη νέα του διοικητική περιφέρεια όσα εφάρμοσε στην μικρή πόλη του Οβατσικ την προηγούμενη τετραετία.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα του δημάρχου, οι πολίτες έπαιρναν ενεργά μέλος στη διοίκηση του δήμου της πόλης τους ενώ οι αγρότες οργανώθηκαν σε εκτενείς συνεταιρισμούς. Μέσα σε τέσσερα χρόνια το εισιτήριο στις δημοτικές συγκοινωνίες έπεσε στο… μηδέν, η τιμή του νερού μειώθηκε κατά πολύ ενώ άνοιξαν πολλές δημόσιες βιβλιοθήκες.

Η αγροτική παραγωγή, κυρίως όσπρια όπως ρεβύθια και φασόλια, αυξήθηκε κατά 10 φορές και αυτό είχε ως συνέπεια ο δημοτικός προϋπολογισμός να παρουσιάσει μεγάλο πλεονάσματα που στη συνέχεια επιστράφηκε στους πολίτες σε διάφορες μορφές (κυρίως υποτροφιών σε φτωχούς φοιτητές).

Ο συνεταιρισμός βιολογικού μελιού, που επίσης δημιουργήθηκε, διανέμει πλέον προϊόντα σε όλη την Τουρκία έχοντας μόλις δύο χρόνια λειτουργίας.

Το πιο σημαντικό; Σ’ αυτήν την οικονομική και κοινωνική κοσμογονία (για τα τουρκικά δεδομένα) πήραν ενεργά μέλος οι γυναίκες οι οποίες βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της αλλαγής.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα