Ο κόσμος αποχαιρετά τον Πάπα Βενέδικτο ΙΣΤ’ – “Χάθηκε μια μαχητική προσωπικότητα”

Ο κόσμος αποχαιρετά τον Πάπα Βενέδικτο ΙΣΤ’ – “Χάθηκε μια μαχητική προσωπικότητα”
Πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ' AP Photo/Andrew Medichini, File

Σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος -και όχι μόνο- αποχαιρετά τον Πάπα Βενέδικτο ΙΣΤ', που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 95 ετών.

Ο επίτιμος πάπας Βενέδικτος 16ος, Γιόζεφ Ράτσινγκερ, άφησε την τελευταία του πνοή στην κατοικία του στο Βατικανό, λίγες ώρες πριν την εκπνοή του 2022, σε ηλικία 95 ετών.

Διεθνείς προσωπικότητες του πολιτικού, αλλά και του εκκλησιαστικού χώρου, έσπευσαν να αποχαιρετήσουν μια “σημαντική φυσιογνωμία”, έναν “ιδιαίτερα εκκλησιαστικό ηγέτη”.

Ο κόσμος χάνει μια «σημαντική φυσιογνωμία» της Καθολικής Εκκλησίας, δήλωσε ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς.

«Ως Γερμανός Πάπας, ο Βενέδικτος XVI ήταν για πολλούς, και όχι μόνο σε αυτή τη χώρα, ένας ιδιαίτερος εκκλησιαστικός ηγέτης», έγραψε ο Σολτς στον λογαριασμό του στο Twitter, αποκαλώντας τον επίσης «μαχητική προσωπικότητα» και «έξυπνο θεολόγο».

“Ο Βενέδικτος XVI ήταν ένας γίγαντας της πίστης και της λογικής. Ένας άνδρας με αγάπη για Τον Κύριο που έθεσε τη ζωή του στην υπηρεσία της Οικουμενικής Εκκλησίας και που μίλησε, και θα συνεχίσει να μιλάει, στις καρδιές και στο μυαλό των ανθρώπων με το πνευματικό και πολιτιστικό βάθος της Αρχής του. Ένας Χριστιανός, ένας πνευματικός ποιμένας, ένας θεολόγος: ένας σπουδαίος άνθρωπος τον οποίο δεν θα ξεχάσει η ιστορία”, δήλωσε η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι.

“Οι σκέψεις μου βρίσκονται με τους Καθολικούς στη Γαλλία και σε όλο τον κόσμο, που θρηνούν για τον χαμό της Αγιότητας του Βενέδικτου XVI, ο οποίος εργάστηκε ολόψυχα και πνευματικά για έναν πιο αδελφικό κόσμο”, δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

“Θλίβομαι στο άκουσμα της είδησης του θανάτου του επίτιμου πάπα Βενέδικτου XVI. Ήταν ένας σπουδαίος θεολόγος του οποίου η επίσκεψη στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2010 ήταν μια ιστορική στιγμή τόσο για τους Καθολικούς όσο και για τους μη Καθολικούς σε όλη τη χώρα μας. Οι σκέψεις μου είναι σήμερα με τους Καθολικούς στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε όλο τον κόσμο”, σχολίασε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ρίσι Σούνακ.

Ο πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών και προκαθήμενος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας Κύριλλος απέτισε σήμερα φόρο τιμής στον πρώην πάπα Βενέδικτο XVI, εξαίροντας έναν «διαπρεπή θεολόγο» και υπερασπιστή των «παραδοσιακών αξιών», έναν προσφιλή χαρακτηρισμό του προέδρου Πούτιν.

«Η αδιαμφισβήτητη εξουσία του Βενέδικτου XVI ως διαπρεπούς θεολόγου του έδωσε τη δυνατότητα να συμβάλλει σημαντικά στην ανάπτυξη της διαχριστιανικής συνεργασίας, στη μαρτυρία του Χριστού μπροστά σε έναν εκκοσμικευμένο κόσμο και στην υπεράσπιση των παραδοσιακών ηθικών αξιών», ανέφερε σε δήλωσή του ο πατριάρχης Κύριλλος.

Ο Πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα χαιρέτισε τη μνήμη του πρώην πάπα Βενέδικτου XVI, ο οποίος ήταν “στενός συνεργάτης του Αγίου Ιωάννη Παύλου Β'”.

«Ο κόσμος έχασε έναν από τους μεγαλύτερους θεολόγους του 20ου και του 21ου αιώνα, στενό συνεργάτη του Αγίου Ιωάννη Παύλου Β’», έγραψε στο Twitter ο Ντούντα.

“Ο πάπας Βενέδικτος ήταν ένας από τους μεγαλύτερους θεολόγους της εποχής του – αφοσιωμένος στην πίστη της Εκκλησίας και σταθερός στην υπεράσπισή της. Σε όλα τα πράγματα, κυρίως στις γραφές του και στο κήρυγμά του, έβλεπε τον Ιησού Χριστό, την εικόνα του αόρατου Θεού. Ήταν πολύ σαφές ότι ο Χριστός ήταν η πηγή της σκέψης του και η βάση της προσευχής του», δήλωσε ο αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι Τζάστιν Ουέλμπι.

“Θρηνούμε για τον θάνατο του Βαυαρού πάπα μας. Ο θάνατος του Βενέδικτου XVI με αγγίζει βαθιά, όπως και πολλούς ανθρώπους στη Βαυαρία και σε όλο τον κόσμο. Μαζί του, η κοινωνία χάνει έναν πειστικό εκπρόσωπο της Καθολικής Εκκλησίας καθώς και έναν από τους θεολόγους με τη μεγαλύτερη επιρροή του 20ου αιώνα. Σε ταραχώδεις και δύσκολες εποχές, ήταν ο θρησκευτικός ηγέτης των Καθολικών πιστών.

Πολλοί άνθρωποι στην πατρίδα του θα τον θυμούνται με ευγνωμοσύνη όχι μόνο ως πάπα Βενέδικτο XVI, αλλά και ως ταπεινό πάστορα … Η πολυήμερη επίσκεψή του στη Βαυαρία ως νέος πάπας, εκφράζοντας την αγάπη του για τη χώρα και τον λαό της, θα μείνει αξέχαστη. Έφερε πάντα την πατρίδα του μέσα στην καρδιά του», σχολίασε ο Μάρκους Σέντερ, ο πρωθυπουργός του γερμανικού κρατιδίου της Βαυαρίας.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα