Ο κυβερνήτης Σκοτ εναντίον του κυκλώνα Ίρμα

Ο κυβερνήτης Σκοτ εναντίον του κυκλώνα Ίρμα
FILE - In this Wednesday, May 3, 2017, file photo, Florida Gov. Rick Scott smiles as he answers questions after a news conference, in Sunrise, Fla. Aramis Ayala, who refuses to seek the death penalty said Monday, May 8, in court documents that Scott has changed his views on whether its proper to interfere with prosecutors decisions. (AP Photo/Wilfredo Lee, File) AP

Κεντρικό πρόσωπο των ημερών στη Φλόριντα, η οποία δέχεται το χτύπημα του τυφώνα “Ιρμα” είναι ο κυβερνήτης της νοτιοανατολικής πολιτείας

Από την πρώτη στιγμή που κατέστη γνωστό ότι ο τυφώνας επρόκειτο να κινηθεί προς την χερσόνησο της Φλόριντα ο Σκοτ κράτησε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους προκειμένου να γίνει κατανοητό το μέγεθος του κινδύνου.

Η εφημερίδα Orlando Sentinel, τον επαινεί ως έναν ικανό διαχειριστή κρίσεων. «Είναι ένας δυνατός και ενεργητικός πολιτικός που χάρη στην ακούραστη στάση του, η Φλόριντα είναι καλά εξοπλισμένη για να αντιμετωπίσει την Ίρμα».

Ένα τελευταίο δείγμα των προσπαθειών του είναι η ύστατη έκκληση που έκανε πριν από λίγες ώρες προς τους κατοίκους της πολιτείας:

«Εάν σας έχει δοθεί η οδηγία να εκκενώσετε τα σπίτια σας, πρέπει να το κάνετε τώρα, αυτή είναι η τελευταία σας ευκαιρία για να κάνετε μια σωστή απόφαση. Σε πάνω από 6,5 εκ. κατοίκους έχει δοθεί η εντολή να εγκαταλείψουν. Μη βάλετε σε κίνδυνο τον εαυτό σας ή την οικογένειά σας».

Ο γεννημένος στο Ιλινόι Ρικ, υπηρέτησε για μικρό διάστημα στο ναυτικό, σπούδασε μεταξύ άλλων νομικά και έκανε καριέρα ως επιχειρηματίας.

Το 2010 έβαλε υποψηφιότητα για το αξίωμα του κυβερνήτη της Φλόριντας, με το κόμμα των Ρεπουμπλικανών. Η νίκη του στις εκλογές ήταν οριακή, ενώ δέχθηκε έντονες επικρίσεις το 2012, όταν μείωσε την περίοδο ψηφοφορίας από 14 σε 7 ημέρες για όσους ήθελαν να ψηφίσουν νωρίτερα από την ημέρα των εκλογών. Το 2014 επανεξελέγη κυβερνήτης.

Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, ο Σκοτ είναι υπέρμαχος της θανατικής ποινής και αρνητής της κλιματικής αλλαγής, δύο ζητήματα για τα οποία αποφεύγει να απαντάει όταν ερωτάται κατά τα τελευταία χρόνια.

Ο τυφώνας Ίρμα ίσως να τον πείσει ολοκληρωτικά για το αντίθετο. Προς το παρόν, παρακινεί τους συμπατριώτες του να κινητοποιηθούν.

«Η προστασία ζωών είναι η απόλυτη προτεραιότητά μας», λέει. «Δεν θα φεισθούμε μέσων και πόρων για να προστατεύσουμε τις οικογένειες. Καλώ  όλους να ελέγξουν τους γείτονές τους, τις οικογένειές τους κι εάν γνωρίζουν κάποιον που δεν εγκαταλείψει το σπίτι του να επικοινωνήσουν μαζί του και να διασφαλίσουν ότι έχει κάνει σχέδια να το εγκαταλείψει τώρα».

Ψιθυρίζεται ότι ο Ρικ Σκοτ έχει φιλοδοξίες για έδρα στη Γερουσία. Ο τυφώνας Ίρμα ίσως του δώσει τη χρυσή ευκαιρία.

Πηγή:Deutsche Welle Φωτογραφίες:AP Photo/Wilfredo Lee

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα