Ο Μακρόν στο Κογκρέσο: Δεν υπάρχει "πλανήτης Β" - "Καρφί" στους Αμερικανούς για το κλίμα

Ο Εμανουέλ Μακρόν απευθύνεται στα μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου
Ο Εμανουέλ Μακρόν απευθύνεται στα μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου AP

Παρά την αποθεωτική υποδοχή που του επιφύλαξαν τα μέλη του Κογκρέσου, ο Γάλλος πρόεδρος δεν "μάσησε" τα λόγια του, μιλώντας για την επιτακτική ανάγκη της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, αφήνοντας αιχμές για την αμερικανική πολιτική στο θέμα αυτό

Θερμή υποδοχή επιφύλαξαν οι Αμερικανοί γερουσιαστές και βουλευτές του Κογκρέσου στον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, χειροκροτώντας τον και επευφημώντας τον όρθιοι για τουλάχιστον 3 λεπτά μόλις εισήλθε στην αίθουσα, προτού ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους ξεκινήσει να εκφωνεί την πολυαναμενόμενη ομιλία του με επίκεντρο την αμερικανο-γαλλική φιλία. Κατά τη διάρκεια της τρίτης και τελευταίας ημέρας της επίσημης επίσκεψής του στις ΗΠΑ, ο Εμανουέλ Μακρόν παρουσίασε στους Αμερικανούς το όραμά του για τον κόσμο, έπειτα από μια ημέρα περίπλοκων συνομιλιών με τον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ.

"Σκοτώνουμε τον πλανήτη"

«Δεν υπάρχει πλανήτης Β» δήλωσε ο Μακρόν αναφερόμενος στο θέμα της κλιματικής αλλαγής, απευθύνοντας έκκληση στη διεθνή κοινότητα να προσφέρουμε στα παιδιά μας «έναν πλανήτη όπου θα μπορούμε να κατοικούμε ακόμη σε 25 χρόνια».

Ενθουσιώδης υποδοχή για το Γάλλο πρόεδρο στο Κογκρέσο
Ενθουσιώδης υποδοχή για το Γάλλο πρόεδρο στο Κογκρέσο AP

Ο πρόεδρος της Γαλλίας σημείωσε ότι «σκοτώνουμε» τον πλανήτη, μολύνοντας τους ωκεανούς, μην κάνοντας τίποτα για τον περιορισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και καταστρέφοντας τη βιοποικιλότητα.

Επιπλέον, ο Μακρόν είπε ότι οι χώρες πρέπει να βρουν μια ομαλή μετάβαση προς μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα. Σημείωσε δε ότι είναι πεπεισμένος ότι οι ΗΠΑ, κάποια στιγμή, θα ενταχθούν στη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα.

ΗΠΑ - Γαλλία συμμαχία

Μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Γαλλίας επισήμανε ότι η Ευρώπη και οι ΗΠΑ πρέπει να αντιμετωπίσουν μαζί τις διεθνείς προκλήσεις, ενώ υπογράμμισε ότι Ουάσιγκτον και Παρίσι έχουν μια «πολύ ειδική σχέση».

Επιπλέον, είπε ότι η Γαλλία και οι ΗΠΑ έχουν έναν άθραυστο δεσμό που βασίζεται στις δημοκρατικές αξίες και μπορούν να εργαστούν από κοινού για να οικοδομήσουν την παγκόσμια τάξη του 21ου αιώνα.

Η Μπριζί Μακρόν συνόδευσε το σύζυγό της στο Κογκρέσο
Η Μπριζί Μακρόν συνόδευσε το σύζυγό της στο Κογκρέσο AP

Επίσης, ο Εμανουέλ Μακρόν αποδοκίμασε τον εθνικισμό, ενώ υπογράμμισε ότι μπορούμε να επιλέξουμε τον απομονωτισμό αλλά το να κλείσουμε την πόρτα στον κόσμο δεν θα σταματήσει την εξέλιξη της υφηλίου.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας προέτρεψε τις ΗΠΑ να απορρίψουν τον εθνικισμό και να παραμείνουν δεσμευμένες στα παγκόσμια ιδεώδη της συνεργασίας ενώπιον της τρομοκρατίας και άλλων προκλήσεων, υπογραμμίζοντας ότι οι χώρες μπορούν να διατηρήσουν τις ταυτότητές τους. «Δεν συμμερίζομαι τη λατρεία για νέες ισχυρότερες εξουσίες, την εγκατάλειψη της ελευθερίας και την ψευδαίσθηση του εθνικισμού» είπε ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους στην κοινή συνεδρίαση των δύο σωμάτων του Κογκρέσου. «Μπορούμε να επιλέξουμε τον απομονωτισμό, την απόσυρση και τον εθνικισμό, αυτή είναι μια επιλογή. Μπορούν να είναι δελεαστικά για εμάς ως μια προσωρινή θεραπεία για όλους τους φόβους. Αλλά το να κλείνουμε την πόρτα στον κόσμο, δεν θα σταματήσει την εξέλιξη του κόσμου» συμπλήρωσε.

Εξάλλου, όπως σημείωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας, η στιγμή είναι κρίσιμη και πρέπει να δράσουμε μαζί για να προστατεύσουμε τους διεθνείς θεσμούς όπως τον ΟΗΕ και το ΝΑΤΟ.

Ο Εμανουέλ Μακρόν υπογράμμισε ότι ένας εμπορικός πόλεμος θα καταστρέψει τις θέσεις εργασίας κι ότι η μεσαία τάξη θα καταβάλει το αντίτιμο για αυτό.

Δεν αποχωρούμε από τη συμφωνία για το Ιράν

Η Γαλλία δεν θα αποχωρήσει από τη διεθνή συμφωνία για τον περιορισμό του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης (JCPOA) δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ενώπιον του αμερικανικού Κογκρέσου.

"Η Γαλλία δεν θα αποχωρήσει από τη JCPOA, επειδή την υπογράψαμε", δήλωσε ο Μακρόν τονίζοντας ωστόσο την πρόθεση του Παρισιού να εργαστεί για μια καλύτερη συμφωνία.

"Μπορούμε να εργαστούμε για μια πιο ολοκληρωμένη συμφωνία", είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας επίσης ότι: "To Ιράν δεν θα πρέπει ποτέ να αποκτήσει πυρηνικά όπλα".

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: ΗΠΑ, Μακρόν, Τραμπ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Τραμπ - Μακρόν: Απειλές στο Ιράν και "παράθυρο" σε νέα συμφωνία για τα πυρηνικά

Συνάντηση Τραμπ - Μακρόν: "Μεγάλα προβλήματα" για το Ιράν αν συνεχίσει με τα πυρηνικά

Ένα νέο "bromance" γεννιέται: Ο Τραμπ τινάζει την πιτυρίδα από τον ώμο του Μακρόν

Βίντεο: Το χέρι της Μελάνια σε νέες περιπέτειες - Πώς κατάφερε ο Τραμπ να την κρατήσει

ADVERTISING

SHARE: