Ο μεγάλος συνασπισμός βλάπτει: Η πικρή ήττα Σουλτς και η πικρή νίκη Μέρκελ

Ο μεγάλος συνασπισμός βλάπτει: Η πικρή ήττα Σουλτς και η πικρή νίκη Μέρκελ
German Chancellor Angela Merkel listens during a press conference after a board meeting of the Christian Democratic Union CDU in Berlin, Germany, Monday, Sept. 25, 2017, the day after the German parliament election. (AP Photo/Matthias Schrader) AP

Τα τελικά αποτελέσματα των γερμανικών εκλογών. Τέσσερις Γερμανοί αναλυτές εξηγούν γιατί οι Χριστιανοδημοκράτες και οι Σοσιαλδημοκράτες έχασαν και τι σημαίνει η τρίτη θεση της Εναλλακτικής για τη Γερμανία

Το μούδιασμα από το εκλογικό αποτέλεσμα προσπαθεί να ξεπεράσει η Γερμανία και μαζί της η Ευρώπη, καθώς όχι μόνο επιβεβαιώθηκαν οι προβλέψεις και ένα ακραία δεξιό και ξενοφοβικό κόμμα μπήκε στο Bundestag και δη στην τρίτη θέση, αλλά Χριστιανοδημοκράτες και Σοσιαλδημοκράτες βλέπουν τα ποσοστά τους να υποχωρούν: Πικρή η ήττα για τον Μάρτιν Σουλτς, πικρή όμως και η νίκη για την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

Τα ποσοστά των κομμάτων κλειδώνουν στα εξής επίπεδα:

CDU/CSU (Χριστιανοδημοκράτες/Χριστιανοκοινωνιστές) 33%

SPD (Σοσιαλδημοκράτες) 20,5%

FDP (Φιλελεύθεροι) 10,7%

Die Linke (Αριστερά) 9,2%

Die Gruenen (Πράσινοι) 8,9%

Alternative fuer Deutschland (Εναλλακτική για τη Γερμανία) 12,6%

Λοιπά κόμματα 5%

O Matthias Jung (Forschungsgruppe Wahlen), η Dr Renate Koecher (Institut fuer Demoskopie Allensbach), ο Dr Peter Matuschek (forsa) και ο Dr Nico Siegel (infratest Dimap) ανέλυσαν τα αποτελέσματα στους δημοσιογράφους που είχαν συγκεντρωθεί στο κέντρο τύπου της καγκελαρίας.

Ο κ.Jung στάθηκε καταρχήν στην ταυτόχρονη πτώση Χριστιανοδημοκρατών (το μικρότερο ποσοστό από το 1949) και Σοσιαλδημοκρατών (ιστορικό χαμηλό), σημειώνοντας ότι η SPD χάνει σταθερά ποσοστά στις τελευταίες εκλογές, παραμένοντας κάτω από το 30% που χρειάζεται για να μπορέσει να εκλέξει καγκελάριο, αλλά και ότι η CDU/CSU έχασε όχι μόνο προς την AfD, αλλά και προς την FDP.

Ταυτόχρονα, εξήγησε, επίδραση είχε και το γεγονός ότι η CSU ασκούσε κριτική στη Μέρκελ με την οποία μετά έπρεπε να κατέβει, με αποτέλεσμα να χάσει σε αξιοπιστία.

Η SPD όπως είναι πανθομολογούμενο δεν κατάφερε να επιστρέψει από την “πολιτική έρημο” στην οποία την έβαλε ο Γκέρχαρντ Σρέντερ και η περίφημη ατζέντα του, διότι δεν ξεκαθάρισε εν τέλει εάν θέλει πίσω τις αριστερές ψήφους ή εάν θέλει να συνεχίσει στον κεντρώο δρόμο που χάραξε ο Σρέντερ. Και βέβαια οι Σοσιαλδημοκράτες κατάφεραν το εξής παράδοξο, όπως σημείωσε και η Koecher: Να έχουν περάσει στο πλαίσιο του μεγάλου συνασπισμού μέτρα με τα οποια συμφωνεί το 70% των ψηφοφόρων, αλλά να μην τα χρεώνονται!

Ο κ.Sigel σημείωσε ότι πάντα μετά από ένα μεγάλο συνασπισμό χάνουν και τα δύο κόμματα, πέραν της τάσης αποσυσπείρωσης των δύο μεγάλων κομμάτων που παρατηρείται σταδιακά, ενώ υπογράμμισε το ρόλο που έπαιξαν οι γυναίκες που κυρίως στηρίζουν Μέρκελ.

Από την πλευρά του ο κ.Μatuschek, αφού παρατήρησε ότι οι “αστικές δυνάμεις” αθροίζουν σταθερά 33% και οι “αριστερές δυνάμεις” έχουν πέσει στο 29% συνολικά, στάθηκε στην άνοδο της συμμετοχής που ευνόησε την AfD, καθώς κατάφερε να πάρει 1.200.000 ψήφους από ψηφοφόρους που δεν ψήφισαν την προηγούμενη φορά και το κυριότερο υπογράμμισε ότι:

Άσχετα από το προσφυγικό, πολλοί ψηφοφόροι της CDU/ CSU ήθελαν να φέρουν ξανά την FDP στο Κοινοβούλιο για να μην υπάρξει ξανά μεγάλος συνασπισμός.

Το προσφυγικό όμως έπαιξε ρόλο και μάλιστα πολύ “περίεργο”. Οπως παρατήρησε η κ.Koecher, τις οι τελευταίες 4 εβδομάδες ήταν πολύ ενδιαφέρουσες, καθώς η Ένωση CDU/CSU έχανε συνέχεια, διότι ξαφνικά βρέθηκε και πάλι στο επίκεντρο της επικαιρότητας το προσφυγικό όπως το 2015 και ας μην υπήρχε πραγματική επικαιρότητα που θα συνιστούσε ουσιαστικό λόγο προβολής τέτοιων θεμάτων.

Ενώ στην αρχή της προεκλογικής περιόδου ήταν πολύ μικρό το ποσοστό των ψηφοφόρων που αξιολογούσαν το προσφυγικό ως πολύ σημαντικό θέμα, 10 ημέρες πριν τις εκλογές το ποσοστό αυτό είχε εκτοξευθεί στο 41%.

Οι αναλυτές μάλιστα συμφώνησαν ότι οι επιθέσεις που εξαπέλυαν όλα τα υπόλοιπα κόμματα και τα ΜΜΕ στην AfD ως ακροδεξιά, τελικά κατάφεραν το ακριβώς αντίθετο από το στόχο τους: Να την ενισχύσουν. Υποστήριξαν ως εκ τούτου ότι η στρατηγική της απομόνωσης της AfD ως νεοναζί δεν είναι αποτελεσματική καθώς καταλήγει να αποξενώνει τους ψηφοφόρους, οι οποίοι γίνονται δέκτες του πολιτικού λόγου της AfD μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης- όπως συνέβη με Τράμπ στην Αμερική.

Συμφώνησαν επίσης ότι, δεδομένου πως η AfD πήρε υψηλά ποσοστά και ήταν δεύτερο κόμμα στις περιοχές της πρώην Ανατολικής Γερμανίας και γενικότερα σε περιφέρειες όπου η οικονομική κατάσταση και οι εργασιακές προοπτικές δεν είναι καλές και όπου υπάρχει μεγάλο χάσμα μεταξύ πλούσιων- φτωχών, είναι σαφές ότι η άνοδος της δεν οφείλεται μόνο στο προσφυγικό, αλλά υπάρχει ένα ακόμη πολύ σημαντικό οικονομικό-κοινωνικό μήνυμα.

AP Photo/Matthias Schrader

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα