Ο μεγαλύτερος βαρώνος ναρκωτικών στον κόσμο, το έσκασε πάλι από τη φυλακή

default image

Ο Χοακίν "Ελ Τσάπο" Γκουσμάν, δραπέτευσε και πάλι από φυλακή υψίστης ασφαλείας στο Μεξικό. Κατακραυγή για την κυβέρνηση της χώρας

Ο Mεξικανός βαρόνος των ναρκωτικών Χοακίν “Ελ Τσάπο” Γκουσμάν κατάφερε να δραπετεύσει από μία φυλακή υψίστης ασφαλείας για δεύτερη φορά μέσα σε 14 χρόνια, ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές, ένα ισχυρό πλήγμα για τον πρόεδρο Πένα Νιέτο.

Ο Γκουσμάν θεάθηκε για τελευταία φορά το βράδυ του Σαββάτου (χθες) κοντά στην αίθουσα των ντους των φυλακών Αλτιπλάνο, 90 χλμ. δυτικά της πρωτεύουσας, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Εθνική Επιτροπή Ασφαλείας.

“Αφού διαπιστώθηκε ότι δεν είχε επανεμφανιστεί”, σήμανε συναγερμός και “η απόδρασή του επιβεβαιώθηκε”, διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.

“Για τον εντοπισμό του ξεκίνησαν έρευνες στην περιοχή, καθώς και στους δρόμους των γειτονικών πολιτειών”. Οι πτήσεις από το γειτονικό αεροδρόμιο της Τολούκα αναστάληκαν. Η επιτροπή δεν έδωσε προς το παρόν περισσότερες λεπτομέρειες για την απόδραση του Γκουσμάν, αλλά αναμένεται αργότερα να δώσει συνέντευξη Τύπου.

Οι κυριότεροι επικεφαλής των καρτέλ κρατούνται στις φυλακές υψίστης ασφαλείας Αλτιπλάνο. Ο “Ελ Τσάπο”, υποκοριστικό του “chaparro” (“κοντοπίθαρος” – το ύψος του είναι ένα μέτρο και 64 εκατοστά), είχε δραπετεύσει από μία φυλακή υψίστης ασφαλείας το 2001 κρυμμένος σε ένα καλάθι με άπλυτα ρούχα.

‘Επειτα από προσπάθειες 13 χρόνων, οι στρατιωτικοί κατάφεραν να τον συλλάβουν τον Φεβρουάριο του 2014 κατά τη διάρκεια νυχτερινής επιδρομής στο παραθαλάσσιο θέρετρο Μασατλάν, στην πολιτεία Σιναλόα.

Ο 58χρονος Γκουσμάν θεωρείτο ως ο πλέον καταζητούμενος βαρόνος ναρκωτικών στον κόσμο, επικεφαλής του ισχυρού καρτέλ Σιναλόα.

Είχε επικηρυχθεί έναντι 5 εκατομμυρίων δολαρίων από τις Ηνωμένες Πολιτείες και 2,2 εκατομμυρίων δολαρίων και πλέον από το Μεξικό.

Αυτή η δεύτερη απόδραση του Γκουσμάν είναι ένα ισχυρό πλήγμα για τον πρόεδρο Πένα Νιέτο, ο οποίος βρίσκεται καθ΄οδόν προς τη Γαλλία όπου θα πραγματοποιήσει τετραήμερη επίσκεψη αρχής γενομένης από τη Δευτέρα.

Η κυβέρνησή του είχε δεσμευθεί να συλλάβει τον ισχυρό βαρόνο, που έγινε ένα από τα σύμβολα του λαθρεμπορίου ναρκωτικών εναντίον του οποίου ο τότε πρόεδρος (2006-2012) Φελίπε Καλδερόν είχε αναπτύξει στρατεύματα.

Μετά τη σύλληψή του πέρυσι οι αρχές επέδειξαν μπροστά στις κάμερες αυτόν τον μικρόσωμο άνδρα με μουστάκι και φορώντας λευκό πουκάμισο, να στέκεται ανάμεσα σε δύο μεξικανούς πεζοναύτες.

Περιλαμβανόταν τακτικά στον κατάλογο των πιο πλούσιων ανθρώπων του πλανήτη που δημοσιεύεται από το περιοδικό Forbes, μέχρι που το περιοδικό ανακοίνωσε ότι τού ήταν αδύνατο να υπολογίσει το ύψος της περιουσίας του.

Το καρτέλ της Σιναλόα διεξήγαγε έναν αιματηρό πόλεμο εναντίον των ενόπλων δυνάμεων και εναντίον αντίπαλων καρτέλ, μεταξύ των οποίων εκείνων των Σέτας. Από το 2006, περισσότεροι από 80.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε επεισόδια βίας που συνδέονται με το λαθρεμπόριο ναρκωτικών στο Μεξικό.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα