Ο Μεντβέντεφ προβλέπει μελλοντικά τετραήμερη εβδομάδα εργασίας

Ντμίτρι Μεντβέντεφ
Ντμίτρι Μεντβέντεφ AP

Εσχάτως γίνεται πολύς λόγος για το ωράριο της εβδομαδιαίας εργασίας. Ο Ρώσος Πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ έριξε στο τραπέζι τη δική του πρόταση.

Ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ, μιλώντας την Τρίτη στη διάσκεψη της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ΔΟΕ, ILO), που πραγματοποιείται στην Γενεύη, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο μελλοντικά να καθιερωθεί λόγω των συντελούμεnων αλλαγών στην παγκόσμια οικονομία η τετραήμερη εβδομάδα εργασίας.

Ο Ρώσος πρωθυπουργός εξέφρασε την πεποίθηση ότι η τεχνολογική πρόοδος είναι αυτή που επιφέρει τη μείωση του χρόνου εργασίας και την δημιουργία περισσότερου ελεύθερου χρόνου. Εξέφρασε μάλιστα την πεποίθηση ότι η μείωση του χρόνου εργασίας μπορεί να οδηγήσει στην αύξηση της παραγωγικότητας.

Επικαλέσθηκε μάλιστα το παράδειγμα του Χένρι Φορντ, ο οποίος, όπως είπε, αποφάσισε να μειώσει την εβδομάδα εργασίας από τις 48 στις 40 ώρες πριν από εκατό χρόνια, με αποτέλεσμα να έχει μια εντυπωσιακή ανάπτυξη της παραγωγικότητας της εργασίας.

Ως δεύτερο παράδειγμα από τη σημερινή πλέον εποχή ανέφερε μια επιχείρηση στη Νέα Ζηλανδία, η οποία εφάρμοσε την τετραήμερη εβδομάδα εργασίας με αποτέλεσμα η παραγωγικότητα της εργασίας να αυξηθεί κατά 20% ανά εργάσιμη ώρα και να μειωθεί το άγχος των εργαζομένων.

Ο Ρώσος πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «το συνεχές κυνήγι της επιτυχίας δημιουργεί μια συστημική κόπωση, ένα χρόνιο στρες» με αποτέλεσμα οι άνθρωποι να εξουθενώνονται στην δουλειά τους. Όλα αυτά, είπε, έχουν ως αποτέλεσμα να μειώνεται η παραγωγικότητα της εργασίας και αυτό έχει συνέπειες στους οικονομικούς δείκτες. Σε σχέση δε με αυτές τις συνέπειες, ο Ρώσος πρωθυπουργός ανάφερε πριν από δύο εβδομάδες ότι η Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας αναγνώρισε ως ασθένεια το σύνδρομο της επαγγελματικής εξουθένωσης.

Πηγή: 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Ρωσία
SHARE: