Ο Ομπάμα μείωσε την ποινή της τρανσέξουαλ στρατιωτικού Μάνινγκ

Ο Ομπάμα μείωσε την ποινή της τρανσέξουαλ στρατιωτικού Μάνινγκ

Σε επτά από 35 χρόνια μειώνει την ποινή της διεμφυλικής που διέρρευσε εκατοντάδες χιλιάδες απόρρητα έγγραφα μέσω Wikileaks, o απερχόμενος πρόεδρος

Ο απερχόμενος πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, μείωσε την ποινή φυλάκισης της Τσέλσι Μάνινγκ, της πρώην αναλυτή του αμερικανικού στρατού που διέρρευσε απόρρητα έγγραφα το 2010 στη Wikileaks. Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου ανέφερε πως η μείωση της ποινής δεν συνδέεται με τις αυξημένες ανησυχίες της αμερικανικής κυβέρνησης για τις ενέργειες του Wikileaks τον τελευταίο χρόνο, ούτε με την υπόσχεση του Τζούλιαν Άσαντζ να παραδοθεί αν η Μάνινγκ αφεθεί ελεύθερη.

Η τρανσέξουαλ στρατιωτικός, που μέχρι πρότινος ονομαζόταν Μπράντλεϊ Μάνινγκ, καταδικάστηκε τον Αύγουστο του 2013 για διαρροή 700.000 και πλέον απόρρητων εγγράφων στο WikiLeaks. Από το 2014 δικαστής είχε αποδεχθεί το αίτημα της Μάνινγκ να αλλάξει το όνομά της από «Μπράντλεϊ» σε «Τσέλσι».

Τον περασμένο Νοέμβριο η πρώην πληροφοριοδότης του ιστότοπου WikiLeaks Τσέλσι Μάνινγκ, που έχει καταδικαστεί σε 35 χρόνια κάθειρξη, ζήτησε από τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα να μειώσει την ποινή της προτού αποχωρήσει από τον Λευκό Οίκο, αναφέρουν οι New York Times.

Με την απόφαση του Αμερικανού προέδρου, η Μάνινγκ που είχε καταδικαστεί σε 35 χρόνια φυλακή, αναμένεται να αποφυλακισθεί τον ερχόμενο Μάιο.

Πανηγυρίζει το Wikileaks

Ο ιστότοπος WikiLeaks χαρακτήρισε «νίκη» την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου ότι η Τσέλσι Μάνινγκ, που του είχε παραδώσει εκατοντάδες χιλιάδες διαβαθμισμένα διπλωματικά και στρατιωτικά έγγραφα των ΗΠΑ, θα αποφυλακιστεί τον Μάιο, αφού ο απερχόμενος πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα αποφάσισε να μειώσει την ποινή κάθειρξης 35 ετών που της είχε επιβληθεί.

ΝΙΚΗ: Ο Ομπάμα μειώνει την ποινή της Τσέλσι Μάνινγκ από τα 35 χρόνια στα 7

«ΝΙΚΗ: Ο Ομπάμα μειώνει την ποινή της Τσέλσι Μάνινγκ από τα 35 χρόνια στα 7. Η ημερομηνία αποφυλάκισης είναι πλέον η 17η Μαΐου», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ο οργανισμός που διαχειρίζεται στον ιστότοπο, ο οποίος ειδικεύεται στη δημοσιοποίηση απορρήτων εγγράφων.

Το ευχαριστώ Σνόουντεν

Ο Αμερικανός καταμηνυτής ατασθαλιών Έντουαρντ Σνόουντεν ευχαρίστησε τον απερχόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα για τη μείωση της ποινής κάθειρξης από 35 χρόνια σε 7. “Ας ειπωθεί εδώ ειλικρινά, με καλή καρδιά: Ευχαριστούμε Ομπάμα”, έγραψε ο πρώην σύμβουλος της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας (NSA) των ΗΠΑ Έντουαρντ Σνόουντεν στην σελίδα του στο Twitter.

Ευχαριστούμε Ομπάμα

Ο Σνόουντεν ευχαρίστησε επίσης την Μάνινγκ για όλα όσα έχει κάνει για τον κόσμο, ενώ ευχαρίστησε και τον κόσμο που αγωνίστηκε για να της δείξουν οι αμερικανικές αρχές επιείκεια. “Ευχαριστούμε όλους όσοι έκαναν εκστρατεία για την Μάνινγκ αυτά τα τελευταία δύσκολα χρόνια. Εσείς το καταφέρατε”, σημειώνει ο Σνόουντεν στο Twitter.”Σε κάποιους μήνες θα είσαι ελεύθερος. Σ’ευχαριστούμε για όλα όσα έκανες για όλον τον κόσμο Τσέλσι”, καταλήγει ο Σνόουντεν.

Οι αντιδράσεις

Η απόφαση του Μπαράκ Ομπάμα φυσικά συνάντησε επικρίσεις, κυρίως από το στρατόπεδο των Ρεπουμπλικανών. “Η προδοσία της Μάνινγκ έθεσε τις ζωές Αμερικανών σε κίνδυνο και αποκάλυψε ευαίσθητα εθνικά μυστικά” δήλωσε ο εκπρόσωπος της Βουλής των Αντιπροσώπων και Ρεπουμπλικανός Πολ Ράιαν.

Πρώην αναλύτρια πληροφοριών στο Ιράκ, η Τσέλσι Μάνινγκ έχει δηλώσει ένοχη στην κατηγορία ότι διέρρευσε περισσότερα από 700.000 απόρρητα έγγραφα στον ιστότοπο WikiLeaks και εκτίει τώρα ποινή φυλάκισης 35 ετών.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα