Ο πόλεμος των Navtex: Η Λευκωσία δεν δέχεται την τουρκική περικύκλωση

Ο πόλεμος των Navtex: Η Λευκωσία δεν δέχεται την τουρκική περικύκλωση

Στην αντεπίθεση περνά η Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία εξέδωσε Antinavtex αρνούμενη την περικύκλωση της Άγκυρας - Ξεκαθαρίζει ότι η τουρκική Navtex που αφορά στη διενέργεια άσκησης πολεμικού σκάφους με τη ρυμούλκηση υποβρύχιας συσκευής, δεν έχει την έγκριση των κυπριακών αρχών

Με δική της Navtex (οδηγία προς ναυτιλομένους) απάντησε η Λευκωσία σε εκείνη της Τουρκίας, με την οποία δεσμευόταν τεράστια περιοχή εντός της κυπριακής ΑΟΖ για τη διενέργεια άσκησης από τις 11-18 Μαρτίου και από τις 22-29 Μαρτίου. Το Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας ξεκαθάρισε έτσι ότι η Navtex της Άγκυρας δεν έχει την έγκριση των κυπριακών αρχών.

H Antinavtex της Κύπρου δεσμεύει περιοχή εντός του οικοπέδου «10» και αφορά στις έρευνες της ExxonMobil στο συγκεκριμένο τεμάχιο, εν αναμονή της έλευσης στην κυπριακή ΑΟΖ των δύο ερευνητικών πλοίων της εταιρείας για προκαταρκτικές εργασίες για τη γεώτρηση, που είναι προγραμματισμένη τον Οκτώβριο.

φιλελεύθερος

Η τουρκική περικύκλωση της Κύπρου

Η Τουρκία με τη νέα της Navtex δεσμεύει περιοχές για την περίοδο 11 με 18 Μαρτίου και 22 με 29 Μαρτίου. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, που εκδόθηκε από το σταθμό της Αττάλειας, η Navtex αφορά διενέργεια άσκησης πολεμικού σκάφους με τη ρυμούλκηση υποβρύχιας συσκευής.

 

Η νέα NAVTEX 0369/18 της Τουρκίας. Με κίτρινη σήμανση, η περιοχή που έχει δεσμευθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία για τη διενέργεια «περιβαλλοντικών ερευνών» από τις 11 Μαρτίου έως τις 20 Απριλίου, εντός του Οικοπέδου 10 της κυπριακής ΑΟΖ

Ουσιαστικά έτσι η Τουρκία δεσμεύει τεράστια θαλάσσια περιοχή στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη περιμετρικά του Κύπρου, περικυκλώνοντας ουσιαστικά τη Μεγαλόνησο και επικαλύπτοντας μικρό τμήμα του οικοπέδου «10» εν αναμονή των ερευνών της αμερικανικής εταιρείας ExxonMobiL, στέλνοντας μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση.

Στο μεταξύ, μέχρι το βράδυ της Παρασκευής, τα δυο ερευνητικά σκάφη που εκμίσθωσε η ExxonMobiL δεν είχαν ξεκινήσει για την Κύπρο. Το «Ocean Investigator» παρέμενε δεμένο στο λιμάνι του Λαυρίου και το «Med Surveyor» έπλεε ανοικτά της Χάιφα, πραγματοποιώντας έρευνες στην ισραηλινή ΑΟΖ.

Αντίδραση Εργατικών στη Βρετανία

«Εντελώς απαράδεκτες» χαρακτηρίζει στο μεταξύ τις ενέργειες της Τουρκίας στην περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ με επίσημη δήλωσή του το Εργατικό Κόμμα της αντιπολίτευσης στη Βρετανία.

Σε δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα το βράδυ της Παρασκευής μέσω αποστολής της στον Πρόεδρο της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας Ηνωμένου Βασιλείου Χρίστο Καραολή, το Εργατικό Κόμμα αναφέρει: «Οι ενέργειες της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου είναι εντελώς απαράδεκτες.

(Πηγή: ΑΠΕ, Φιλελεύθερος)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα