Ο Ποπόσκι προειδοποιεί για σύγκρουση γειτόνων στα Βαλκάνια

Ο Ποπόσκι προειδοποιεί για σύγκρουση γειτόνων στα Βαλκάνια

"Σενάριο που μπορεί να γίνει πραγματικότητα" είναι σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, μια σύρραξη στα Βαλκάνια. Αυστηρότερα μέτρα ελέγχου αποφάσισαν οι αστυνομίες πέντε χωρών

Για "κατάσταση σύγκρουσης στα Βαλκάνια", έκανε λόγο ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νίκολα Ποπόσκι σε περίπτωση που δεν βρεθεί λύση στο προσφυγικό θέμα.

Μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, ο Ποπόσκι δήλωσε χαρακτηριστικά: "Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί ώστε αυτό να μην οδηγήσει σε σύγκρουση μεταξύ γειτόνων. Η Σλοβενία στέλνει πίσω στην Κροατία τους παράνομους μετανάστες, αυτή στη Σερβία, η Σερβία στην ΠΓΔΜ κ.ο.κ".

Και πρόσθεσε: "Φοβάμαι ότι ένα τέτοιο σενάριο μπορεί να γίνει πραγματικότητα με έναν μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων. Αν, επιπλέον, αυξηθεί η πίεση από τα νότια του βαλκανικού διαδρόμου, τότε μπορεί να υπάρξει μια σοβαρή κατάσταση σύγκρουσης στα Βαλκάνια. Πρέπει να στοχεύουμε στην αποφυγή μιας τέτοιας κατάστασης".

Αυστηρότερα μέτρα ελέγχου συμφώνησαν οι αστυνομίες πέντε χωρών

Να γίνει ακόμα πιο αυστηρός ο έλεγχος των συνόρων για να αποτραπούν φαινόμενα παράνομης εισόδου μεταναστών και προσφύγων, συμφώνησαν οι αρχηγοί τεσσάρων χωρών των δυτικών Βαλκανίων (Σλοβενία, Κροατία, Σερβία, ΠΓΔΜ) και της Αυστρίας, που συναντήθηκαν την Τρίτη στο Βελιγράδι.

Αυτή ήταν η δεύτερη συνάντηση τους, μετά από εκείνη που είχε πραγματοποιηθεί στο Ζάγκρεμπ στις 18 Φεβρουαρίου, κατά την οποία είχε συμφωνηθεί ο κοινός έλεγχος των προσφύγων στην Γευγελή (στα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ) και ο περιορισμός του αριθμού τους με βάση τις ποσοστώσεις που αποφάσισε η Αυστρία.

Και από τις δύο απείχε η ελληνική πλευρά αν και είχε προσκληθεί, κάνοντας λόγο για μονομερείς και εξωθεσμικές ενέργειες ενώ στη δεύτερη δεν έδωσε το παρών και η Γερμανία.

Όπως ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου ο αρχηγός της σερβικής αστυνομίας Βλάντιμιρ Ρέμπιτς, στην συνάντηση του Βελιγραδίου συμμετείχαν επίσης εκπρόσωποι της Ουγγαρίας και της Ολλανδίας ως προεδρεύουσας χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Βλάντιμιρ Ρέμπιτς, ανέφερε ότι «κατά την συνάντηση σήμερα εξετάστηκαν τα προβλήματα που προέκυψαν κατά την εφαρμογή της συμφωνίας του Ζάγκρεμπ και έγινε εκτίμηση του ρίσκου για το ενδεχόμενο ανεξέλεγκτης κίνησης των προσφύγων».

Ο αρχηγός της σερβικής αστυνομίας τόνισε επίσης ότι έχουν ενισχυθεί οι δυνάμεις που διασφαλίζουν την συνοριογραμμή με την ΠΓΔΜ και τη Βουλγαρία, με την αποστολή μονάδων των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας - και εάν υπάρξει ανάγκη θα σταλούν και στρατιωτικές δυνάμεις.

«Η Σερβία δεν θα επιτρέψει την ανεξέλεγκτη και παράνομη είσοδο μεταναστών» τόνισε ο Βλάντιμιρ Ρέμπιτς, αναφέροντας ότι αυτή τη στιγμή έχουν εγκλωβιστεί στη Σερβία 1000 πρόσφυγες και μετανάστες ενώ άλλοι τόσοι περιμένουν στα σύνορα με την ΠΓΔΜ για να μπουν στη χώρα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Πρόσφυγες, Μεταναστευτικό
SHARE: