Ο Πουτζντεμόν άνοιξε τα χαρτιά του – Δεν ζητάει άσυλο στο Βέλγιο

Ο Πουτζντεμόν άνοιξε τα χαρτιά του – Δεν ζητάει άσυλο στο Βέλγιο
Catalan President Carles Puigdemont speaks during a statement at the Palau Generalitat in Barcelona, Spain, on Saturday, Oct. 28, 2017. Catalonia's separatist leader has called on Catalans to peacefully oppose Spain's takeover, in a staged appearance that seemed to convey that he refuses to accept his firing, which was ordered by central authorities (Presidency Press Service, Pool Photo via AP) Presidency Press Service, Pool Photo via AP

Ο καθαιρεθείς πρόεδρος της Καταλονίας μιλάει για τις επόμενες κινήσεις του και είπε ότι αποδέχεται και θα επιστρέψει στην Καταλονία μόλις του δοθούν εγγυήσεις

“Αβάσιμες” χαρακτήρισε τις κατηγορίες που έχουν απαγγελθεί εναντίον του ο Κάρλες Πουτζντεμόν, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες όπου έχει καταφύγει από τη Δευτέρα, τονίζοντας ότι δεν θα ζητήσει άσυλο από το Βέλγιο.

«Υποχρεωθήκαμε να προσαρμόσουμε το σχέδιο εργασίας μας για να αποφύγουμε τη βία» και αν «αυτή η στάση έχει ως τίμημα την επιβράδυνση της ανάπτυξης της Δημοκρατίας, τότε πρέπει να θεωρήσουμε ότι αυτό είναι ένα λογικό τίμημα για την Ευρώπη του 21ου αιώνα».

Ο Πουτζντεμόν, ο οποίος βρίσκεται στις Βρυξέλλες με επτά υπουργούς της καθαιρεθείσας καταλανικής κυβέρνησης, δήλωσε ότι αποδέχεται τις πρόωρες τοπικές εκλογές που προκήρυξε η Μαδρίτη και δεσμεύθηκε ότι θα σεβαστεί το αποτέλεσμά τους, ενώ δήλωσε πως ελπίζει ότι το ίδιο θα κάνει και η Μαδρίτη.

Ο Πουτζντεμόν δήλωσε ότι δεν ζητεί άσυλο από το Βέλγιο και ότι βρίσκεται στις Βρυξέλλες για να θέσει το καταλανικό ζήτημα στο κέντρο της Ευρώπης.

Δήλωσε επίσης ότι οι κατηγορίες εναντίον του είναι αβάσιμες, ότι δεν επιδιώκει να ξεφύγει από την ισπανική δικαιοσύνη και ότι θα επιστρέψει στην Καταλονία όταν τα του δοθούν «εγγυήσεις».

Τι λέει ο Βέλγος δικηγόρος του

Ο ειδικευένος σε θέματα ασύλου Βέλγος δικηγόρος Πολ Μπέκερτ, τις υπηρεσίες του οποίου εξασφάλισε ο Πουτζντεμόν μόλις έφτασε στο Βέλγιο, δήλωσε σχετικά με το αν εξετάζεται η κατάθεση αίτησης ασύλου: «Δεν έχουμε ακόμη αποφασίσει. Εχουμε στη διάθεσή μας πολύ χρόνο για να αποφασίσουμε. Θα δούμε τι θα κάνουμε τις επόμενες εβδομάδες».

Ο Μπέκερτ, ο οποίος έχει εργασθεί ως δικηγόρος σε υποθέσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων τα τελευταία 40 χρόνια, δήλωσε ότι είναι πιθανόν να αναλάβει τις υποθέσεις και άλλων μελών της αυτονομιστικής καταλανικής κυβέρνησης.

Εξήγησε ακόμη ότι η εμπειρία του στην αντιμετώπιση αιτημάτων της Μαδρίτης για την έκδοση βάσκων αυτονομιστών της ETA θα του είναι χρήσιμη -αν και οι νέοι κανόνες της Ευρωπαϊκής Ενωσης καθιστούν δυσκολότερο για τις ευρωπαϊκές χώρες να αρνηθούν την έκδοση σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες άτομα που αντιμετωπίζουν αυτό που ο ίδιος αποκάλεσε «πολιτικές» κατηγορίες.

«Γνωρίζω την ισπανική αντίδραση πολύ καλά. Γνωρίζω την ψυχολογία και τη νοοτροπία τους», δήλωσε ο Μπέκερτ, προσθέτοντας ότι ο Πουτζντεμόν κατέφυγε στις Βρυξέλλες διότι είναι «η πρωτεύουσα της Ευρώπης» και ένα βήμα από το οποίο μπορεί να απευθυνθεί προς τον κόσμο.

Ο βέλγος δικηγόρος κατηγόρησε τη Μαδρίτη για κατάχρηση των δικαστικών διαδικασιών για πολιτικούς σκοπούς- αναφερόμενος στην άρνηση της ισπανικής κυβέρνησης να επιτρέψει το δημοψήφισμα της Καταλονίας και στην άσκηση δίωξης κατά των μελών της αυτονομιστικής ηγεσίας για στάση και αποσχιστική δράση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η άφιξη του Πουτζντεμόν προκάλεσε πολιτικό “σεισμό” στο Βέλγιο, με την αντιπολίτευση να κατηγορεί τον Φιλελεύθερο πρωθυπουργό Σαρλ Μισέλ ότι είναι όμηρος του εθνικιστικού κόμματος της ολλανδοφωνης Φλανδρας που συμμετέχει στην κυβερνητική πλειοψηφία και εμμέσως έχει ταχθεί υπέρ της απόσχισης της Καταλωνίας από την Ισπανία, όπως άλλωστε και της Φλάνδρας από το Βέλγιο. Οι γαλλόφωνοι (Βαλονοι) Σοσιαλιστές καταλογίζουν στον Μισέλ ότι λόγω της ομηρείας του έχουν επιδεινωθεί οι διπλωματικές σχέσεις του Βελγίου με την Ισπανία, αλλά και με την υπόλοιπη Ευρώπη.

Μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση από την Μαδρίτη

Οι υπουργοί Εξωτερικών και Δικαιοσύνης της Ισπανίας Αλφόνσο Ντάστις και Ραφαέλ Καταλά εκφράζουν ανοικτά αμφιβολίες για την βιωσιμότητα μίας αίτησης του καθαιρεθέντος αυτονομιστή προέδρου της Καταλονίας για χορήγηση ασύλου στο Βέλγιο.

«Θα προκαλούσε κατάπληξη η χορήγηση ασύλου στις παρούσες συνθήκες», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών στο ραδιοφωνικό δίκτυο Cadena Ser.

Η γενική εισαγγελία της Ισπανίας ζήτησε χθες τη δίωξή του για στάση, αποσχιστική δράση και διασπάθιση δημοσίου χρήματος και κατηγορώντας τον για την πρόκληση, μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της κυβέρνησής του, της θεσμικής κρίσης που οδήγησε στην ανακήρυξης «Καταλανικής Δημοκρατίας» την περασμένη Παρασκευή.

Η εισήγηση του γενικού εισαγγελέα δεν έχει γίνει ακόμη δεκτή από την αρμόδια δικαστή.

Προς το παρόν, δήλωσε ο Αλφόνσο Ντάστις, ο κ. Πουτζντεμόν δεν διώκεται και είναι ελεύθερος να κυκλοφορεί.

Αλλά, σε κάθε περίπτωση οι ισπανικές αρχές δεν μπορούν να δουν επί ποίας βάσης θα μπορούσε να ζητήσει άσυλο.

«Θεωρούμε ότι μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης υπάρχει ένα επίπεδο αμοιβαίας εμπιστοσύνης για το γεγονός ότι είμαστε κράτη δικαίου», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών.

«Στην Ευρώπη, όλοι έχουμε δημοκρατικά συστήματα», δήλωσε από την πλευρά του ο Ραφαέλ Καταλά. «Δεν έχει επιχείρημα».Ισπανός δικηγόρος ειδικός σε διεθνείς δικαστικές διαδικασίες, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) ότι είναι πιθανόν ο Κάρλες Πουτζντεμόν να επιδιώξει να «διεθνοποιήσει» την υπόθεσή του και να εξασφαλίσει ότι η δικαιοσύνη μίας άλλης χώρας θα επιληφθεί της υπόθεσής του, εάν απαγγελθούν κατηγορίες εναντίον του.

Ο δικηγόρος του στην Καταλονία δεν επιβεβαίωσε τις προθέσεις του. Κατήγγειλε όμως μία δίωξη κατά του πελάτη του «με όλο και περισσότερο πολιτικό παρά δικαιικό χαρακτήρα», θεωρώντας ότι η κατηγορία της στάσης δεν μπορεί να θεμελιωθεί, ελλείψει βίας

Φωτό: Presidency Press Service, Pool Photo via AP

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα