Ο πρόεδρος Ομπάμα τίμησε την 11η Σεπτεμβρίου: ‘Νέος εχθρός, οι τζιχαντιστές’

default image

Ο πρόεδρος Ομπάμα τίμησε χθες την 14η επέτειο των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα τίμησε χθες Παρασκευή την 14η επέτειο των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου, χαρακτηρίζοντάς την μια ημέρα «σοκ και οργής», αλλά και προειδοποιώντας κατά των «τρομοκρατικών» απειλών που εξακολουθούν να υπάρχουν.

«Στο Ιράκ, τη Συρία, το Αφγανιστάν, τη Βόρεια Αφρική υπάρχουν σημαντικές απειλές από τρομοκρατικές οργανώσεις», επεσήμανε ο Ομπάμα στη διάρκεια ομιλίας του από τη στρατιωτική βάση Φορτ Μιντ στο Μέριλαντ.

Στη διάρκεια μιας εκπομπής που μεταδόθηκε ζωντανά σε πολλές αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις σε όλο τον κόσμο ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε «τις τεράστιες προόδους» που έχουν σημειωθεί στη μάχη κατά της αλ Κάιντα. «Όμως γνωρίζουμε ότι αυτές οι απειλές εξακολουθούν να υπάρχουν», πρόσθεσε, αναφερόμενος στην άνοδο της ισχύος των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.

Νωρίτερα, στις 08:46 (15:46 ώρα Ελλάδας), τη στιγμή που το πρώτο επιβατικό αεροπλάνο που είχαν καταλάβει οι αεροπειρατές έπεσε πάνω στον έναν από τους δύο πύργους του Ουόρλντ Τρέιντ Σέντερ της Νέας Υόρκης, ο Ομπάμα τήρησε μαζί με τη σύζυγό του Μισέλ ενός λεπτού σιγή στους κήπους του Λευκού Οίκου.

Η σημαία στον Λευκό Οίκο κυμάτιζε μεσίστια.

Οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στοίχισαν τη ζωή σχεδόν 3.000 ανθρώπων στις ΗΠΑ, με τα περισσότερα θύματα να ήταν στο Μανχάταν.

Φόρος τιμής για τα θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης αποτίθηκε σε διάφορα σημεία στις ΗΠΑ.

Στο Πεντάγωνο ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Άστον Κάρτερ κατέθεσε ένα στεφάνι με λευκά άνθη στο σημείο όπου κατέπεσε το αεροπλάνο το οποίο είχαν καταλάβει μέλη της αλ Κάιντα.

Στο Σάνσκβιλ της Πενιλβάνια εγκαινιάστηκε την Πέμπτη ένα μουσείο και ένα τεράστιο μνημείο. Εκεί συνετρίβη το Boeing 757, αφού οι επιβάτες της πτήσης 93 της εταιρείας United Airlines απέτρεψαν τους αεροπειρατές της αλ Κάιντα να ρίξουν το αεροσκάφος στον στόχο τους, το Καπιτώλιο στην Ουάσινγκτον.

Στη Νέα Υόρκη πραγματοποιήθηκε τελετή στο εθνικό μνημείο της 11ης Σεπτεμβρίου, το οποίο εγκαινιάστηκε το 2011 στο σημείο που βρίσκονταν οι Δίδυμοι Πύργοι, παρουσία του δημάρχου Μπιλ ντε Μπλάζιο και των δύο προκατόχων του Ρούντολφ Τζουλιάνι και Μάικλ Μπλούμπεργκ.

Αφού τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή, ξεκίνησε η ανάγνωση με αλφαβητική σειρά των ονομάτων των 2.983 θυμάτων των επιθέσεων του 2011 και του 1993 εναντίον του Ουόρλντ Τρέιντ Σέντερ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα