Το κουμπί που απειλεί να πατήσει ο Κιμ του το ‘έδωσαν’ οι ΗΠΑ

default image

Οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ γνώριζαν για την ύπαρξη των πυρηνικών όπλων στη Βόρεια Κορέα από το 1994, ωστόσο η αντίδρασή τους ήταν ανύπαρκτη

Στη δημοσιότητα δόθηκαν, από τον ιστότοπο theintercept.com, τα αρχεία του πρώην συμβούλου της NSA Έντουαρντ Σνόουντεν, που αποκαλύπτουν την ανάμειξη της Αρχών των ΗΠΑ σε παγκόσμιες υποθέσεις, όπως και τα προγράμματα παρακολούθησης από τις μυστικές υπηρεσίες.

Ένα από τα έγγραφα που είδε το φως της δημοσιότητας είναι η καταγραφή των πυρηνικών όπλων της Βόρειας Κορέας. Το συγκεκριμένο έγγραφο χρονολογείται από το 2003 και αποκαλύπτει πως οι ΗΠΑ είχαν λάβει γνώση για το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας, που δεν ξεκίνησε να δημιουργείται με τη ανάληψη της εξουσίας του Κιμ Γιονγκ Ουν τον Απρίλιο του 2014.

Κατά της καταγραφές του Έντουαρντ Σνόουντεν η Βόρειος Κορέα είχε αρχίσει τη σύσταση ενός πυρηνικού προγράμματος το 1994, όταν και παραβίασαν για πρώτη φορά τη Συνθήκη για την Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων, που είχαν υπογράψει με τις ΗΠΑ για την απαγόρευση χρήσης ή δοκιμής των πυρηνικών προγραμμάτων. Οι μυστικές υπηρεσίες της Αμερικανικής κυβέρνησης γνώριζαν ότι η Πιονγιάνγκ είχε αρχίσει να ετοιμάζει πυρηνικά όπλα, ωστόσο από την πλευρά τους δεν υπήρχε καμία αντίδραση, ίσως γιατί την υποτίμησαν.

Πως όμως ήξεραν οι Αμερικανοί;

Η απάντηση είναι απλή και ονομάζεται Sigint (δηλαδή η υπηρεσία συλλογής πληροφοριών σημάτων και υποκλοπών στις επικοινωνίες). Η υπηρεσία σε συνεργασία με την Κινεζική SID, ήταν αυτή που μπορούσε να συλλέξει πληροφορίες από τις επικοινωνίες στο εσωτερικό της Βόρειας Κορέας, τις οποίες πληροφορίες φρόντισε να πουλάει στις ΗΠΑ.

Παράλληλα, η Υπηρεσία Πληροφοριών Ηνωμένων Πολιτειών, που δρα μυστικά για τη συλλογή πληροφοριών, παρείχε τεχνικές πληροφορίες στην CIA και την DOE, προκειμένου να τις χρησιμοποιήσουν και να ξεκινήσουν τις έρευνές τους, για να αναλάβουν δράση.

Η έρευνα των υπηρεσιών βασίστηκε σε ιστορικές αναφορές που σχετίζονται με το πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου, στο οποίο βασίστηκε η βορειοκορεατική κυβέρνηση για την αύξηση των πυρηνικών της κεφαλών.

Μέχρι το 2006 μόνο δυο πυρηνικές δοκιμές είχαν πραγματοποιηθεί στη Βόρεια Κορέα, οι οποίες ήταν και οι δυο υπόγειες, ωστόσο την περασμένη χρονιά ο Κιμ Γιόνγκ Ουν αποφάσισε να τις αυξήσει, απευθύνοντας απειλές σε βάρος της Δύσης.

(Πηγή: theintercept.com)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα