Ο Τουσκ μίλησε επτά λεπτά σε άπταιστα σκοπιανά

Ο Τουσκ μίλησε επτά λεπτά σε άπταιστα σκοπιανά

Την γλώσσα των Σκοπιανών μίλησε ο Ντόναλντ Τουσκ κατά τη συνάντησή του το πρωί με τον Ζόραν Ζάεφ, προκαλώντας αίσθηση - O Ντιμιτρόφ δήλωσε πως ο Τουσκ μίλησε σε "τέλεια μακεδονική γλώσσα"

Τη γλώσσα της πΓΔΜ μίλησε ο Ντόναλντ Τουσκ κατά τη συνάντησή του με τον Ζόραν Ζάεφ.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου εκφώνησε επτάλεπτη ομιλία μιλώντας απταίστως σκοπιανά και εκπλήσσοντας τον πρωθυπουργό της γειτονικής χώρας.

Με ανακοίνωσή της η ΕΕ ενημέρωσε μάλιστα πως ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου μίλησε στη “μακεδονική γλώσσα” με τον Σκοπιανό πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ κατά τις κοινές δηλώσεις τους κατά την επίσκεψή του στη γειτονική μας χώρα.

Από την πλευρά του ο ΥΠΕΞ των Σκοπίων Νικολά Ντιμιτρόφ χαιρέτισε την επιλογή του κ. Τουσκ να μιλήσει “μακεδονικά” τονίζοντας ότι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου μίλησε σε “τέλεια μακεδονική γλώσσα”.

Θυμίζουμε ότι το ζήτημα της γλώσσας της γειτονικής χώρας μαζί με το όνομά της και το Σύνταγμά της, είναι τα “αγκάθια” προς επίλυση για να ανοίξει ο δρόμος της ένταξης της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. Η ΕΕ αναγνωρίζει τη γείτονα με την ονομασία Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, μέχρι να φτάσουμε στην τελική λύση, την ώρα που οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται.

Ο κ. Τουσκ, κατά τις κοινές δηλώσεις, τόνισε πως η εισήγηση της Κομισιόν για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ συνιστά την “καλύτερη απόδειξη” πως οι προσπάθειες του Ζάεφ και του σκοπιανού λαού εντυπωσιάζουν πολλούς στην Ευρώπη ενώ εξέφρασε την απερίφραστη στήριξή του στην προσπάθεια του πρωθυπουργού για ένταξη της πΓΔΜ στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς διαισθάνεται -όπως είπε- “πραγματική πολιτική βούληση” για την ευρωατλαντική πορεία των Σκοπίων. Επίσης, στάθηκε ιδιαίτερα στη “γενναία” και “διορατική” ηγεσία του κ. Ζάεφ.

Ο κ. Τουσκ έκανε μια αναφορά στην Ελλάδα, προς το τέλος της τοποθέτησής του, εκφράζοντας την ελπίδα πως η πΓΔΜ θα λύσει τις διαφορές της με τη χώρα μας, όπως κατάφερε να κάνει με την Βουλγαρία.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα