Ο Τραμπ απαντά στον Κιμ: Αντιπυραυλικό σύστημα ΗΠΑ κατά της Β. Κορέας

Ο Τραμπ απαντά στον Κιμ: Αντιπυραυλικό σύστημα ΗΠΑ κατά της Β. Κορέας
In this photo provided by U.S. Forces Korea, trucks carrying parts of U.S. missile launchers and other equipment needed to set up Terminal High Altitude Area Defense (THAAD) missile defense system arrive at Osan air base in Pyeongtaek, South Korea, Monday, March 6, 2017. The US military has begun moving equipment for the controversial missile defense system to ally South Korea. The announcement Tuesday by the U.S. military comes a day after North Korea test-launched four ballistic missiles into the ocean near Japan. (U.S. Force Korea via AP) AP

Την ώρα που η ένταση με τη Β. Κορέα αυξάνεται, η Ουάσινγκτον ετοιμάζεται να δοκιμάσει εκ νέου το THAAD. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το εν λόγω σύστημα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθεί εισερχόμενους πυραύλους τόσο εντός όσο και εκτός της γήινης ατμόσφαιρας

Νέα δοκιμή του αντιπυραυλικού συστήματος THAAD σχεδιάζουν οι ΗΠΑ τις επόμενες μέρες, όπως ανέφεραν δύο αξιωματούχοι της χώρας στο Reuters, την ώρα που η ένταση με τη Βόρεια Κορέα αυξάνεται.

Αν και η δοκιμή είχε προγραμματιστεί μήνες πριν, την παρούσα στιγμή αποκτά άλλες διαστάσεις, καθώς πριν λίγες μέρες η ασιατική χώρα εκτόξευσε έναν διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο, προκαλώντας ανησυχία παγκοσμίως για τις προθέσεις της.

Η δοκιμή αυτή θα είναι η πρώτη του συστήματος THAAD για να αντιμετωπίσει μια προσομοιωμένη επίθεση από βαλλιστικό πύραυλο ενδιάμεσης εμβέλειας, όπως ανέφερε ένας από τους αξιωματούχους. Οι αναχαιτιστές του THAAD θα εκτοξευτούν από την Αλάσκα.

Ερωτηθείς από το Reuters, ο Οργανισμός Αντιπυραυλικής Άμυνας των ΗΠΑ επιβεβαίωσε ότι σκοπεύει να πραγματοποιήσει δοκιμή του εν λόγω συστήματος στις αρχές Ιουλίου. Ο ίδιος Οργανισμός δήλωσε ότι το THAAD έχει δοκιμαστεί 13 φορές από το 2006 και έχει 100% επιτυχία.

Τι είναι το THAAD

Το THAAD (Terminal High Altitude Area Defense) είναι ένα επίγειο σύστημα πυραυλικής άμυνας, που σχεδιάστηκε για να καταρρίπτει βαλλιστικούς πυραύλους μικρού και μεσαίου βεληνεκούς.

Σύμφωνα με την Lockheed Martin Corp, που το κατασκευάζει, έχει τη δυνατότητα να παρακολουθεί πυραύλους τόσο εντός όσο και εκτός της γήινης ατμόσφαιρας.

Η ανάπτυξη του συστήματος φέτος στη Νότια Κορέα για την προστασία της από τους πυραύλους της Β. Κορέας, έχει επικριθεί έντονα από την Κίνα, η οποία υποστηρίζει ότι το ραντάρ του μπορεί να “βλέπει” μέσα στην επικράτειά της. Πριν λίγες μέρες μάλιστα, η Μόσχα και το Πεκίνο, σε κοινή τους δήλωση, κάλεσαν την Ουάσινγκτον να σταματήσει αμέσως την εγκατάστασή του στη Ν. Κορέα.

Σύμφωνα με το κοινό ανακοινωθέν, οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν τη Β. Κορέα ως πρόσχημα για να επεκταθούν στρατιωτικά στην Ασία και διακινδυνεύουν την ανατροπή της ισορροπίας των δυνάμεων στην περιοχή.

Ο Οργανισμός Αντιπυραυλικής Άμυνας των ΗΠΑ δήλωσε πριν λίγες εβδομάδες στο Κογκρέσο ότι σχεδιάζει να παραδώσει 52 ακόμα αναχαιτιστές του THAAD στον στρατό της χώρας από τον Οκτώβριο του 2017 έως τον Σεπτέμβριο του 2018, φτάνοντας συνολικά τους 210 από τον Μάιο του 2011.

(Πηγή: Reuters, φωτό: U.S. Force Korea via AP)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα