Ο Τραμπ απειλεί το Ιράν, μετά τις επιθέσεις με ρουκέτες στην αμερικανική πρεσβεία

Ο Τραμπ απειλεί το Ιράν, μετά τις επιθέσεις με ρουκέτες στην αμερικανική πρεσβεία
Ο Ντόναλντ Τραμπ AP

Ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ προειδοποίησε το Ιράν μέσω νέας ανάρτησής του στο twitter. Η Τεχεράνη κάλεσε την αμερικανική κυβέρνηση να πάψει να πυροδοτεί "εντάσεις".

Ο Ρεπουμπλικάνος απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε χθες Τετάρτη (23/12) το Ιράν ότι δεν θα ανεχθεί τον θάνατο ούτε «ενός Αμερικανού» μετά τις επιθέσεις με ρουκέτες από φιλοϊρανούς ιρακινούς παραστρατιωτικούς εναντίον της αμερικανικής πρεσβείας στη Βαγδάτη.

28 ημέρες πριν από το τέλος της θητείας του, ο Τραμπ απηύθυνε στο Ιράν μια «φιλική συμβουλή»: «Αν σκοτωθεί ακόμη κι ένας Αμερικανός (στο Ιράκ), θα θεωρήσω το Ιράν υπεύθυνο. Σκεφτείτε το καλά», διεμήνυσε μέσω Twitter, καταγγέλλοντας πως οι ρουκέτες που χρησιμοποιήθηκαν στην πιο πρόσφατη επίθεση, την Κυριακή, προέρχονταν από την Ισλαμική Δημοκρατία.

Οι ιρακινές αρχές επέρριψαν την ευθύνη για την επίθεση, που σύμφωνα με το Πεντάγωνο έγινε με «21 ρουκέτες», σε σιίτες παραστρατιωτικούς.

Ο Τραμπ απηύθυνε την προειδοποίηση αυτή λίγο καιρό προτού συμπληρωθεί η πρώτη επέτειος από τη δολοφονία του ιρανού στρατηγού Κάσεμ Σουλεϊμάνι σε αμερικανική αεροπορική επιδρομή στη Βαγδάτη, την 3η Ιανουαρίου, την οποία διέταξε ο ίδιος ο αμερικανός πρόεδρος.

Ο υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης του, ο Μάικ Πομπέο, ήδη ύψωσε το δάχτυλο για να δείξει το Ιράν μετά την επίθεση της Κυριακής, που προκάλεσε μόνο υλικές ζημιές, ενώ ο επικεφαλής των αμερικανικών δυνάμεων στη Μέση Ανατολή, ο στρατηγός Φρανκ Μακένζι, προειδοποίησε επίσης πως οι ΗΠΑ είναι «έτοιμες να αντιδράσουν» σε περίπτωση «ιρανικής επίθεσης» ενόψει της επετείου της δολοφονίας του στρατηγού Σουλεϊμάνι.

Αντιδρώντας, η Τεχεράνη κάλεσε την αμερικανική κυβέρνηση να πάψει να πυροδοτεί «εντάσεις».

Αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης δήλωσε στο Ρόιτερς ότι σε ειδική σύσκεψη χθες με τη συμμετοχή του υπηρεσιακού υπουργού Άμυνας Κρις Μίλερ, του ΥΠΕΞ Πομπέο και του συμβούλου εθνικής ασφαλείας Ρόμπερτ Ο’ Μπράιεν παρουσιάστηκε στον Τραμπ «φάσμα επιλογών».

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα