Ο Τραμπ έχει τη λύση και για το προσφυγικό στην Ευρώπη. Τείχος στη Σαχάρα

Ο Τραμπ έχει τη λύση και για το προσφυγικό στην Ευρώπη. Τείχος στη Σαχάρα
Φωτογραφία από αεροδρόμιο στον Νίγηρα στις παρυφές της ερήμου Σαχάρας, όπου οι ΗΠΑ χτίζουν στρατιωτική βάση. AP

Ο Ισπανός υπουργός εξωτερικών Χοζέπ Μπορέλ ισχυρίζεται πως αυτή ήταν η πρόταση του Αμερικανού προέδρου για να αναχαιτιστούν οι προσφυγικές ροές από την Αφρική.

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει να προσφέρει τις πολύτιμες συμβουλές του και στην Ευρώπη αναφορικά με το ζήτημα του προσφυγικού. Φαίνεται πως ο Αμερικανός πρόεδρος συνέστησε στον Ισπανό υπουργό εξωτερικών Χοζέπ Μπορέλ να εξετάσουν την πιθανότητα να χτίσουν τείχος γύρω από τη Σαχάρα, με το οποίο θα αναχαιτιστούν οι προσφυγικές ροές. 

Το περιστατικό αποκάλυψε ο Ισπανός υπουργός σε συζήτηση στην Μαδρίτη για το προσφυγικό. Συγκεκριμένα, η συζήτηση αφορούσε στην μαζική ροή νέων Αφρικανών προς την γηραιά ήπειρο τις προσεχείς δεκαετίες. Όταν ο Μπορέλ πήρε τον λόγο αναφέρθηκε στο περιστατικό, χωρίς ωστόσο να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες για το πότε και υπό ποιες συνθήκες συνέβη αυτή η συζήτηση. 

«Πρέπει να χτίσετε τείχος γύρω από την Σαχάρα» φέρεται να είπε συγκεκριμένα ο Τραμπ και συνέχισε: «Δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερο από το δικό μας σύνορο με το Μεξικό» πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος με τον Ισπανό υπουργό να τον διαβεβαιώνει πως σαφώς και η έκταση είναι μεγαλύτερη από το Μεξικό, όμως σε κάθε περίπτωση δεν θα ήταν χρήσιμο να προχωρήσει η Ευρώπη σε μια τέτοια ενέργεια. 

Ο Λευκός Οίκος σχολιάζοντας έπειτα από ερώτηση του CNN το θέμα, επιβεβαίωσε την επικοινωνία των δύο ανδρών, όμως δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει αν η συζήτηση αυτή έγινε ή όχι. Από την πλευρά του το ισπανικό υπουργείο επανέλαβε τους ισχυρισμούς του Μπορέλ, χωρίς να επιθυμεί να δώσει συνέχεια στο θέμα. 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα