Τετ α τετ Τραμπ – Κίσινγκερ. Γιατί απολύθηκε ο επικεφαλής του FBI

Τετ α τετ Τραμπ – Κίσινγκερ. Γιατί απολύθηκε ο επικεφαλής του FBI

Τι απάντησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ σε δημοσιογράφους που τον ρώτησαν για ποιόν λόγο απέλυσε τον διευθυντή του FBI. Το παρασκήνιο πίσω από την υπόθεση, οι Ρώσοι χάκερς και το σχόλιο Λαβρόφ (Vid)

Την απόλυση του διευθυντή του FBI Τζέιμς Κόμεϊ ανακοίνωσε την Τρίτη ο Λευκός Οίκος, επικαλούμενος τον χειρισμό της υπόθεσης των emails της Χίλαρι Κλίντον.

Οι Δημοκρατικοί ωστόσο, ανέφεραν για την αιφνίδια απόλυση πως αιτία ήταν η υπόθεση των Ρώσων χάκερς, την οποία χειριζόταν το FBI. Από το στρατόπεδο των Δημοκρατικών ανακοινώθηκε πως το “ξήλωμα” του Κόμεϊ έγινε γιατί η έρευνα για τους Ρώσους χάκερς και για τον τρόπο που επηρέασαν την προεκλογική εκστρατεία υπέρ του Τραμπ, άγγιζε πλέον τον Λευκό Οίκο. Η Ρωσία αρνείται φυσικά τους ισχυρισμούς ανάμειξης.

Αποφασίζει και διατάζει

Ο Κόμεϊ είχε εμφανιστεί στην επιτροπή της Γερουσίας που εξετάζει την υπόθεση των χάκερς και επρόκειτο να επανέλθει την Πέμπτη. Απολύθηκε δηλαδή ένα 24ωρο νωρίτερα, παρότι το προηγούμενο διάστημα ο Τραμπ έλεγε ότι “στηρίζει το έργο του”, παρά τις αντιθέσεις των δύο αντρών.

Ο Ντόναλντ Τραμπ έστειλε επιστολή στον Κόμεϊ, λέγοντάς του ότι συμμερίζεται την άποψη του Γενικού Εισαγγελέα, Τζεφ Σέσιονς, ότι δεν είναι σε θέση να ηγείται αποτελεσματικά του FBI. Ο δε Σέσσιονς διορίστηκε από τον πρόεδρο Τραμπ, σε αντικατάσταση της προκατόχου του, η οποία “απολύθηκε” από τον πρόεδρο των ΗΠΑ όταν αρνήθηκε να υποστηρίξει την εφαρμογή του διατάγματος Τραμπ για τον περιορισμό εισόδου στις ΗΠΑ πολιτών από 7 μουσουλμανικές χώρες.

Σήμερα, ο Αμερικανός πρόεδρος απάντησε στους δημοσιογράφους σχετικά με την υπόθεση που έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία. Ο ίδιος απάντησε κυνικά, πως ο πρώην επικεφαλής του FBI “δεν έκανε καλά τη δουλειά του”, χωρίς όμως να δώσει περαιτέρω εξηγήσεις.

Ο πλανητάρχης πόζαρε στον φωτογραφικό φακό έχοντας στο πλευρό του τον Χένρι Κίσινγκερ, πρώην υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ (1973 – 1977), ο οποίος είχε τιμηθεί με Νόμπελ Ειρήνης εν μέσω πολέμου του Βιετνάμ. “Ο Τραμπ θα χρειαστεί να αναδομήσει τους δεσμούς με την Κίνα και τη Ρωσία και να δημιουργήσει μία διατλαντική συμμαχία με την Ευρώπη”, ανέφερε ο ίδιος ο Κίσινγκερ στο ετήσιο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, λίγο μετά τη νίκη Τραμπ.

Οι σημερινές δηλώσεις Τραμπ έγιναν στο περιθώριο της συνάντησης του με τον Σ. Λαβρόφ. Νωρίτερα, ο Λαβρόφ είχε συνάντηση με τον ομόλογό του των ΗΠΑ, Ρεξ Τίλερσον. Καθώς οι δύο άνδρες έβγαζαν φωτογραφίες, ο Λαβρόφ αναφέρθηκε στην ξαφνική απόλυση του διευθυντή του FBI, Τζέιμς Κόμεϊ.

“Απολύθηκε; Αστειεύεστε…”, απάντησε μάλλον σαρκαστικά ο Ρώσος υπουργός όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφο αν η αποπομπή του Κόμεϊ θα δημιουργήσει πρόβλημα στις επαφές των δύο χωρών.

Φωτογραφία: AP Photo/Evan Vucci

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα