Ο Τραμπ ‘κελάηδησε’ κρατικά μυστικά στη Μόσχα

Ο Τραμπ ‘κελάηδησε’ κρατικά μυστικά στη Μόσχα

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ παραδέχτηκε με ανάρτησή του στο twitter πως μοιράστηκε απόρρητα δεδομένα με την Ρωσία. Υπερασπιζόμενος τις πράξεις του, ανέφερε πως είχε κάθε δικαίωμα να το κάνει

Σάλος στο Λευκό Οίκο έπειτα από τη δήλωση του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, πως μοιράστηκε δεδομένα που αφορούν στην τρομοκρατία και την ασφάλεια των πτήσεων με Ρώσους αξιωματούχους. “Σαν πρόεδρος ήθελα να μοιραστώ με τη Ρωσία (σε μια ανοιχτή προγραμματισμένη συνάντηση), όπως έχω κάθε δικαίωμα, γεγονότα που αφορούν στην τρομοκρατία και την ασφάλεια των πτήσεων. Ανθρωπιστικοί λόγοι (αποτέλεσαν τα κίνητρα), ενώ επιπλέον ήθελα η Ρωσία να κάνει αποφασιστικό βήμα στη μάχη απέναντι στον ISIS και την τρομοκρατία”. 

Το μήνυμα αυτό που ανάρτησε το μεσημέρι της Τρίτης στο twitter προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων, καθώς έρχεται λίγες μόνο ώρες μετά από δημοσίευμα της Washington Post για τις πληροφορίες που αντάλλαξε ο Ντόναλντ Τραμπ, σε συνομιλίες του με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας. Επιπλέον, το περιστατικό έρχεται λίγες μέρες μετά την καρατόμηση του διευθυντή του FBI, James Comey, την ώρα που το γραφείο ερευνούσε τις σχέσεις της ομάδας του προέδρου με την Ρωσία μεσούσης της προεκλογικής περιόδου.

Αν και δεν αναφέρεται σε “απόρρητα δεδομένα” στα tweets του, ήδη από τη Δευτέρα η Washington Post δημοσίευε ρεπορτάζ που ήθελε τον πρόεδρο να δίνει τέτοιες πληροφορίες κατά τη διάρκεια συνάντησης στο Λευκό Οίκο με τον Σεργκέι Λαβρόφ και τον Ρώσο πρέσβη στις ΗΠΑ, Σεργκέι Κίσλιακ. Το δημοσίευμα διαψεύσθηκε αρχικά από επίσημα χείλη του Λευκού Οίκου, ωστόσο η ανάρτηση Τραμπ στο twitter έρχεται να δώσει τροφή στις συζητήσεις γύρω από τις υπόγειες διαδρομές Ουάσιγκτον και Μόσχας.

Το CNN αναφέρεται σε πληροφορίες που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τις συνεργασίες των ΗΠΑ σε όλο τον κόσμο, αλλά και τις ζωές απεσταλμένων της χώρας στο πεδίο των μαχών. Πιο συγκεκριμένα η nytimes κάνει λόγο για πληροφορίες και ευαίσθητα δεδομένα υψίστης σημασίας, σε βαθμό που δεν είχαν γνωστοποιηθεί σε όλα τα μέλη της αμερικανικής κυβέρνησης, ούτε σε συμμάχους των ΗΠΑ στη Συρία και αλλού. Ωστόσο, φαίνεται πως ο Τραμπ επέλεξε να τα μοιραστεί με τον κ. Λαβροφ και την κυβέρνηση της Ρωσίας.

Ένα άλλο ζήτημα που θίγουν εκτενώς τα αμερικανικά ΜΜΕ, έχει να κάνει με τον τρόπο που διαχειρίζονται παρόμοια περιστατικά από τη διοίκηση Τραμπ. Η “διαχείριση κρίσεων” έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα αναποτελεσματική, με υψηλόβαθμα στελέχη του Λευκού Οίκου να κάνουν αντικρουόμενες δηλώσεις, πριν καταλήξουν σε μια κοινή αντιμετώπιση.

Προδοσία σε βάρος συμμάχου;

Η αποκάλυψη Τραμπ δεν θέτει επίσημα τον πρόεδρο των ΗΠΑ σε κάποιο κίνδυνο. Όπως χαρακτηριστικά σημειώνουν τα αμερικανικά μέσα δεν είναι παράνομο για τον Πρώτο Πολίτη της χώρας να αποχαρακτηρίζει οποιοδήποτε έγγραφο εκείνος επιθυμεί. Ωστόσο, φαίνεται πως εμπιστεύθηκε πληροφορίες που οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες είχαν εξασφαλίσει από άλλους συμμάχους, οι οποίοι δεν ερωτήθηκαν για την αποκάλυψη τους στη Ρωσία. Μια ενέργεια που ενδέχεται να θέσει υπό αμφισβήτηση την εμπιστοσύνη στην συνεργασία των μυστικών υπηρεσιών με άλλες χώρες.

Στην nytimes κάνουν λόγο για στοιχεία που “δείχνουν” προς συγκεκριμένο σύμμαχο των ΗΠΑ, ο οποίος και είχε προειδοποιήσει τις αμερικανικές αρχές πως θα σταματήσει τη ροή πληροφοριών αν αυτές διαρρεύσουν. Παράλληλα, εκφράζονται φόβοι πως με τα στοιχεία αυτά στα χέρια της, η Ρωσία μπορεί να εξακριβώσει την πηγή της πληροφορίας και έτσι να αναχαιτίσει την κατασκοπευτική προσπάθεια του εν λόγω συμμάχου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα